Rekordné nájazdy rozhodol pre Floridu Bjugstad

Braden Holtby smutnejší z dvojice brankárov duelu Florida - Washington (2:1 po sam. nájazdoch), foto SITA/APBraden Holtby smutnejší z dvojice brankárov duelu Florida - Washington (2:1 po sam. nájazdoch), foto SITA/AP

SUNRISE - Na utorkový zápas NHL medzi Floridou a Washingtonom priaznivci domácich hokejistov len tak ľahko nezabudnú. Za 65 minút súboja Florida - Washington videlo vyše 10 000 divákov v BB&T Center v Sunrise iba dva góly a remízu 1:1, ale potom dostali od hráčov bonbónik - 11 gólov zo 40 samostatných nájazdov, po ktorých sa tešila Florida z víťazstva 6:5. Rozhodnutie v najdlhšej a gólovo najpočetnejšej nájazdovej lotérii histórie NHL padlo v 20. sérii z hokejky domáceho útočníka Nicka Bjugstada. Doterajším rekordom bolo 15 kôl nájazdov zo súboja New York Rangers - Washington z 26. novembra 2005.
"Bolo to veľmi vzrušujúce a odmenou sú pre nás veľké dva body. Každý má rád, keď zápas vyústi do nájazdovej drámy, naša radosť z víťazstva je po dlhej sérii o to väčšia," cituje server NHL trénera Panthers Gerarda Gallanta.
Dvadsaťdvaročný center Floridy Bjugstad prekonal Bradena Holtbyho, keď predtým na strane Capitals kanonier Alexander Ovečkin zaváhal proti Robertovi Luongovi. "Necítil som až taký tlak, lebo prvý pokus som nepremenil. Zhlboka som sa nadýchol a snažil sa to zahrať sebavedome. Zafungovalo to," uviedol strelec rozhodujúceho gólu Bjugstad.
Zaujímavý je aj fakt, že až do stavu 5:5 bol stále vo vedení Washington a domáci strelci päťkrát odvracali hrozbu konca zápasu. Bolo to vo štvrtej, siedmej desiatej, jedenástej a sedemnástej sérii nájazdov. Slovenský útočník v drese Floridy Tomáš Kopecký sa dostal k slovu v piatej sérii, ale svoj pokus bekhendom nepremenil. Pri nájazdoch sa vystriedali všetci hráči oboch tímov s výnimkou brankárov. Štvorica Nicklas Bäckström, Alexander Ovečkin za Capitals, resp. Nick Bjugstad a Jussi Jokinen za Panthers sa predstavili dvakrát. Nájazdy trvali 17:43 min, čiže akoby sa hrala ešte jedna hokejová tretina. Na domácej strane svoj pokus premenil aj 23-ročný obranca Dylan Olsen, pre ktorého to bol vôbec prvý nájazd v kariére NHL.
"Prvý nájazd, bol som nervózny, ale nakoniec mi stačil jeden pohyb. Vyšlo to," cituje Olsena server NHL. "Nikdy som nič podobné nevidel. Ani neviem zrátať, koľkokrát ma naši hráči zachránili, keď strelili gól a mohlo sa ďalej pokračovať. Takýmto spôsobom sme tento zápas rozhodne nechceli vyhrať, ale je to veľký triumf," vyznal sa z pocitov brankár Floridy Roberto Luongo. Jeho náprotivok Braden Holtby, pochopiteľne, nemal dobrú náladu: "Predviedol som zopár zákrokov, ktoré mohli byť rozhodujúce, ale ani jeden nebol. Neteší ma, že som bol súčasťou týchto nájazdov."
Florida si aj v uplynulej sezóne poradila s Washingtonom v nájazdovej lotérii 2:1, ale o polovicu kratšej. Vtedy v desiatej sérii rozhodol Slovák Tomáš Kopecký.