V Aalborgu proti Nórkam nechajú naše hokejistky na ľade aj dušu

Slovenská striedačka na MS 2016 v Aalborgu, foto ww1a.faceoff.dkNajvyšší čas, aby radosť zavládla v Aalborgu aj na tejtom striedačke, foto ww1a.faceoff.dk


AALBORG (SZĽH) - Tabuľková matematika na turnaji  A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v dánskom Aalborgu je pre slovenské hokejistky  neúprosná:  zotrvanie v druhej najvyššej svetovej súťaži žien IIHF ich udrží len štvrtkové víťazstvo nad Nórkami! Pripomeňme, že predposledné Nórky  majú na konte bod, Slovenky ani jeden. Celá naša výprava si v utorok neskoro večer v hale Gigantium poriadne vydýchla, keď Fínka Abergová odpískala koniec stretnutia Dánsko - Nórsko (3:2), pretože víťazstvo Nórok v riadnom hracom čase by znamenalo našich hokejistiek zostup do B-skupiny... V predposlednom zápase celého šampionátu v Aalborgu,  pôjde vo štvrtok od 16.30 o jedno z najdôležitejších stretnutí slovenského ženského hokeja v poslednom období. 

Ako sa vyvíjala cesta oboch družstiev k existenčnému stretnutiu - Nórsko: Francúzsko 1:4, Rakúsko 3:4 po sam. nájazdoch (v 9. min. viedli Nórky 3:0, v 53. min. 3:1, keď Rakúšanky vyrovnali v 57. min.), Nemecko 0:3, Dánsko 2:3. Slovensko:  Nemecko 2:4 (s neskoršími víťazkami MS bolo ešte v 43. min.  o gól 2:3),  Francúzsko 0:5, Dánsko 1:3, Rakúsko 1:4 (tesne po dvoch našich presilovkách za sebou bol v 57. min. stav 1:2...). 

Tréner reprezentačného družstva žien SR Andrej Schöber: "Už pred totuou sezónou sme sa vydali na cestu budovania novej reprezentačnej garnitúry.  Vsadili sme na mladučké hráčky a podobný krok popri prevažujúcich pozitívach zákonite prináša aj isté riziká, zákonité v chýbajúcich herných skúsenostiach z náročných stretnutí. V súčasnom výbere v Aalborgu máme až deväť reprezentantiek z kádru osemnásťročných hráčok. Na ľade haly Gigantium nám herne nevyšiel jediný zápas - s Francúzkami, v ktorom sme urobili veľké chyby v defenzíve, Ďalšie zpasy  či už z hľadiska kvality, taktickej disciplinovanosti, vytvárania si šancí, ale aj veľkého nasadenia, bojovnosti,  sa niesli v duchu maximálnej vyrovnanosti. S jedinou, žiaľ rozdielovou chybou - naše hráčky nedokázali premeniť ani tie najvyloženejšie šance. Konkrétne v utorňajšom dueli, ktorý priniesol z našej strany najucelenejší  výkon. Dva samostatné nájazdy, tri prečíslenia dva na jednu, no predovšetkým štyri nevyužité presilovkové minúty v úvode záverečnej desaťminútovky nás poslali do kolien. Skúsenosti na takom fóre akým je svetový šampionát sú nezaplatiteľné."

Dodajme k slovám A. Schöbera: Zrejme nie je celkom náhoda, že v boji o postup si najlepšie  viedli družstvá Nemecka  a Francúzska, teda výbery s najvyšším vekovým priemerom 23,7 resp. 23,1 rokov. Postupujúce Nemky  majú vo svojom kádri osem hráčok ročníkov narodenia 1990 a starších, súčasne len dve pod 18 rokov,  v kádri Francúzok sú tri hokejstky ročníka  1990 i menej a jediná osemnástkárka. Výnimku netvoria a ni družstvá Slovenska s Nórskom, bojujúce o zotrvanie.  Nórky majú druhé najmladšie družstvo s vekovým priemerom 20,8, Slovenky dokonca najmladšie - 19,8!

"Som presvedčený, že vo štvrtok popoludní nechajú  naše reprezentantky na ľade aj dušu. Tieto dievčatá túžia po víťazstve v každom zápase, robili pre to maximum aj doposiaľ , zatiaľ im to nevychádzalo, už by som aj na nich mohla usmiať športová šťastena. Držte nám palce," uzavrel tréner Andrej Schöber.

Tabuľka pred záverečným dňom v Aalborgu:
1. Nemecko 4 4 0 0 0 15:4 12
2. Francúzsko 4 3 0 0 1 11:7 9
3. Rakúsko 4 2 1 0 1 13:9 8
4. Dánsko 4 2 0 0 2 11:10 6
5. Nórsko 4 0 0 1 3 6:14 1
6. Slovensko 4 0 0 0 4 4:16 0

Zostávajúci program Sloveniek v Aalborgu:
štvrtok 31. marca: Nórsko - Slovensko (16.30)


Ďalšie články