Veľký pohyb na prestupovom trhu NHL

NEW YORK - V posledných minútach pred uzávierkou prestupov v zámorskej hokejovej NHL zaujala najmä výmena medzi Anaheimom a Columbusom. Od pondelka je hráčom Ducks obranca James Wisniewski, Blue Jackets na oplátku dostali útočníkov Reneho Bourquea a Williama Karlssona a výber v 2. kole tohtoročného draftu.
Anaheim menil aj s Pittsburghom. Penguins sa v prospech konkurencie vzdali Simona Desprésa, no získali skúsenejšieho Bena Lovejoya. Do mužstva "káčerov" pribudol z Toronta nemecký bek Korbinian Holzer a z Colorada útočník Michael Sgarbossa, za ktorého Avalanche získali obrancu Mata Clarka.

Dresy tímov NHL naďalej bez reklámS dresmi NHL sas opäť roztočí veľký biznis

Káder si pred záverom základnej časti posilnila aj Minnesota, ktorá angažovala útočníka Chrisa Stewarta z Buffala za výber v 2. kole draftu v roku 2017. Klub zmenil aj švajčiarsky útočník Sven Bärtschi, ktorého Calgary vymenilo do Vancouveru za výber v 2. kole draftu, pravdepodobne tohtoročného. Phoenix z NY Islanders získal brankára Davida Leggia, opačným smerom putuje 27-ročný útočník Mark Louis. Ten doteraz hral iba na farme. Do hry vstúpil aj Boston, ktorý Jordana Carona vymenil do Colorada za iného útočníka Maxa Talbota

NEW YORK - Útočník Mats Zuccarello podpísal zmluvu na štyri roky s platom 18 miliónov amerických dolárov s New Yorkom Rangers. Dvadsaťsedemročný Nór sa vďaka dohode nestane v lete neobmedzeným voľným hráčom a klub ho nevymení v posledných hodinách prestupového obdobia NHL. Informoval o tom web ESPN. Zuccarelo v 59 stretnutiach tejto sezóny strelil dvanásť gólov a pridal 23 asistencií. V minulom ročníku bol s 59 bodmi (19+40) najproduktívnejším hráčom Rangers.

TORONTO - Len veľmi krátko sa v Toronte ohrial fínsky útočník Olli Jokinen, kanadský klub ho vymenil do konkurenčného mužstva St. Louis Blues. Za Maple Leafs odohral skúsený Fín iba štyri stretnutia so ziskom jednej asistencie. Toronto priviedlo O. Jokinena v polovici februára z Nashvillu. Tridsaťšesťročný fínsky center má zmluvu len do konca aktuálnej sezóny, vedenie Toronta pravdepodobne neuspelo pri rokovaniach o predĺžení kontraktu. Olli Jokinen odohral v NHL spolu už 1221 zápasov základnej časti, v play-off pridal chudobných 6 štartov. "Javorové listy" získali za fínskeho veterána zatiaľ výber v 6. kole tohtoročného draftu a švédskeho krídelníka Joakima Lindströma.

ST. LOUIS - Český obranca Zbyněk Michálek sa presunul z Arizony v záverečný deň prestupov v NHL do St. Louis Blues. Tridsaťdvaročný zadák nehrá od polovice februára pre nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. O Michálkovom odchode z Arizony sa hovorilo už dlhší čas, keďže sa mu končí päťročný kontrakt na 4 milióny amerických dolárov za sezónu a môže sa stať od 1. júla neobmedzeným voľným hráčom. Ako náhradu za Michálka získali Coyotes mladého Rusa Maxima Letunova. "Nebudem teraz veľa hovoriť alebo sľubovať niečo, čo sa napokon nenaplní. Verím, že čoskoro budem hrať," uviedol Michálek. Blues nemajú dôvod urýchliť jeho návrat na ľad, keďže tím mieri do play-off a Čecha potrebuje predovšetkým na rozhodujúcu fázu sezóny. Michálek je v aktuálnej sezóne so 130 zblokovanými strelami na 12. mieste v tejto štatistike v celej lige. V priemere v tomto ročníku odohral 21:05 min na zápas. V 53 dueloch strelil dva góly a pridal šesť asistencií. V Arizone, ktorá mala v minulosti názov Phoenix Coyotes, bol s prestávkou v Pittsburghu od roku 2005. Predtým hral aj za Minnesotu.
Coyotes  v posledných hodinách vymenili aj obrancu Keitha Yandla spoločne s Chrisom Summersom do New Yorku Rangers za Johna Moora a Anthonyho Duclaira. Už skôr uvoľnila Arizona do Chicaga za práva výberov v drafte Antoina Vermetta.

MONTREAL - Americký obranca Jeff Petry sa sťahuje z Edmontonu do iného kanadského tímu NHL Montrealu. Oilers od Canadiens ako kompenzáciu získali právo výberu v druhom a piatom kole tohtoročného draftu nováčikov. Dvadsaťsedemročný bek Petry zmenil dres prvýkrát vo svojej kariére v zámorskej profilige. V aktuálnej sezóne dosiaľ v 59 zápasoch nazbieral 15 kanadských bodov (4+11).

TAMPA - Manažment Tampy Bay získal do obrany namiesto Čecha Radka Gudasa z Philadelphie Braydona Coburna. Do tímu Flyers uvoľnili Lightning podmienečne aj svoje výbery v prvom a treťom kole tohtoročného draftu. Coburn v tejto sezóne odohral 39 stretnutí, v ktorých strelil jeden gól a pridal osem asistencií. V NHL má ešte zmluvu na budúcu sezónu. "Teším sa z prestupu do Tampy, má skvelé mužstvo. Som smutný, že opúšťam Philadelphiu, ale už sa sústredím na novú výzvu v Tampe," uviedol Coburn pre TSN. Tridsaťročný kanadský obranca bol najdlhšie slúžiacim hráčom "letcov", v klube pôsobil deviatu sezónu. Do tímu prišiel v ročníku 2006/2007 z Atlanty v rámci výmeny za Alexeja Žitnika. Claude Giroux zostane v kádri Philadelphie jediným pamätníkom finále Stanleyho pohára 2010. Dvadsaťštyriročný Gudas si dres Flyers v najbližšom čase neoblečie, keďže sa v januári podrobil operácii pravého kolena a mal by pauzovať štyri mesiace.
Tampa zároveň uvoľnila v pondelok do Bostonu útočníka Bretta Connollyho. Ako kompenzáciu získala výbery v druhom kole draftov 2015 a 2016.

SAN JOSE - Chicago Blackhawks a San Jose Sharks si vymenili Andrewa Desjardinsa a Bena Smitha. Dvadsaťšesťročný Smith v tejto sezóne nepresvedčil v drese Chicaga, v 61 stretnutiach nazbieral iba deväť bodov (5+4). Po príchode Antoinea Vermettea a očakávanom uzdravení Krisa Versteega by už nemal miesto v zostave Blackhawks. V minulej sezóne pritom v 75 vystúpeniach dosiahol 26 bodov (14+12). Po úspešnom ročníku podpísal v lete 2014 zmluvu na dva roky a 3 milióny amerických dolárov.
Desjardins mal tiež vydarenú predchádzajúcu sezónu a v novej na svoje výkony nenadviazal. Jeho čas na ľade v drese Sharks postupne klesal a v 56 dueloch si pripísal len osem bodov. V lete sa stane neobmedzeným voľným hráčom. 

DETROIT - Český  obranca Marek Židlický podľa očakávania nedohrá sezónu v New Jersey Devils, v rámci výmeny za tretie kolo budúcoročného draftu ho získal Detroit. V Red Wings hľadali dlhšie obrancu s dobrou strelou a držaním hokejky na pravú stranu.
Tridsaťosemročný Židlický odohral v tejto sezóne 63 stretnutí, v ktorých strelil štyri góly a pridal 19 asistencií. Z 23 bodov dosiahol dvanásť v presilovkách. Veterán strávil na ľade v drese Devils v priemere 21:56 min na zápas.
Detroit bude pre Židlického štvrtým klubom v NHL, do New Jersey prišiel v ročníku 2011/2012. Predtým hral aj v Nashville a Minnesote. Židlický je piatym najstarším obrancom profiligy v aktuálnej sezóne. 

PITTSBURGH - Klub Pittsburgh Penguins získal z konkurenčného mužstva St. Louis Blues Iana Colea výmenou za iného obrancu Roberta Bortuzza a výber v 7. kole budúcoročného draftu. Dvadsaťšesťročný Cole doteraz pôsobil iba v organizácii „bluesmanov“, v profilige absolvoval 167 duelov základnej časti s bilanciou 9 gólov a 22 asistencií. O rok mladší Bortuzzo absolvoval za Penguins dovedna 112 zápasov dlhodobej sezóny, nazbieral v nich 20 bodov za 4 presné zásahy a 16 gólových prihrávok.

COLUMBUS - Columbus a Minnesota si tesne pred pondelkovou uzávierkou prestupov vymenili obrancov. Blue Jackets získali výber v 5. kole tohtoročného draftu a 26-ročného Justina Falka, ktorý v minulosti hral aj za New York Rangers. Opačným smerom putuje o osem rokov starší Jordan Leopold. Ten pôsobil už aj v St. Louis, Buffale, Pittsburghu, Floride, Calgary a Colorade.

MONTREAL - Canadiens získali z konkurenčného Buffala útočníka Torreyho Mitchella výmenou za bližšie neurčeného mladíka a zatiaľ nešpecifikovaný výber v drafte. Tridsaťročný center v tejto sezóne odohral za Sabres 51 duelov s bilanciou 3 gólov a 7 asistencií. Mitchell má zmluvu len do konca aktuálneho ročníka, ak nepodpíše novú, od 1. júla sa stane neobmedzeným voľným hráčom. V minulosti hral aj za San Jose a Minnesotu, v NHL odohral dovedna 442 zápasov základnej časti a 60 štartov pridal v play-off.

NEW YORK - Aktivita New York Islanders tesne pred záverom prestupového obdobia neutíchla ani po angažovaní českého brankára Michala Neuvirtha. Predtým "ostrovania" získali aj útočníka Tylera Kennedyho zo San Jose, ktorému sa po sezóne končí zmluva. Za Neuvirtha získal tím Buffalo Sabres iného gólmana Chada Johnsona. K "trejdu" Islanders vzápätí pristúpili aj s kanadským Vancouverom, z ktorého získali Dustina Jeffreyho výmenou za iného útočníka Coryho Conachera.

BOSTON - Klub zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins získal útočníka Bretta Connollyho z konkurenčného mužstva Tampa Bay Lightning. Dvadsaťdvaročný kanadský krídelník hral v profilige zatiaľ len za "blesky", na jeho konte je dovedna 132 štartov v NHL s bilanciou 18 gólov a 14 asistencií. V minulosti s kanadskou juniorskou reprezentáciou získal na MS hráčov do 20 rokov striebro a bronz. Lightning na revanš získali dva výbery v 2. kole draftu - tohtoročného aj budúcoročného.

WASHINGTON - Po takmer siedmich rokoch opustil tím Calgary Flames útočník Curtis Glencross. Tridsaťdvaročného ľavého krídelníka vymenili "plamene" do konkurenčného Washingtonu za výbery v 2. a 3. kole tohtoročného draftu nováčikov. Kanadský hokejista pred príchodom do Calgary hral za Edmonton, Columbus a Anaheim. Na svojom konte má dovedna 488 duelov v základnej časti profilige, nazbieral v nich 268 bodov za 130 gólov a 138 asistencií. V play-off pridal šesť štartov s troma asistenciami.

NEW YORK - Na trhu bol aktívnyaj  klub New York Rangers, keď menil hráčov s troma konkurenčnými mužstvami. Káder "jazdcov" vystužil útočník James Sheppard, za ktorého tím San Jose Sharks získal výber v 4. kole budúcoročného draftu nováčikov. Z Phoenixu prišli do New Yorku obrancovia Keith Yandle a Chris Summers, opačným smerom putujú bek John Moore, útočník Anthony Duclair, výber v 2. kole tohtoročného draftu a za určitých podmienok aj prvokolový draft v júni 2016. Rangers angažovali aj Carla Klingberga z Winnipegu, k Jets pribudne iný útočník Lee Stempniak.