V Košiciach chystajú Oceliarsku kvapku krvi

Košická kvapka krvi, foto hckosice.skKošická kvapka krvi, foto hckosice.sk

KOŠICE - Vedenie osemnásobného slovenského hokejového šampióna HC Košice pripravujú aj na leto 2016 akciu pod názvom "Oceliarska kvapka krvi". V utorok 28. júna predpoludním však hokejisti extraligových Košíc nepôjdu darovať krv do nemocnice, ale urobia tak priamo na hlavnej ploche svojej Steel arény. K hráčom sa môžu pridať aj fanúšikovia "oceliarov" a ďalší. "Darcovia krvi robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu. Okrem samotnej podstaty veci chceme tentoraz podnietiť k ich nasledovaniu čo najväčší počet ľudí, teda aj fanúšikov našich hokejistov a najširšiu verejnosť," uviedol lekár HC Košice Jozef Kubašovský, ktorý v minulosti spolupracoval aj s reprezentáciou SR.
Košickí hokejisti spoločnou akciou s priaznivcami sa tak 28. júna pridajú ku kampani Svetový deň darcov krvi, ktorý vychádza na utorok 14. júna. "Aj tento rok sa pripojíme k tisícom doterajších darcov. Som hrdý na toto mužstvo, že dokáže zabojovať aj na tomto poli, ktoré sa týka celej spoločnosti. Verím, že inšpirujeme i našich fanúšikov v čo najväčšom počte," povedal generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Svetový deň darcov krvi je podporovaný mnohými medzinárodnými organizáciami, vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie WHO (World Health Organisation). V tento deň sa v roku 1968 narodil Karl Landsteiner, ktorý bol lekárom a nositeľom Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín. Podieľal sa tiež na objavení Rh faktora.

Darcom krvi sa môže stať každá zdravá osoba vo veku od 18 do 60 rokov vážiaca aspoň 50 kg, ktorá za posledný mesiac neužívala žiadne lieky (s výnimkou hormonálnej antikoncepcie predpísanej lekárom), nemala teplotu nad 38°C, nebola očkovaná, nemala prisatého kliešťa a 72 hodín pred odberom nebola ošetrená zubným lekárom. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne lekár z oddelenia hematológie a transfuziológie. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.