Tomáš Tatar chváli Zdena Cháru, ale na ľade kamarátstvo nečaká

DETROIT - Až štyroch slovenských hokejistov postavila proti sebe atraktívna séria prvého kola play-off NHL medzi Bostonom a Detroitom. Pre mladých slovenských útočníkov Detroitu Tomáša Tatara a Tomáša Jurča pôjde o prvé vyraďovacie boje v najprestížnejšej hokejovej súťaži v kariére. Ich motivácia bude o to vyššia, že na druhej strane hracej plochy sa budú snažiť zabraňovať ich prienikom krajania a skúsení obrancovia Zdeno Chára a Andrej Meszároš. Boston v tejto sezóne získal Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti NHL. Vyraďovacie boje proti Detroitu začnú Bruins v domovskej TD Garden v piatok 18. apríla.

Tomáš Tatar skóruje proti Bostonu, foto SITA/AP

"Poznám Zdena Cháru ako dobrého kamaráta, ale na ľade ním asi nebude. Je to jeden z najlepších obrancov súťaže. Je vysoký, silný a dobre korčuľuje. Dostať sa do súboja s ním pred bránkou? To bude ťažké. Musím byť rýchly, aby som ho obkrúžil a urobil si priestor," povedal Tatar pre detroitský server mlive, ktorý prináša aktuálne informácie pred nadchádzajúcim play-off NHL.
Tatar má 23 rokov a je o 14 rokov mladší ako Chára. Zároveň je od neho aj o 27 cm nižší. Pre zámorské médiá priznal, že ako mladý hráč neraz dostal od skúsenejšieho Cháru cenné rady do hokejového života. "Ešte predtým, než som bol draftovaný, som mal v lete u nás na Slovensku možnosť stretnúť sa s hráčmi ako Marián Hossa či Zdeno Chára. Pomohli mi. Práve Chára bol pre mňa vždy vzorom pre líderstvo v tíme," priznal Tatar. S Chárom si zahral na majstrovstvách sveta v roku 2012 na severe Európy, kde vybojovali pre Slovensko strieborné medaily. "Práve na tomto šampionáte som si uvedomil, čo to znamená hrať v jednom tíme po boku Cháru. Zistil som, aká sila a energia sa v ňom skrýva a aký obrovský má v sebe potenciál," chválil Tatar svojho staršieho reprezentačného kolegu a nadchádzajúceho súpera.
Podľa jeho slov tréning s vyše dvojmetrovým a vyše stokilovým Chárom v mimosezónnom období je niečo, do čoho sa radšej nepúšťa. Vysvetlil to takto: "Je takmer nemožné porovnávať sa s ním v tréningových dávkach. On si nakladá extrémne ťažké váhy a pracuje neuveriteľne tvrdo. A vôbec nezáleží na jeho veku. Aj preto má všade, kam príde, veľký rešpekt."
Tatar, ktorý v základnej časti NHL nazbieral 39 bodov za 19 gólov a 20 asistencií a stal sa jedným zo stabilných členov základného kádra Red Wings, sa teší na svoje prvé play-off v kariére. Ak sa náhodou stane terčom nejakého tvrdého Chárovho zákroku, nebude mu to vyčítať. "Viem, že Chára rád ´hituje´ súperov, ale nevadí, ak sa to stane. Určite mu to nebudem neskôr vyhadzovať na oči. Čo sa stane na ľade, nech aj na ľade zostane. Mimo neho sme priatelia. Bolo by však krásne zdolať ho na tom ľade," dodal Tatar pre mlive.com.