Gólové suchoty v príprave, brzdí nás zložitá koncovka

KOŠICE - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger má dôvod na to, aby mal s blížiacim sa svetovým šampionátom vrásky na čele. Veľké starosti mu musí robiť skutočnosť, že jeho zverenci strieľajú málo gólov. V doterajších piatich aprílových dueloch ich dosiahli iba päť, strelecky mlčia už viac ako 179 minút. "V roku 2012 sme pred svetovým šampionátom vyhrali asi len jeden zápas a napokon sme na MS boli úspešní. Teraz je síce len príprava, ale zároveň aj zdvihnutý prst pre nás,“ poznamenal útočník Marek Hovorka.

 

Útočník reprezentácie Marek Hovorka, foto SITA-Tomáš SomrÚtočník reprezentácie Marek Hovorka, foto SITA-Tomáš Somr

Slováci vyšli gólovo naprázdno aj v stredajšom stretnutí seriálu Euro Hockey Challenge proti Fínsku, v Košiciach prehrali 0:3. Odveta je na programe v piatok 21. apríla o 17.00 h v Bratislave. „Do piatkového zápasu plánujeme nejaké zmeny. Dávid Skokan isto pôjde hrať. Nerátali sme, že Andrej Šťastný bude tak dlho chorý. Verím, že na budúci týždeň do Nórska budeme mať k dispozícii viac hráčov a väčšiu konkurenciu,“ prezradil kormidelník Cíger.

Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič na tréningu slovenskej reprezentácie. Foto Ján SúkupZdeno Cíger a Miroslav Miklošovič na tréningu slovenskej reprezentácie. Foto Ján Súkup


Na stredajší zápas v Košiciach cestovali Slováci celý deň vlakom z Bratislavy, do dejiska stretnutia prišli necelé dve hodiny pred úvodným vhadzovaním poriadne stuhnutí zo šesťhodinového presunu. Na koňa tak posadili súpera, ktorý sa v Steel aréne pripravoval od utorka. „Klobúk dole pred chlapcami, že po takej ceste a s ťažkým súperom ako Fínsko sa naštartovali, to musela byť strašná záťaž. Na to sa však vyhovárať nemôžeme. Cením si, že chalani bojovali až do konca. Snažia sa a sami sú nervózni z toho, že nám to tam nepadá. Verím, že to príde. Musíme byť trpezliví, hrať kolektívne a bojovne,“ pokračoval tréner Cíger. Aj on sám cíti, že v zostave to ešte nie je ono. „Všetci sa snažia, čo je dôležité. Ešte musíme čakať na pár hráčov, nech nájdeme ideálne pätice, ktoré si sadnú a budú úspešné,“ dodal.

Cestu vlakom cez celú republiku v deň zápasom si nepochvaľovali ani hráči. „Začali sme veľmi zle, podpísala sa pod to dlhá cesta, keď sme ledva stihli zápas. Po celom dni vo vlaku to nebolo jednoduché, k tomu práve na Fínov. Našťastie sme prvú tretinu prehrali len 0:2. Od druhej nám nohy šli lepšie a hru sme vyrovnali. Bez streleného gólu sa však vyhrať nedá. V útočnej fáze si aj vytvoríme šance, no riešime to veľmi zložito. Z tlaku nedokážeme vystreliť na bránku a chceme si prihrávať. Potrebujeme dávať také ‘ušmudlané‘ góly, no nejdeme tomu naproti,“ myslí si Marek Hovorka.

 Eduard Šedivý  takisto nehľadal výhovorky. „Začiatok zápasu sme zaspali. Neviem, či to bolo aktivitou Fínov alebo dnešnou cestou vlakom. Bolo to cítiť, ale mali by sme byť profesionáli a pripraviť sa na to. Nemôžeme sa vyhovárať, veď ide o reprezentáciu. Fíni boli všade o krok vpred a dialo sa to celý zápas,“ povedal hráč HC Košice, ktorý v stredu nastúpil v domácom prostredí.