Staňa si dáva ročnú pauzu, čo bude ďalej, netuší

Rastislav Staňa, foto SITARastislav Staňa, foto SITA

KOŠICE - Slovenský hokejový brankár Rastislav Staňa, ktorý v januári pre zdravotné problémy predčasne ukončil sezónu v Sparte Praha, sa neobjaví na hokejových štadiónoch ani v ďalšom súťažnom ročníku. Tridsaťpäťročný brankár má od lekárov zákaz venovať sa športovej činnosti a v týchto dňoch sa venuje rodine a nie tréningu. „Nemôžem ani rekreačne športovať, preto som rozhodol vynechať budúcu sezónu, aby som to nesílil. Potom uvidíme, ako sa moje zdravie dá dokopy a či mi lekári ešte niekedy dovolia hrať,“ povedal v rozhovore pre večerné spravodajstvo Rádia Slovensko Rastislav Staňa.
Odchovancovi košického hokeja diagnostikovali v decembri 2014 zápal pľúc, keďže bol druhý v priebehu roka a mal oslabenú činnosť srdca, podrobil sa ďalším vyšetreniam. "Keď som sa mesiac po zápale pľúc vrátil k tréningu, pociťoval som tlak v hrudi. Išiel som za lekármi a zistili, že prekonávam aj zápal srdcového svalu,“ uviedol pre Rádio Slovensko Staňa.
Majster sveta 2002 zasiahol v sezóne 2014/2015 do 13 zápasov s priemerom 2,57 inkasovaného gólu na jeden duel a 90,32-percentnou úspešnosťou zákrokov. V budúcnosti si chce obuť korčule a navliecť na seba hokejový výstroj.
"Som momentálne v štádiu neistoty. Ani sám neviem, či som skončil kariéru alebo nie. Ak však bude i najmenšia šanca, rád by som sa ešte vrátil,“ doplnil pre Rádio Slovensko Rastislav Staňa, ktorý počas kariéry okrem materských Košíc chytal aj v NHL za Washington Capitals i nižších zámorských súťažiach. V Európe si obliekol dresy Södertälje, Malmö, Linköpingu, Severstaľu Čerepovec, CSKA Moskva i Sparty Praha. So slovenskou reprezentáciou získal zlato v Göteborgu 2002 a bronz v Helsinkách 2003.