Olympijský tím SR kompletný až v deň odchodu do Viedne

Na zraze olympijskej hokejovej reprezentácie SR v Bratislave (zľava)  Adam Lapšanský, Erik Černák a Tomáš Hrnka, foto SITA - Ján SlovákNa zraze olympijskej hokejovej reprezentácie SR v Bratislave (zľava)  Adam Lapšanský, Erik Černák a Tomáš Hrnka, foto SITA - Ján Slovák

BRATISLAVA - Klubové povinnosti v extralige i KHL spôsobili, že aj slovenský olympijský výber, ktorý sa od štvrtka do soboty predstaví na podujatí Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni, sa v utorok zišiel nekompletný. Popri dvojici trénerov Vladimír Országh a Milan Jančuška sa k družstvu neskôr pripoja brankár Denis Godla, obranca Ján Brejčák a útočníci Peter Galamboš, Andrej Kudrna, Matúša Paločko, Tomáš Sýkora a Andrej Šťastný. Mladý výber, v ktorom sú predovšetkým hráči do 25 rokov, si na ľade Albert Schultz Eishalle postupne zmeria sily s tímami Talianska, Slovinska a domáceho Rakúska. Trio krajín bude mať k dispozícii na rozdiel od Slovenska najsilnejšie výbery. V slovenskom mužstve šancu dostávajú aj bronzoví medailisti z posledného svetového šampionátu do 20 rokov Denis Godla, Erik Černák, Matúš Holenda, Mislav Rosandič a Pavol Skalický.

 

Útočník Martin Bakoš z HC Bílí Tigři Liberec má v repreyentácii už 13 štartov, foto SITA - Ján SlovákÚtočník Martin Bakoš z HC Bílí Tigři Liberec má v reprezentácii už 13 štartov, foto SITA - Ján Slovák

"Veľmi sa teším, že som prišiel k tímu, lebo nám to v Liberci trocha nejde. Verím, že ma táto akcia trocha nakopne. Je to vypnutie z iných povinností," uviedol po príchode na zraz útočník Martin Bakoš, ktorý má na svojom konte trinásť reprezentačných štartov. Viac v mužstve ich majú iba Andrej Šťastný (25) a Ján Brejčák (22).

V nominácii prišlo k viacerým zmenám, k niektorým deň pred zrazom. Do A-mužstva na Slovakia Cup sa presunuli Peter Čerešňák a Lukáš Kozák, v olympijskom tíme ich zastúpia Miroslav Macejko z Košíc a reprezentačný debutant Ľubor Pokovič zo Zvolena. Pre chorobu nepôjde na podujatie Euro Hockey Challenge do Viedne ani Oldřich Kotvan, pozvánku dostal Ján Brejčák zo Slovana Bratislava. "V pondelok som mal telefonát zo zväzu, ktorý ma milo prekvapil. Rýchlo som bežal do Bratislavy. Vo Zvolene sme mali mať dva dni voľno, toto bola príjemná zmena plánov," uviedol obranca Ľubor Pokovič, ktorý radostnú správu zvestoval aj otcovi Ľubomírovi, v súčasnosti trénerovi Dinama Minsk. "Najskôr som sa mu nevedel dovolať, potom sme sa spojili cez skype. Myslím, že sa potešil," doplnil zadák HKM Zvolen.

Obranca Mislav Rosandič z HC '05 Banská Bystrica na zraze, foto SITA - Ján Slovák

V jednom mužstve sa po mesiaci stretávajú aj bronzoví medailisti z MS do 20 rokov. O nominácii vedeli už dlhšie. "Asi pred troma týždňami som dostal informačný email. Chceme dosiahnuť vo Viedni čo najlepší výsledok. Verím, že sa s prvým štartom za seniorov vyrovnám," povedal obranca Banskej Bystrice Mislav Rosandič (na snímke). Najďalej na utorkový popoludňajší zraz mal útočník Pavol Skalický. Po šampionáte dvadsaťročných prestúpil do Örebra. "Zatiaľ hrávam za juniorku, ale trénujem aj s mužmi. Asi najväčší problém je momentálne pre mňa jazyková bariéra," uviedol Skalický.
Slovenský olympijský výbor  absolvoval v utorok podvečer tréning na suchu, v stredu10. hodine odcestuje  do Viedne, kde ho od 14.00 čaká aj 75-minútová tréningová  jednotka na ľade Eissportzentra Kagran. Úvodný duel s Talianskom odohrajú Slováci vo štvrtok 5. februára o 16.00 h.
Nominácia olympijského tímu Slovenska na zápasy Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni (5. - 7. februára):
Brankári: Marcel Melicherčík (HC Košice, 0/0), Denis Godla (Slovan Bratislava, 0/0),
Obrancovia: Tomáš Bokroš (Dukla Trenčín, 3/0), Ján Brejčák (Slovan Bratislava, 22/2), Erik Černák (HC Košice, 0/0), Matúš Holenda (Dukla Trenčín, 0/0), Miroslav Macejko (HC Košice, 2/0), Ľubor Pokovič (HKM Zvolen, 0/0), Mislav Rosandič (HC '05 Banská Bystrica, 0/0), Peter Trška (BK Mladá Boleslav, ČR, 0/0)
Útočníci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec, ČR, 13/0), Dalibor Bortňák (HKM Zvolen, 2/0), Peter Galamboš (MHC Mountfield Martin, 5/0), Jakub Gašparovič (ČSOB Pojišťovna Pardubice, ČR, 3/0), Tomáš Hrnka (HC Košice, 0/0), Andrej Kudrna (Slovan Bratislava, 2/0), Milan Kytnár (HC '05 Banská Bystrica, 6/0), Adam Lapšanský (HC Košice, 13/7), Matúš Paločko (HK Poprad, 0/0), Miroslav Preisinger (HC '05 Banská Bystrica, 0/0), Roman Rác (HC Olomouc, ČR, 3/1), Pavol Skalický (Örebrö, Švéd., 0/0), Tomáš Sýkora (HK Poprad, 4/0), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava, 25/1), Peter Zuzin (HC Olomouc, ČR, 10/0)

Program tímu SR na turnaji vo Viedni:
štvrtok 5. februára: Slovensko - Taliansko (16.00)
piatok 6. februára: Slovensko - Slovinsko (15.30)
sobota 7. februára: Slovensko - Rakúsko (17.00)

Albert Schultz Eishalle vo Viedni, foto stadionfotos.atAlbert Schultz Eishalle vo Viedni, foto stadionfotos.at