Nový klub pre Sekeru, nová zmluva pre Pánika

Logo NHL


NEW YORK - Prvé hodiny trhu s voľnými hráčmi v zámorskej hokejovej NHL priniesli nového zamestnávateľa a zmluvu na šesť rokov pre slovenského obrancu Andreja Sekeru. Dvadsaťdeväťročný bek sa dohodol s Edmontonom, z ktorého pred pár dňami zamieril iný slovenský zadák Martin Marinčin do konkurenčného Toronta. Sekera podpísal lukratívny kontrakt na šesť rokov, počas tejto doby zarobí 33 miliónov dolárov.
"Zo všetkých ponúk bola práve tá od Edmontonu najlepšia. Po všetkých stránkach, nielen finančnej, ale aj hokejovej. Svoje zohralo aj to, že na súpiske majú ‘olejári‘ viacero výborných hokejistov a po príchode generálneho manažéra Petra Chiarelliho budú chcieť poskočiť v tabuľke NHL vyššie. Mal som na stole niekoľko iných ponúk, ale rozhodol som sa podpísať kontrakt práve s Oilers. Dúfam, že ma čaká šesť krásnych rokov," povedal  Andrej Sekera po podpise kontraktu. V NHL patrí Andrej Sekera medzi skúsených bekov s ofenzívnymi chúťkami. V profilige debutoval v sezóne 2006/2007 v Buffale, za Sabres hral do leta 2013. Potom zamieril do Caroliny, Hurricanes ho vo februári 2015 vymenili do Los Angeles. Okrem Sekeru získali Oilers aj útočníka Marka Letesta, ktorý naposledy pôsobil v Columbuse.
Útočník Richard Pánik bude aj v sezóne 2015/2016 pôsobiť v tíme Toronto Maple Leafs. Dvadsaťštyriročný krídelník sa s vedením "javorových listov" dohodol na novom kontrakte na jeden rok, zarobí 975 000 amerických dolárov. Odchovanec martinského hokeja v predchádzajúcom ročníku odohral za Toronto 76 duelov a dosiahol v nich bilanciu 11 gólov a 5 asistencií. Maple Leafs získali Pánika tesne pred začiatkom sezóny 2014/2015 z Tampy Bay, Lightning ho totiž chceli poslať na farmu a umiestnili ho na listinu voľných hráčov. Slovenský hokejista v NHL doteraz odohral 151 zápasov (19+20).

 

Američan Phil Kessel v Soči  najlepší v kanadskom bodovaní, foto SITA/AP Američan Phil Kessel v Soči  najlepší v kanadskom bodovaní, foto SITA/AP

Výmenou celého dňa je zatiaľ odchod Phila Kessela z Toronta do Pittsburghu. Okrem Kessela do organizácie Penguins smerujú aj Tim Erixon, Tyler Biggs a výber v 2. kole budúcoročného draftu. Maple Leafs získali Nicka Spalinga, Kasperiho Kapanena, Scotta Harringtona či výbery v 1. a 3. kole budúcoročného draftu. Toronto k spomenutej trojici hráčov získalo aj P.A. Parenteaua, ktorý hral naposledy za Montreal.

Nové zmluvy s doterajšími klubmi v stredu podpísali Ryan Carter (na 1 rok),  Mikael Granlund, Nate Prosser (všetci Minnesota, obaja 2 roky), Stanislav Galiev (Washington, 2 roky), Yannick Weber (Vancouver, 1 rok), Adam Pardy, Matt Halischuk (obaja Winnipeg, obaja 1 rok), Thomas Hickey (NY Islanders, 3 roky), Jori Lehterä (St. Louis, 3 roky). Nový kontrakt s Blues má aj Chris Butler, v Montreale zostáva Greg Pateryn a v Dallase Patrick Eaves s Curtisom McKenziem. "Bluesmanom" sa podarilo udržať si Vladimira Tarasenka, ktorý súhlasil s podmienkami zmluvy na šesť rokov v celkovej hodnote 45 miliónov dolárov.
Klub menia aj českí hokejisti. Útočník Michael Frolík zostáva v Kanade, no z Winnipegu sa sťahuje do Calgary. Brankár Michal Neuvirth po pôsobení v NY Islanders mieri do Philadelphie a obranca Zbyněk Michálek sa po pár mesiacoch vracia do Arizony, z ktorej v marci prestúpil do St. Louis. Arizona získala aj brankára Andersa Lindbäcka (doteraz Buffalo) či útočníka Steve Downieho z Pittsburghu.
Brankár Jhonas Enroth vydržal v Dallase iba pár mesiacov a mieri do Los Angeles, neúspešný finalista Stanleyho pohára z Tampy angažoval útočníka Erika Condru z Ottawy. Senators do svojho kádra získali iného útočníka Erica O’Della z Winnipegu. Cody Hodgson sa porúča z nevýrazného Buffala a mieri do Nashvillu, Sabres zasa posilnili Cal O‘Reilly z Vancouveru, Matt Donovan z NY Islanders a nováčikovskú zmluvu na tri roky dostala aj draftová dvojka Jack Eichel. Hodgsonovi v Nashville uvoľnil miesto Viktor Staalberg, ktorý mieri do New Yorku k Rangers.
Naprázdno nevyšli ani newyorskí Rangers, ktorí podpísali zmluvy s útočníkmi Mattom Lindbladom (doteraz Boston), Jaysonom Megnom (dosiaľ Pittsburgh) či švajčiarskym reprezentačným obrancom Raphaelom Díazom (doteraz Calgary). Pittsburgh opúšťa aj obranca Paul Martin, ktorý podpísal so San Jose zmluvu na štyri roky. Vancouver pristúpil k výmene útočníkov s Montrealom - Canucks získali Brandona Prusta, Canadiens zasa Zacka Kassiana.
Trio útočníkov z ruskej KHL mieri do zámoria. Alexander Burmistrov za Kazane sa dohodol na spolupráci na dva roky s kanadským Winnipegom. Víťaz Gagarinovho pohára s tímom SKA Petrohrad Viktor Tichonov mieri do Chicaga, ktoré získalo Stanleyho pohár. Nový spoluhráč Mariána Hossu a Marka Daňa podpísal kontrakt na jeden rok. Lokomotiv Jaroslavľ opúšťa Sergej Plotnikov, v stredu sa dohodol na zmluve s Pittsburghom.