Slováci začali prípravu, v Arose s kapitánom Graňákom a dvoma debutanmi

Dominik Graňák. Foto Ján SúkupObranca Dominik Graňák sa po doliečení vracia do reprezentácie, foto Ján Súkup

BRATISLAVA  - Slovenská hokejová reprezentácia sa v utorok popoludní stretla pred odchodom na turnaj Arosa Challenge 2014, pred presunom do švajčiarskej Arosy absolvuje krátku prípravu v Bratislave. Slováci nastúpia v piatok 19. decembra o 16.15 h proti výberu Bieloruska, o deň neskôr ich čaká súboj proti domácemu Švajčiarsku alebo Nórsku (16.15 alebo 20.15). "Rozhodujúci pre úspech na tomto turnaji bude prvý zápas, pretože jeho víťaz postúpi do finále. Chceli by sme uspieť," uviedol hlavný tréner slovenského výberu Vladimír Vůjtek. Ten privítal na zraze všetkých nominovaných hráčov okrem Michela Miklíka z Amuru Chabarovsk, ktorý sa k tímu pridá v stredu

 

Andrej Kudrna, foto hcslovan

V Arose absolvujú debut v národnom tíme útočníci Radovan Puliš z HKM Zvolen a Andrej Kudrna (na snímke) zo Slovana Bratislava. Pod Alpami sa v tíme SR predstaví niekoľko hráčov z Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) - zo Slovana Tomáš Starosta, Martin Štajnoch, Libor Hudáček a Andrej Kudrna, ďalej zadák Lady Togliatti Karol Sloboda a ofenzívni hokejisti Amuru Chabarovsk Michel Miklík a Marcel Haščák. Do mužstva sa po doliečení vracia Dominik Graňák, ktorý začal hrávať vo švédskom Linköpingu. Spolu so Starostom budú najskúsenejšími hráčmi výberu, obaja majú na svojom konte vyše 130 reprezentačných štartov. Nie náhodou obom pribudnú na dres písmená - Graňákovi kapitánske "céčko", Starostovi a rovnako aj  Miklíkovi asistentské "áčko".
Z pôvodnej nominácie vypadli pre zranenia útočníci Štefan Ružička a Ján Sýkora, ich miesta v mužstve zaujali Libor Hudáček a Andrej Kudrna. "Štefan Ružička zo Slovana Bratislava sa zranil ešte počas minulého týždňa, keď nedohral zápas proti Astane. Na jeho miesto sme povolali klubového spoluhráča Libora Hudáčka. Plzenský útočník Ján Sýkora má problémy so slabinami, ktoré si vyžiadajú desaťdňový oddych. Preto sme sa rozhodli povolať Andreja Kudrnu, ktorý sa výborne prezentoval v drese Banskej Bystrice a v posledných dueloch nastupoval aj za Slovan Bratislava v KHL," uviedol asistent trénera slovenskej reprezentácie Vladimír Országh.
"Vedeli by sme si predstaviť v tomto výbere minimálne osem hráčov zo Slovana, ale nechceme narúšať ich náročný program v KHL a narobiť im väčšie problémy, ako momentálne majú. Chýbajú aj Ivan Švarný a Martin Bakoš, ktorí laborujú so zraneniami. Sme radi, že sa po dlhšej pauze vracia do reprezentácie Dominik Graňák, ktorý hrá momentálne dobre vo Švédsku. V našom výbere bude patriť k skúsenejším hráčom," uviedol Vladimír Vůjtek.
Vo výbere sú brankári Július Hudáček a Marek Čiliak. "Brankára Hudáčka veľmi dobre poznáme. Mali sme ho v tíme na troch majstrovstvách sveta, hoci iba v pozícii tretieho brankára. Teší nás, že Julo vo Švédsku momentálne chytá vo veľmi dobrej forme. Preto mu chceme dať šancu aj teraz vo Švajčiarsku. Jeden duel odchytá Hudáček, druhý Čiliak," poznamenal Vladimír Vůjtek.

 

Extraligisti (zľava)  Adam  Lapšanský a Adam Jánošík na zraze v Bratislave pred turnajom v Arose,  foto SITA - Jozef JakubčoExtraligisti (zľava)  Adam  Lapšanský a Adam Jánošík na zraze v Bratislave pred turnajom v Arose,  foto SITA - Jozef Jakubčo

Slovenskú extraligu zastupujú Košičania Adam Jánošík a Adam Lapšanský a Zvolenčan Radovan Puliš. Tréner Vůjtek berie na Arosa Challenge skúsených hráčov, ktorých dopĺňa talentovanými hokejistami z mladších ročníkov. Najviac štartov má Starosta (135), najpresnejšiu mušku v národnom tíme z tohto výberu mal doteraz štrnásťgólový Miklík. "Chceme vidieť v akcii niektorých mladších a perspektívnejších hráčov. Ak by nemala dvadsiatka svetový šampionát, v mužstve by bol určite Martin Réway," dodal český kouč na slovenskej lavičke.


Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na turnaj Arosa Challenge (19. - 20. decembra 2014):
Brankári: Július Hudáček (Örebro, Švéd., 9 reprezentačných štartov/0 gólov), Marek Čiliak (Kometa Brno, ČR, 2/0)
Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice, ČR, 17/1), Marek Ďaloga (Sparta Praha, ČR, 36/1), Dominik Graňák (Linköping HC, Švéd., 132/6), Adam Jánošík (HC Košice, 3/0), Juraj Mikuš (Sparta Praha, ČR, 14/2), Peter Mikuš (HC Mountfield Hradec Králové, ČR, 22/1), Karol Sloboda (Lada Togliatti, Rus./KHL, 31/1), Tomáš Starosta (Slovan Bratislava, 135/5), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava, 12/0)
Útočníci: Lukáš Cingeľ (Sparta Praha, ČR, 3/0), Vladimír Dravecký (Oceláři Třinec, ČR, 22/4), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, Rus./KHL, 50/3), Libor Hudáček (Slovan Bratislava, 35/6), Andrej Kudrna (Slovan Bratislava, 0/0), Adam Lapšanský (HC Košice, 11/7), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel., 19/2), Tomáš Marcinko (HC Pardubice, ČR, 22/0), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL, 68/14), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 0/0), Roman Rác (HC Olomouc, ČR, 3/1), Radoslav Tybor (HC Pardubice, ČR, 27/3), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna, Fín., 12/4)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus, Vladimír Országh (asistenti trénera), František Okál (lekár), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Michal Malina (masér), Viktor Fábik (fyzioterapeut)

Program turnaja Arosa Challenge 2014 vo švajčiarskej Arose:
piatok 19. decembra: Slovensko - Bielorusko (16.15), Švajčiarsko - Nórsko (20.15)
sobota 20. decembra: Švajčiarsko - Slovensko/Bielorusko (16.15), Nórsko - Slovensko/Bielorusko (20.15)