V Ann Arbor po dvoch skratoch vysoká prehra tímu SR 17 s Ruskom

Zo súboja slovenských a ruských mladíkov, foto Jakub HomoľaZo súboja slovenských a ruských mladíkov, foto Jakub Homoľa

ANN ARBOR - V druhom súboji na Turnaji štyroch krajín v americkom Ann Arbor utŕžili slovenskí hokejisti do 17 rokov vysokú prehru od Rusov 1:8 (0:1, 0:4, 1:3). Celú prvú polovicu zápasu držali Slováci s vysokým favoritom prijateľný stav 0:1, ale od 33. do 39. min inkasovali štyri góly a razom prehrávali 0:5. Čestný gól slovenského tímu strelil v 44. min Samuel Solenský po prihrávke Samuela Bučeka. Rusi v závere zápasu ešte troma gólmi zvýšili na konečných 8:1 z ich pohľadu, pričom boli úspešní z trestného strieľania aj v oslabení. 
V druhom stredajšom súboji si Američania poradili so Švajčiarmi rovnako presvedčivo 9:2. V tabuľke sú na prvom mieste mladí Rusi s plným počtom 6 bodov pred dvojicou USA a Slovensko s 3 bodmi. Švajčiari sú bez bodu poslední. Turnaj v Ann Arbore pokračuje v piatok zápasmi Švajčiarsko - Rusko (21.30 SEČ) a USA - Slovensko (už v sobotu 1.00 SEČ). Podujatie vyvrcholí v sobotu súbojmi o konečné umiestnenie.

Streda - výsledky Turna 4 krajín tímov do 17 rokov v Ann Arbor (USA):

Slovensko "17" - Rusko "17" 1:8 (0:1, 0:4, 1:3)
Góly: 44. Solenský (Buček) -16. Popugajev (Makejev), 33. Ivanov (Geraskin, Chafizov), 34. Geraskin (Popogajev, Sevostianov), 39. Abramov (Popov, Bain), 39. Dziošvili (Sergačev), 57. Kara, 59. Mešeriakov (trestné strieľanie), 59. Abramov. Vylúčenia 3:1, presilovky 0:0, oslabenia 0:2

Martin Hrnčár (tréner SR 17): "Po dvoch vystúpeniach v americkom Ann Arbor potešil výkon našich zverencov len v úvodnom dueli so Švajčiarmi - takticky disciplinovaný, herne zodpovedný. V ďalšom  zápase si dvoma slabým i fázami v druhej resp. tretej dvadsaťminútovke privodili  naozaj zbytočne vysokú prehru s mladými Rusmi, pretože mali určite na podstatne lepší výsledok. V stretnutí so Švajčiarmi sme začali ťažkopádnejšie, čo agresívnejší súper využil na vedúci gól. Chlapcov to neznervóznilo, začali plniť úlohy, ktoré od nich žiadame, vyrovnali na 1:1, postupne prevzali iniciatívu a od druhej tretiny už boli lepším družstvom, čo aj vyjadrili ďalšími dvoma gólmi. Závarečný diel bol z našej strany už o kontrole vývoja zápasu, chceli sme si postrážiť trojbodové víťazstvo, ísť do brejkov a ušetriť aj viac síl na vystúpenie proti Rusku.  Na margo štatistiky striel  prvého zápasu ešte poznámka: sú veľmi nepresné, objavujú sa počas stretnutia na tabuli, iné sú v zápise po ňom a tiež nekorešpondujú s našimi, ktorý si vedieme.  Už pred prvým buly druhého zápasu sme vedeli, že nastupujeme proti  azda najväčšiemu favoritovi podujatia, pretože mladí Rusi zdolali pred nami tím USA 2:0, čo pri tradičnej sile amerických výberov, už roky sa pripravujúcich v projektoch centrálnej prípravy, signalizuje veľa. Mladá zborná má v Ann Arbor síce subitelnejších mládencov, ale všetko vynikajúcich korčuliarov s výbornou technikou a zmyslom pre pestrú kombinačnú hru. Prvých päť-šesť minút to bol obrovský nápor súpera, ktorý sme však ustáli a postupne  mu zdatne čelili. Početnosťou streľby nás v tejto fáze prevyšoval iba minimálne. Nebyť  hlupej individuálnej chyby, mohli sme ísť na prvú prestávku bez inkasovanému gólu. Ani vyše polovica druhej tretiny nesignalizovala žiadny negatívny vývoj v náš neprospech. Vypracovali sme si tiež niekoľko výborných šancí, išli sme aj do prečíslení, lenže zle, nedôrazne a neefektívne sme ich riešili. Kým ruskí hokejisti šliapali naplno, naši chlapci postupne akoby sa uspokojovali s prijateľným výsledkom 0:1.  Prišli triviálne chyby a s nimi ľadová sprcha - od 33. do 39. minúty štyri góly a na tabuli 0:5. V druhej pauze sme našim zverencom dohovorili a vyslali na ľad s tým, že chceme s výsledkom ešte niečo pozitívne urobiť. Podarilo sa nám pomerne skoro znížiiť,  hra vyše pätnásť minút záverečnej tretiny mala znovu slušné parametre. Priniesla niekoľko parádnych akciií z našej strany, ale komplikovaná koncovka nás zrádzala. V 56. min. sme mali prvú a jedinú presilovku za stavu 1:6 a v nej dve prečíslenia, no neskórovali sme a z kontier súper dva razy uderil vo vlastnom oslabení - najskôr z trestného strieľania a napokon z brejku, do ktorého sa ruský hráč  ´ darovaného´ puku pri našej rozohrávke.  Brankár Anton Ivanovič sa mohol v bránke roztrhať... Je dobré, že môžeme vidieť jeho i ďalších v podobných ťažkých zápasoch."

USA "17" - Švajčiarsko "17" 9:2 (3:1, 1:1, 5:0)
Góly: 11. Pastujov (Anderson, Keller), 17. Pastujov (Suthers, Campoli), 18. Keller (Fox), 39. Pastujov (Greenway, Howdeshell), 43. Lockwood (Fox, Hellickson), 49. Gettinger (Campoli), 49. Khodorenko (Harper, Sanchez), 51. Pastujov (Lindgren, Anderson) 53. McPhee (Keller, Greenway) - 17. Volejnicek (Heim), 31. Berni (Puntus, Zwissler)

Tabuľka:
1. Rusko 2 2 0 0 0 10:1 6
2. USA 2 1 0 0 1 9:4 3
3. Slovensko 2 1 0 0 1 4:9 3
4. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 3:12 0

Ďalší program Turnaja 4 krajín do 17 rokov (začiatky v SEČ):
Piatok 19. decembra: Švajčiarsko - Rusko (21.30), USA - Slovensko (už v sobotu 1.00)
Sobota 20. decembra o 3. miesto (21.30), finále (už v nedeľu 1.00)

Káder družstva SR 17 na Turnaji 4 krajín Ann Arbor (USA) v dňoch 19. -  20. decembra 2014:

Hráči: Samuel BUČEK, Martin KREMPASKÝ (SR 18 Projekt), Samuel FERETA, Tomáš HEDERA, Ján KOŽIAK, Dominik VITEK (HC Slovan Bratislava), Viliam ČACHO, Erik RAJNOHA (HK Dukla Trenčín), Jakub LACKA (HK ‘99 Ružinov Bratislava), Adam LIŠKA (HK ‘99 Ružinov/ŠHK KŠK Bratislava), Dušan KMEC (HC Košice), Vladimír VYBÍRAL (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Rastislav VÁCLAV (HK ŠKP Poprad), Marián STUDENIČ (HK 36 Skalica), Anton IVANOVIČ (HK Trnava/HK ‘99 Ružinov Bratislava), Kroni MUSLIU (BK Mladá Boleslav, ČR), Samuel SOLENSKÝ (HC Bílí Tygři Liberec ), Vojtech ZELEŇÁK (HC Sparta Praha , ČR), Patrik HREHORČÁK, Miloš ROMAN (HC Oceláři Třinec, ČR), Matúš JURIGA (Djurgarden, Švéd.), Martin FEHÉRVÁRY (IF Malmö Redhawks, Švéd.)

Realizačný tím: manažér Branislav Šajban, tréner Martin Hrnčár, asistent trénera Stanislav Škorvánek, tréner brankárov Jozef Urdák, lekár MUDr. Andrea Švrčková, masér Michal Hrtús