Rekordér NHL s lapačkou Martin Brodeur potvrdil koniec skvelej kariéry

Brankárska legenda Martin Brodeur: Brankárska legenda Martin Brodeur: "Odchádzam s úsmevom". Foto SITA/AP

ST. LOUIS - Hokejový brankár Martin Brodeur definitívne ukončil kariéru a prijal ponuku pracovať v manažmente klubu NHL St. Louis Blues. Informuje o tom web NHL.com. Brodeur oficiálne informoval o zavesení korčúľ a brankárskych betónov na klinec na štvrtkovej tlačovej besede. Blues boli druhým a posledným klubom NHL, za ktorý 42-ročný brankár chytal. Pred dvoma týždňami si zobral voľno, počas ktorého sa definitívne rozhodol o svojej budúcnosti. "Toto je pre mňa krásne deň. Veľmi sa teším na novú kapitolu mojej hokejovej kariéry," povedal Brodeur a doplnil: "Odchádzam z obrovským úsmevom na tvári."
Brodeur je legenda New Jersey Devils. Po skončení minulej sezóny už nedostal kontrakt v Devils a hľadal si nový angažmán. Našiel ho v St. Louis, kde dostal šancu pri zranení Briana Elliotta. V bránke Blues nastúpil v siedmich stretnutiach, v ktorých inkasoval v priemere 2,87 gólu.
Martin Brodeur je držiteľom nielen klubových rekordov New Jersey Devils a historicky najúspešnejším hráčom tohto klubu podľa ankety medzi fanúšikmi, ale aj lídrom rôznych štatistík brankárov v profilige. Odchytal v nej najviac víťazných zápasov (691) a dosiahol najviac shutoutov (125). Posledný zápas s čistým kontom si do štatistík pripísal 29. decembra proti Coloradu. Štvornásobný víťaz Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára pomohol Devils trikrát k Stanleyho poháru, s Kanadou získal zlato na ZOH 2002 a 2010.