Doan po 1500 zápasoch nevylúčil trejd

Shane Doan s pukom, s ktorým strelil svoj 400. gól v 1500. zápase, foto  nhl.comShane Doan s pukom, s ktorým strelil svoj 400. gól v 1500. zápase, foto  nhl.com

EDMONTON - S myšlienkou pokúsiť sa na sklonku aktívnej činnosti získať prvý raz Stanleyho pohár sa s pribúdajúcim vekom celkom logicky pohráva aj kanadský hokejista Shane Doan. Celú svoju doterajšiu kariéru, z ktorej teraz ukrajuje už 21. sezónu, je verný jedinému klubu, či už si spočiatku obliekal dres Winnipegu Jets, neskôr Phoenixu Coyotes a teraz Arizony Coyotes - vždy išlo o rovnakú organizáciu. V platnej zmluve s "kojotmi" má klauzulu o nevymeniteľnosti a zatiaľ ho nik nepožiadal, aby ju zrušil. Nevylúčil však, že by tak možno spravil pred koncom februára, keď sa v NHL skončí prestupové obdobie.

"Špekulácie o možnom odchode nepochádzajú z mojich úst. Áno, som frustrovaný z toho, že sa nám v tejto sezóne nedarí, ale s klubovým manažmentom som to nepreberal. Vždy som tu chcel zostať, ale zároveň som nikdy nevylúčil možnosť výmeny," skonštatoval na webe nhl.com 40-ročný útočník, ktorý odohral za Coyotes 1509 zápasov, v ktorých strelil 400 gólov a nazbieral 957 bodov. "Ak by na to predsa došlo, sadneme si a preberieme to. Už sa to udialo aj v minulosti, len o tom nik netušil. Diskutovali sme a vo väčšine bodov pre a proti vyšlo nie."

Doan vie, že rozhodnutie prestúpiť do tímu so šancou na Stanleyho pohár vie byť vrtkavé. "Nie je to jednoduché, lebo jasných favoritov niet. Vlaňajšok ponúka dokonalý príklad, veď azda nikto nečakal, že vo finále si zahrajú San Jose a Pittsburgh," konštatuje Doan. Ak by aj dokončil kariéru bez Stanley Cupu, nebude na nej pre chýbajúcu trofej škvrna. "Hral som s toľkými hokejistami, čo ho nezískali, a napriek tomu ich považujem za absolútnych šampiónov. A hral som aj s takými, čo síce poháre majú, ale nevyrovnali sa im," vraví.

Ak by k trejdu predsa len vo februári došlo, bude u Doana na prvom mieste dobro pre rodinu. Krátkodobý kontrakt v inom meste by nemal byť problém. "Moje deti sú v takom veku, že by boli radi, keby som bol preč z domu," glosoval Doan. "Dcéra bude končiť strednú školu a syn je hokejista, takže také veci si nechcete nechať ujsť," tvrdí však skúsený krídelník, ktorý ešte nevie povedať, či táto sezóna je zároveň jeho posledná v kariére. "Rozhodnem sa po nej. Kým si hokej užívam, chcem ho hrať. Je to najlepší šport na svete," nepochybuje kanadský majster sveta z Fínska 2003 aj Ruska 2007. Jeho Arizona sa výsledkovo trápi, zo 43 duelov tejto sezóny vyťažila iba 32 bodov a play-off je pre ňu už v polovici základnej časti prakticky pasé. Kapitán má bilanciu 4 góly a 8 asistencií.