Zomrel majiteľ Red Wings aj Tigers Mike Ilitch

Majiteľ tímu Detroit  Red Wings Mike Ilitch zomrel  vo veku 87 rokov, foto nhl.comMajiteľ tímu Detroit  Red Wings Mike Ilitch zomrel  vo veku 87 rokov, foto nhl.com

DETROIT - Vo veku 87 rokov zomrel americký milionár, majiteľ hokejového tímu Detroit Red Wings a bejzbalového Detroit Tigers Mike Ilitch. V stanovsku Ilitchovej rodiny sa len krátko uvádza, že v piatok dodýchal v jednej z lokálnych nemocníc. Ilitch bol zakladateľom obchodného impéria Little Caesars, čo je momentálne tretí najväčší výrobca pizze v Spojených štátoch amerických. V roku 1982 odkúpil majoritný podiel klubu NHL Detroit Red Wings a dosiahol s ním maximum, čo sa dalo. "Červené krídla" sa pod jeho dozorom stali v rokoch 1997, 1998, 2002 a 2008 šampiónmi Stanleyho pohára, v roku 2003 ho uviedli do Siene slávy NHL.

"Mike Ilitch prízvukoval každému hráčovi, aby sa v klube cítil ako člen veľkej rodiny Red Wings. Hovorieval nám, aké máme veľké šťastie, že si môžeme zahrať hokej pre neho," uviedol bývalý útočník Detroitu Brendan Shanahan, aktuálne prezident organizácie Toronto Maple Leafs. "Naša súťaž stratila oddaného priateľa a vášnivého tvorcu. Detroit zasa svoju legendu a vizionára, ktorý bol hybnou silou pri znovuzrodení centra tohto mesta," skonštatoval komisár NHL Gary Bettman. "Bol veľký biznismen, inovatívny líder a milujúci člen svojej rodiny," uviedol na adresu mŕtveho guvernér štátu Michigan Rick Snyder.