Dvadsiatka už ladí formu na Montreal

Hokejový chrám Montreal Bell Centre privíta aj slovenských juniorov, foto hockeysfutureHokejový chrám Bell Centre v Montreale privíta na prelome rokov aj slovenských mladíkov

BRATISLAVA - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov v nedeľu začala záverečnú fázu prípravy na vrchol sezóny, ktorým bude svetový šampionát tejto vekovej kategórie v kanadských mestách Toronto a Montreal. Hlavný tréner Ernest Bokroš ešte nemá k dispozícii všetkých hráčov, pre klubové povinnosti sa k tímu pripoja neskôr Dávid Šoltés zo zámorskej WHL, Martin Réway zo Sparty Praha a dvojica legionárov zo švédskeho mužstva Lulea HF - obranca Christián Jaroš a útočník Peter Cehlárik. "Všetci chlapci pricestovali podľa plánu. Žiadne vážnejšie zdravotné problémy v tíme nie sú, no pondelkový popoludňajší tréning vynechajú traja hráči," informoval  manažér tímu Roman Ulehla.
V nominácii na svetový šampionát (26.12.2014 - 5.1.2015) je dovedna šesť legionárov, okrem spomenutého kvarteta aj Róbert Lantoši (Västeras/Švéd.) a Lukáš Dubeň (Piráti Chomutov/ČR). V tíme v súčasnosti figuruje 27 hráčov, pred šampionátom bude musieť hlavný kouč káder trochu skresať.
V Bratislave sa mladí Slováci budú pripravovať desať dní, vo štvrtok 18. decembra odletia do Kanady. Pred svetovým šampionátom ich čaká prípravný zápas proti Česku.

V základnej B-skupine na MS si v montrealskej hale Bell Centre zmerajú sily postupne s rovesníkmi z Kanady, Fínska, USA a Nemecka. "Cítiť, že čas majstrovstiev sa blíži a už máme plné hlavy toho, ako odstrániť posledné maličkosti, ktoré môžu v zápasoch rozhodovať. Teraz to je o komunikácii s hráčmi, rozoberaní systému, sledovaní videoanalýz a poradách," povedal Bokroš. Hlavným cieľom výberu SR je vyhnúť sa bojom o záchranu a postúpiť do štvrťfinále.
Slovenskí mladíci sa doteraz na šampionát pripravovali v Tipsport extralige. V dvadsiatich stretnutiach získali sedem bodov za domáci triumf v riadnom hracom čase nad Banskou Bystricou a víťazstvá vo Zvolene a Košiciach po samostatných nájazdoch. Dovedna strelili 29 gólov, inkasovali ich 68. "Odohrali sme dvadsať kvalitných zápasov, ktoré chlapcom v juniorskom veku pomohli v prechode do seniorského hokeja. Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov je už mužská úroveň, preto je vždy dôležité odohrať čo najviac náročných duelov," dodal Bokroš.

Káder SR "20" na záverečnú fázu prípravy pred MS tejto vekovej kategórie v Kanade (26. decembra 2014 - 5. januára 2015):
Brankári: Denis Godla (Slovan Bratislava), Dávid Okoličány (HK Dukla Michalovce)
Obrancovia: Erik Černák, Branislav Pavúk (obaja HC Košice), Dominik Jendroľ, Mislav Rosandič (obaja HC ’05 Banská Bystrica), Patrik Bačik (Slovan Bratislava), Lukáš Dubeň (Piráti Chomutov/ČR), Frederik Fekiač (HKM Zvolen), Marco Hochel (Slavia Praha/ČR), Matúš Holenda (Dukla Trenčín), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.)
Útočníci: Dominik Briestenský, Patrik Koyš (obaja Dukla Trenčín), Peter Galis, Samuel Petráš (obaja Slovan Bratislava), Lukáš Hrušík, Dominik Rehák (obaja MsHK Žilina), Michal Kabáč, Matúš Sukeľ (obaja MHK 32 Liptovský Mikuláš), Radovan Bondra (SR "18"), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Kristián Horvát (P.H.K. Prešov), Róbert Lantoši (VIK Västeras HK/Švéd.), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Dávid Šoltés (Prince George Cougars, WHL/Kan.), Pavol Skalický (HC Košice)