Rada guvernérov aj o prípadnom uvoľnení hráčov na ZOH 2018

,Gary Bettman, komisár NHL, foto nhl.com

Gary Bettman, komisár NHL, foto nhl.com

 

 

PALM BEACH - Diskusia o tom, či uvoľniť alebo neuvoľniť hokejistov z Národnej hokejovej ligy na zimné olympijské hry do Pjongčangu 2018 prípadne Pekingu 2022 bude jednou z hlavných tém dvojdňového stretnutia Rady guvernérov NHL, ktoré sa uskutoční v najbližších dvoch dňoch v Palm Springs na Floride. Bez ohľadu na množstvo zodpovedaných otázok či tém sa konečný verdikt neočakáva skôr ako v januári 2017. "Či to bude na Nový rok alebo 15. či 20. januára, je v podstate jedno. Podstatné je, že sa to nebude posúvať až do jari," uviedol komisár NHL Gary Bettman ešte minulý mesiac na Konferencii o športe a zábave v Toronte. "Budeme informovať radu o tom, čo všetko sa spája s prípadným uvoľnením hráčov NHL na olympijský turnaj v Kórejskej republike. Máme pred sebou ešte veľa nezodpovedaných otázok a vonkoncom nie sme v pozícii, aby sme predstavenstvo žiadali o konečný verdikt v tejto téme. Hovoriť o tom, že opäť prerušíme sezónu pre potreby olympijských hier, je zatiaľ veľmi predčasné," uviedol zástupca komisára NHL Bill Daly na webe NHL.

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie Rene Fasel sa nedávno v tejto súvislosti vyjadril, že IIHF bude mať prostriedky na to, aby pokryla cestovné náklady a poistky pre hráčov z NHL na olympijskom turnaji v roku 2018. Komisár NHL Bettman však napriek tomu vyjadril obavu, či to IIHF zvládne s pokrytím celej sumy týchto výdavkov. Zároveň podotkol, že majitelia klubov sa len veľmi ťažko stotožňujú s myšlienkou, že vo februári 2018 prerušia sezónu na dva a pol týždňa. "Existuje určitá pomerne početná skupina majiteľov, ktorá nie je stotožnená s touto myšlienkou," dodal Bettman.

Medzinárodný olympijský výbor už dávnejšie odmietol úlohu sponzora najlepším hráčom sveta, hoci ním bol na predchádzajúcich piatich zimných hrách. Hokejový turnaj na ZOH 2014 v Soči stál z tohto pohľadu 14 miliónov amerických dolárov. Výdavky spojené s Pjongčangom sa pri úspornom režime odhadujú na 10 miliónov USD.

"Uvedomujeme si, že NHL je jediná ligová súťaž na svete, ktorá počas olympijských či zimných olympijských hier prerušuje svoju činnosť. Preto nesmieme podceniť ani jednu z otázok, ktoré s tým súvisia," uviedol pred časom Fasel.