Srdiečko na ľade a víťazné cigary v šatni, Detva vyzve Žilinu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Všetci spievame, Detva majstrom je...burácala šatňa hostí po piatom a poslednom finálovom súboji play-off I. hokejovej ligy vo štvrtok v Spišskej Novej Vsi. Detvania zvíťazili na ľade súpera 3:2 po predĺžení a stali sa víťazmi druhej najvyššej súťaže. Zároveň si vybojovali historicky prvýkrát právo zahrať si baráž proti poslednému tímu extraligového pelotónu - Žiline. V rozradostenej detvianskej šatni síce chýbalo šampanské (na rad prišlo až na prvej pumpe cestou do Detvy), ale pripaľovali sa majstrovské cigary a nechýbali objatia s desiatkou najvernejších fanúšikov.

 

Tréner Dušan Kapusta, foto prosport.roTréner Dušan Kapusta, foto prosport.ro

"Rozhodlo naše srdiečko. Dvakrát sme prehrávali, dvakrát vyrovnali a najmä v tretej tretine poriadne zabojovali. Dovtedy to nebol náš najlepší výkon. Možno aj preto sa potom šťastie priklonilo na našu stranu, že sme veľmi chceli zvíťaziť,“ zhodnotil piaty a rozhodujúci zápas na Spiši tréner Detvy Dušan Kapusta.
Nie je to celkom prvé historické víťazstvo Detvy v druhej najvyššej súťaži. Pred desiatimi rokmi hokejisti spod Poľany tiež ovládli play-off I. ligy, keď si vo finále poradili s Topoľčanmi rovnako 4:1 na zápasy. Vtedy však hrali pod hlavičkou HKm Zvolen "B" (farma Zvolena) a vzhľadom na to nemohli účinkovať v baráži o účasť v extralige. Vyzývateľmi Dubničanov sa napokon stali neúspešní finalisti z Topoľčian. Po desiatich rokoch by nemalo nič brániť tomu, aby si Detva zahrala o extraligu v barážovej sérii proti Žiline. Prvý zápas série na štyri víťazstvá odohrajú vo štvrtok 12. marca pod Dubňom.
"Extraligový tím je favoritom baráže, ako to už pravidelne býva. Detva môže len prekvapiť. Naše domáce prostredie je špecifické pre každé mužstvo. Budeme sa snažiť, aby sme to využili čo najviac aj proti Žiline,“ pokračoval tréner prvoligových šampiónov Dušan Kapusta.

Brankár Viktor Volentier bol veľkou oporou Detvy vo finálovej sérii so Spišiakmi, foto SITA - Radoslav Maťaš

Brankár Viktor Volentier bol veľkou oporou Detvy vo finálovej sérii so Spišiakmi, foto SITA - Radoslav Maťaš

 

 

Viacerí hráči víťazného družstva sa zhodli, že v konečnom účtovaní finále rozhodol ich tímový výkon. Napriek tomu svojimi stabilne istými zákrokmi vyčnieval brankár Viktor Volentier. V piatich zápasoch finálovej série zostalo za jeho chrbtom dovedna iba 8 pukov po strelách spišských hráčov. Víťazi základnej časti ani v jednom zápase nestrelili viac ako dva góly, ale inkasovali ich spolu dvadsať. Spišská zlyhala najmä v druhom súboji v Detve, keď utŕžila debakel 2:9.
"Som vnútorne veľmi šťastný, ale nedávam to najavo. Možno aj preto, že si ešte celkom neuvedomujem, čo sme dosiahli. Ono to príde o dva-tri dni... Triafalo ma to viac-menej, na to som tam, aby som pomohol chlapcom. Hrali sme výborne, najmä v tretej tretine sme zabojovali,“ komentoval 23-ročný brankár víťaza I. ligy.
Čo sa týka blížiacej sa baráže o extraligu, rodák z Bojníc priznal, že Žilina bude favoritom. "Je stále o ligu vyššie, na konci sezóny mala dobré výsledky, je tam určite silný káder." Tréner Kapusta doplnil: "Našťastie sme túto finálovú sériu nehrali na sedem zápasov, takže bude čas na regeneráciu a oddych. Do nedele si užijeme titul a potom sa začneme pripravovať na baráž."

Cesta hokejistov HC 07 Orin Detva za víťazstvom v I. lige 2014/2015:

2. miesto po základnej časti:
40 zápasov - 25 víťazstiev v riadnom hracom čase - 2 víťazstvá po predĺžení a samostatných nájazdoch - 5 prehier po predĺžení a samostatných nájazdoch - 8 prehier v riadnom hracom čase - skóre 146:102 - 84 bodov

Play-off - štvrťfinále:
Detva (2.) - Trnava (7.) 3:2 na zápasy (1:4 /d/, 6:1 /d/, 2:6 /v/, 2:0 /v/, 4:3 /d/)
Semifinále:
Detva (2.) - Bardejov (3.) 3:2 na zápasy (7:5 /d/, 5:3 /d/, 2:4 /v/, 1:4 /v/, 3:0 /d/)
Finále:
Detva (2.) - Spišská Nová Ves (1.) 4:1 na zápasy (1:2 /v/, 3:2sn /v/, 4:0 /d/, 9:2 /d/, 3:2pp /v/)

Program barážovej série o účasť v extralige 2015/2016 (hrá sa na 4 víťazstvá):
Prvý zápas - štvrtok 12. marca: MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Orin Detva (17.00)
Druhý zápas - piatok 13. marca: MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Orin Detva (17.00)
Tretí zápas - pondelok 16. marca: HC 07 Orin Detva - MsHK DOXXbet Žilina (17.00)
Štvrtý zápas - utorok 17. marca: HC 07 Orin Detva - MsHK DOXXbet Žilina (17.00)
Prípadný piaty zápas - štvrtok 19. marca: MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Orin Detva (17.00)
Prípadný šiesty zápas - sobota 21. marca: HC 07 Orin Detva - MsHK DOXXbet Žilina (17.00)
Prípadný siedmy zápas - pondelok 23. marca: MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Orin Detva (17.00)