Stavanger dostal pozvánku do Ligy majstrov

Logo hokejovej Ligy majstrov. CHL

OSLO - Hokejisti nórskeho Stavangeru získali prvú voľnú kartu v premiérovom ročníku Ligy majstrov. Vedenie súťaže o tom informovalo prostredníctvom tlačovej správy. Oilers v sezóne 2013/2014 získali domáci titul, keď vo finálovej sérii zdolali Valerengu 4:2 na zápasy. Definitívu získa nórsky tím až po podpise príslušných dokumentov všetkými dotknutými stranami. "Sme veľmi radi, že udeľujeme pozvánku klubu Stavanger Oilers. Jednou z hlavných myšlienok našej ligy je napredovanie hokeja v celej Európe tým, že šancu dostanú aj mužstvá z krajín, ktoré ju nezakladali. Gratulujeme Stavangeru k zisku národného titulu a nórskemu hokeju k pokroku, ktorý urobil za posledné roky," uviedol Martin Baumann z vedenia súťaže. Druhú voľnú kartu dostane podľa zverejnenej správy slovenský šampión, vo finále extraligy vedú Košice nad Nitrou 3:2 na zápasy.
Elitnú A-licenciu na štart v Lige majstrov vlastní 26 zakladajúcich klubov z Rakúska (Salzburg, Viedeň Capitals), Česka (Liberec, Pardubice, Sparta Praha, Vítkovice), Fínska (IFK Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Tappara Tampere, Turku), Nemecka (Mannheim, Eisbären Berlín, Ingolstadt, Krefeld), Švajčiarska (Bern, Fribourg-Gottéron, Zürich, Zug) a Švédska (Djurgaarden, Frölunda, Färjestad, HV 71, Linköping, Lulea). Ďašie mužstvá získali tzv. B-licenciu - ide o rakúsky Villach, fínske tímy Lukko Rauma a SaiPa Läppeenranta, Südtirol Bolzano, Oceláři Třinec, Hamburg Freezers, Kolín Haie, Servette Ženeva, Kloten Flyers, AIK Skelleftea, Växjö Lakers. K dispozícii je ešte jedna B-licencia, ktorú pravdepodobne získa český majster - Brno alebo Zlín.
Definitívny zoznam účastníkov bude známy 13. mája, žreb premiérového ročníka sa uskutoční 21. mája v Minsku počas majstrovstiev sveta. V súťaži sa predstaví 40 klubov rozdelených do 10 základných skupín. Prvé zápasy by sa mali konať už 21. augusta a celkovo je naplánovaných 149 duelov, ktoré vyvrcholia finálovým stretnutím 3. februára 2015.
V prvom ročníku sa bude hrať o 1,5 milióna eur. Za účasť dostanú kluby celkovo 875-tisíc eur, víťaz získa 160-tisíc eur.