Už o mesiac sa na Slovensku zíde svetová elita do 18 rokov

Tlačová konferencia SZĽH  mesiac pred MS osemnástok v Poprade a Spišskej Novej Vsi, foto Ján SúkupTlačová konferencia SZĽH  mesiac pred MS osemnástok v Poprade a Spišskej Novej Vsi, foto Ján Súkup

BRATISLAVA - Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 18 rokov už o mesiac čaká ostrý štart na domácich majstrovstvách sveta, ktoré od 13. do 23. apríla budú hostiť Poprad a Spišská Nová Ves. Organizátori šampionátu stále aktívne pracujú na príprave šampionátu. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút sa na turnaj pod Tatrami veľmi teší. „Vstupujeme do poslednej fázy prípravy. Neviem sa dočkať chvíle, keď sa u nás predstavia najväčšie talenty z celého sveta. Čoskoro k nám prídu jednotlivé tímy, ktoré sa budú pripravovať na šampionát. Verím, že naši mladíci sa na MS ukážu v čo najlepšom svetle a dosiahnu dobré výsledky s kvalitnými súpermi,“ povedal Martin Kohút.

V Spišskej Novej Vsi už začali s úpravami štadióna. „V súčasnosti vymieňame mantinely a plexisklá, pretože pôvodné už nevyhovovali potrebám pri organizácii medzinárodných podujatí pod hlavičkou Medzinárodnej hokejovej federácie. Začali sme s prestavbou a úpravami hráčskych kabín, informačná kocka podstúpi generálnu opravu a nezabúdame ani na kozmetické zmeny, aby sa všetci účastníci vrátane divákov u nás cítili dobre. Prestavba by podľa odhadov mala stáť 500 000 eur, v čom je zahrnutá napríklad aj rekonštrukcia strechy či systému chladenia ľadovej plochy, ale aj chodníkov v okolí haly,“ informoval primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

 

Primátori miest MS osemnástok - Popradu Jozef Švagerko (vľavo) a Spišskej Novej Vsi Ján Volný, foto Ján Súkup Primátori miest MS osemnástok - Popradu Jozef Švagerko (vľavo) a Spišskej Novej Vsi Ján Volný, foto Ján Súkup 

Popradská hala má nové a vyhovujúce mantinely i plexisklá už od leta, preto si jej príprava nevyžaduje toľko času. Navyše, popradský extraligový tím ešte čakajú súboje v play-off najvyššej domácej súťaže. „Sme veľmi radi, že nám Slovenský zväz ľadového hokeja dal dôveru organizovať tento šampionát. Na turnaj sme sa zodpovedne pripravili. Náš zimný štadión prešiel už pred začiatkom sezóny všetkými dôležitými zmenami a úpravami tak, ako si to vyžaduje IIHF. Technické zázemie sme doplnili novou rolbou, ďalšie detaily doladíme tak, aby sme maximálne vyšli v ústrety všetkým účastníkom tohto podujatia. Chceme, aby bol tento šampionát skutočnou oslavou ľadového hokeja a všetci návštevníci sa v Poprade cítili ako v pravom hokejovom meste,“ poznamenal popradský primátor Jozef Švagerko.

Predaj vstupeniek na podujatie už je v plnom prúde, organizátori však pripravili aj rôzne akcie. „Študenti a žiaci sa môžu dostať bezplatne na každý zápas majstrovstiev. Vstupenky pre školy prerozdeľuje organizačný výbor v kooperácii s mestom školám v regióne,“ prezradil riaditeľ turnaja Roman Štamberský a dodal: „Slovenské kluby môžu od organizačného výboru získať až 100 kusov vstupeniek, musia sa však vopred ohlásiť. Po sto lístkov na každé stretnutie dostali aj domáce kluby, ktorých haly budú hostiť šampionát.“ Na finále dostanú lístky od organizátorov aj víťazi extraligy dorastu a extraligy juniorov.

 

Maskot Gooly nemohol chýbať ani pri rozhovore novinárov s riaditeľom turnaja  Romanom Štamberským, foto Ján SúkupMaskot Gooly nemohol chýbať ani pri rozhovore novinárov s riaditeľom turnaja  Romanom Štamberským, foto Ján Súkup

Tím SR „18“ začne so spoločnou prípravou už 20. marca v Piešťanoch. Tri týždne tréningov budú zakončené zápasmi proti rovesníkom z Česka (8. apríla v Žiline) a Švédska (10. apríla v Poprade). „Všetko budeme ladiť tak, aby naša výkonnosť vygradovala na svetovom šampionáte. Okrem hráčov z domácich súťaží rátame v príprave aj s účasťou hokejistov zo zahraničia. Z nich si vyberieme najkonkurencieschopnejší tím. Začiatok turnaja sa veľmi rýchlo blíži, ani sa nenazdáme a už tu bude prvý zápas proti obhajcom zlata Fínom,“ prezradil hlavný tréner Norbert Javorčík. Záverečnú nomináciu chce zverejniť 11. apríla.

Prezident SZĽH Martin Kohút v rozhovore s trénerom SR 18 Norbertom Javorčíkom a reprezentantom SR A Andrejom Meszárošom, foto Ján SúkupPrezident SZĽH Martin Kohút v rozhovore s trénerom SR 18 Norbertom Javorčíkom a reprezentantom SR A Andrejom Meszárošom, foto Ján Súkup

Okrem Fínska si tím SR zmeria v popradskej A-skupine sily aj s Kanadou, Lotyšskom a Švajčiarskom. V Spišskej Novej Vsi sa v B-skupine predstavia Česko, Bielorusko, Rusko, Švédsko a USA. Štyri najlepšie tímy z každej skupiny postúpia do štvrťfinále, ktoré je na programe 20. apríla. Súboje o medaily prídu na rad v záverečný víkend šampionátu - 22. a 23. apríla.

Na šampionáte bude slovenským mladíkom držať palce aj obranca Andrej Meszároš, ktorý sa v roku 2003 podieľal na striebre pre tím SR na MS hráčov do 18 rokov. Doteraz na tento turnaj s radosťou spomínam. Boli sme dobrá partia a spoločnými silami sme to dotiahli k vynikajúcemu výsledku. Aj na tom môže stavať súčasná osemnástka - ak všetci podajú výkony na hranici svojich možností a budú ťahať za jeden povraz, môžu to dotiahnuť ďaleko. Navyše ich budú hnať vpred vlastní fanúšikovia,“ poznamenal Andrej Meszároš.