V zámorí diskutujú o obnovení Svetového pohára

Svetový pohár v roku 2016 chce hostiť Toronto

NEW YORK - Obnovenie Svetového pohára v hokeji je reálne, zatiaľ sa však na túto tému iba diskutuje. Rozhovory sa konajú predovšetkým na úrovni vedenia NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Naposledy sa Svetový pohár konal v roku 2004, obnoviť by ho chceli v roku 2016. "Oznámenie o usporiadaní Svetového pohára by bolo v tejto chvíli hlúpe. Chceme sa dostať do pozície, že budeme mať odpovede na množstvo otázok a budeme dohodnutí na všetkých základných veciach," uviedol v utorok komisár NHL Gary Bettman.
 

Komisár NHL Gary Bettman, foto SITA/AP

Liga vníma Svetový pohár ako dlhodobé podujatie, ktoré bude mať pevné miesto v medzinárodnom hokejovom kalendári. V budúcnosti, možno už v ďalšej sezóne, by sa mohli do Európy vrátiť aj súboje NHL. "Hovoríme o veľa veciach, myslím si však, že sa musíme posunúť ďalej. Momentálne sa zameriavame predovšetkým na Svetový pohár," doplnil Bettman.
V NHL momentálne riešia aj problém s rozhodcami, ktorí nemajú s ligou platnú kolektívnu zmluvu. Arbitri zatiaľ nechystajú štrajk a so zástupcami vedenia rokujú o novej dohode. Novú sezónu možno začnú bez kolektívnej zmluvy. "Na starosti to má priamo zástupca komisára Bill Daly. Neočakávame žiadne problémy, rokovania sú konštruktívne," doplnil Bettman. Informácie zverejnil web NHL.com.