Môj dom - môj hrad, platí aj po piatom zápase finále play-off

Súboj Majdana s Bajtekom v piatom finále, foto SITA - Martin HavranSúboj Majdana s Bajtekom v piatom finále, foto SITA - Martin Havran

NITRA - K premiérovému majstrovskému titulu majú opäť bližšie hokejisti Nitry. A tentoraz im chýba už len povestný posledný krok. V stredu sa zverenci Antonína Stavjaňu opäť držali pravidla môj dom - môj hrad, súpera z Banskej Bystrice doma zdolali 6:4 a v ostro sledovanej sérii vedú 3:2. Nitrania otvorili skóre a počas zápasu ani raz neprehrávali. Aj v tomto prípade sa zachovala finálová tradícia - mužstvo, ktoré strelilo prvý gól, zatiaľ zakaždým odchádzalo z ľadu ako víťaz.
"Odohrali sme superzápas, ale sami sme si ho zdramatizovali chybami. Keď sme však dostali vyrovnávajúci gól, nezlomilo nás to a hrali sme ďalej to svoje. Každý zápas v play-off je ťažký, ale po tomto víťazstve sa nám bude ľahšie oddychovať,“ priznal dvojgólový strelec Nitry, obranca Branislav Mezei. "Urobili sme príliš veľa chýb. Nechávali sme sa vylučovať a potom sme nehrali dobre v oslabeniach. Ak chceme uspieť v Nitre, musíme hrať dobre a koncentrovane počas celých 60 minút,“ pomenoval príčiny prehry najskúsenejší útočník Banskej Bystrice Michal Handzuš.
Ak má byť finále play-off reklamou na extraligu, tak potom piaty zápas bol reklamou na finále. Otvorená hra na oboch stranách, výborné zákroky brankárov, hetrik domáceho Judda Blackwatera, ale aj parádny gól bekhendom naslepo z otočky pod hornú žŕdku hosťujúceho Juraja Majdana. Bol taký rýchly a prekvapujúci, že hlavný rozhodca ešte dlhé minúty skúmal záznam, kým stanovil gólový verdikt. Bystričania vtedy na konci druhej tretiny znížili na 3:4. "Videl som, že som trafil zadnú žŕdku, aj fľaška na bránke spadla. Bol som si hneď istý, že to bol gól, neviem, čo tam hodinu skúmali. Nakoniec to aj tak nepomohlo,“ uviedol Juraj Majdan. K zápasu hodnotiaco dodal: "So štyrmi strelenými gólmi by sme mali na ľade súpera zvíťaziť, ale bohužiaľ, nestalo sa. Nitrianski hráči mali výborné presilovky, ale my neskladáme zbrane. Chceme sa ešte raz vrátiť do Nitry.“
Šiesty zápas finále, ktorý môže byť zároveň aj posledný, odohrajú v piatok 22. apríla od 19.30 h v Banskej Bystrici. Pre domácich to za stavu 2:3 na zápasy bude súboj v štýle buď - alebo. Nitrania majú výhodu na svojej strane a môžu si ešte dovoliť zakopnúť. Hoci, samozrejme, radi by to k celosezónnej spokojnosti dotiahli už pod Urpínom. "Každý zápas píše vlastnú históriu, ale do toho šiesteho dáme všetko. Na ľade necháme všetky sily, nemáme sa už na čo šetriť,“ skonštatoval útočník Bystričanov Handzuš. "Vedieme 3:2, máme psychickú výhodu, ale musíme to ešte raz potvrdiť. Posledný krok býva najťažší,“ doplnil nitriansky obranca Mezei.