Tréner Zdeno Cíger po Viedni: Chalani si zastali svoje miesta

Zdeno Cíger v gala na striedačke, foto SITA - Milo FabianZdena Cígera prístup hráčov vo Viedni uspokojil, foto SITA - Milo Fabian

VIEDEŇ - Slovenskí hokejisti si z prvého zápasu novej sezóny z Viedne odnášajú niekoľko pozitívnych poznatkov. O víťazstvo 2:0 sa pekným gólom z nájazdu zaslúžil debutant v národnom drese medzi seniormi Miloš Bubela, ktorý si dal darček k štvrtkovým 24. narodeninám. Brankár Branislav Konrád sa stal najlepším hráčom zápasu, keďže si poradil so všetkými 36 strelami súperových hráčov. Rakúšania mali počas väčšiny zápasu hernú aj streleckú prevahu, ale gólu sa nedočkali. Tréner Zdeno Cíger musel na úvod sezóny improvizovať, napokon vyskladal tím z mladých hráčov. Kapitánske "céčko" prisúdil najstaršiemu a najskúsenejšiemu útočníkovi, 31-ročnému Vladimírovi Draveckému.

 

Z úvodného zápasu  A-tím v sezóne na ľade vo Viedni, foto fb oehv.atZ úvodného zápasu  A-tím v sezóne na ľade vo Viedni, foto fb oehv.at

"Som rád, že sa nám podarilo zvíťaziť a chalani si zastali svoje miesta. Bol to veľmi náročný zápas, silný súper, ktorý už má niečo odohrané. Z druhej tretiny sa treba poučiť, vyčítal som hráčom najmä zbytočné 'prepadávanie' a straty pukov. To však patrí k neskúsenosti. Chlapci sa týmto úspechom môžu posunúť ďalej," uviedol tréner Zdeno Cíger. Štyri sekundy pred záverečným klaksónom spečatil triumf hostí do prázdnej bránky práve kapitán Dravecký. "Bol to celkom dobrý zápas. Sme radi, že sme zvíťazili, posunie nás to určite dopredu. V druhej tretine sme súpera začali napádať, čo sa nám vypomstilo, keďže sa na nás valili protiútoky, ale v šatni sme si niečo povedali a v poslednej časti hry to už bolo dobré," prezradil Vladimír Dravecký. "Rakúšania nás ani veľmi neprekvapili. Čakali sme, že na nás vybehnú, ale boli sme na to pripravení. Bolo to celkom dobré," krátko zhodnotil Miloš Bubela.

V závere prostrednej časti hry mohol zvýšiť slovenský náskok Jakub Gašparovič, ale z trestného strieľania, ktorému predchádzal faul naňho v samostatnom úniku, neprekonal striedajúceho gólmana Davida Madlenera. Ten po stretnutí na webe eishockey.at aj v súvislosti s blížiacou sa olympijskou kvalifikáciou skonštatoval: "Bol to v našom podaní solídny zápas. Utvorili sme si šance a vzadu nerobili chyby. Napriek tomu sme nedali gól, ale ako test to bolo dobré. Teraz nás čakajú ešte dva zápasy s Nórmi a potom olympijská kvalifikácia."
Rakúšania nastúpili aj s dvoma útočníkmi z NHL Michaelom Rafflom (Philadelphia) a Michaelom Grabnerom (NY Rangers). Ani oni však neprekonali skvelého Konráda v bránke. "Nebolo to zlé, zahrali sme celkom dobre. Potrebujeme však zrýchliť hru a skrátiť prihrávky, aby sme začali strieľať góly," skonštatoval tréner rakúskeho tímu Alpo Suhonen na webe eishockey.at. Šesťdesiatosemročný Fín je už štyri roky v službách Rakúšanov ako športový riaditeľ národnej hokejovej federácie, toto leto si k úväzku pribral aj pozíciu trénera A-tímu Rakúska. Jeho cieľom je doviesť reprezentáciu na ZOH v Pjongčangu 2018. V dňoch 1. - 4. septembra čaká na Rakúšanov olympijská kvalifikácia v Rige. Okrem domácich Lotyšov budú ich súpermi Nemci a Japonci. "Prehrať nikdy neteší, ale morálka tímu je v poriadku," doplnil Suhonen.