Pavol Demitra by sa bol v sobotu dožil štyridsiatky

Špeciálny dres podobizňou Pavla Demitru

TRENČÍN - Zosnulý slovenský hokejista Pavol Demitra by sa bol v sobotu 29. novembra 2014 dožil okrúhlej štyridsiatky. Jeden z najlepších útočníkov v histórii samostatnej republiky prišiel o život 7. septembra 2011 po havárii lietadla pri štarte na letisku v Jaroslavli. Zahynul celý tím tamojšieho ruského klubu Lokomotiv.
Dubnický rodák Demitra, ktorý na Považí odštartoval dlhoročnú úspešnú kariéru, vyryl v zámorskej NHL výraznú brázdu. Po pomalšom rozbehu v Ottawe, ktorá si ho v drafte 1993 vybrala z 227. miesta, zažil univerzálny hokejista rozlet v St. Louis, kde s krajanmi Michalom Handzušom a Ľubošom Bartečkom vytvoril útok pod prezývkou "The Slovak Pack", ktorý v tom čase patril medzi najúdernejšie formácie v NHL. Demitra si v sezóne 2002/2003 spravil 93 bodmi kariérne maximum v jednom ročníku, keď v 78 dueloch nastrieľal 36 gólov a rozdal 57 asistencií.
V auguste 2005 sa útočník schopný hrať rovnako dobre na krídle aj poste centra sťahoval do Los Angeles, kde však pobudol iba do júna 2006. Kings ho vymenili do Minnesoty a tam znova bol súčasťou čisto slovenskej formácie. Demitra istý čas stmeľoval útok "The Slovakian Trio" s Brankom Radivojevičom a Mariánom Gáboríkom na krídlach. Na záver zámorskej kariéry podpísal Dubničan zmluvu s Vancouverom. Celkovo v 847 zápasoch základnej časti NHL nastrieľal 304 gólov a nazbieral 768 bodov. V 94 dueloch play-off dosiahol bilanciu 23+36. V polovici júla 2010 posilnil účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Lokomotiv Jaroslavľ a okamžite sa zaradil medzi najproduktívnejších hráčov súťaže, nebyť tragédie by medzi nich nepochybne patril aj v ďalších rokoch.
Pavol Demitra v reprezentácii Slovenska odohral 77 zápasov a strelil 27 gólov. V Helsinkách 2003 vybojoval bronzovú medailu, svoju jedinú v seniorskom výbere SR.