Eric Lindros aj Sergej Makarov do Siene slávy NHL

Eric Lindros, foto nhl.comEric Lindros, foto nhl.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEW YORK - Bývalej hviezde ľadových klzísk Ericovi Lindrosovi sa dostane pocty a uvedú ho do Siene slávy NHL v kanadskom Toronte spolu s ruským útočníkom Sergejom Makarovom, brankárom Rogiem Vachonom a koučom Patom Quinnom. Lindros bol najvážnejším kandidátom na vstup do dvorany. Niekdajšia veľká hviezda Philadelphie Flyers bola prototypom silového centra, čo pútal pozornosť urastenou postavou, z ktorej pramenil jeho tvrdý štýl hry. Mnohokrát naň doplatil vážnymi zraneniami, predovšetkým otrasmi mozgu, ktoré mu znemožnili odohrať viac stretnutí než 760. Nazbieral v nich však 865 bodov a 1398 trestných minút, získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy. S reprezentáciou Kanady triumfoval na ZOH v Salt Lake City 2002.  Bol dvojnásobným juniorským majstrom sveta. Na Stanleyho pohár si však nikdy nesiahol. V roku 1997 bol s philadelphskou "légiou skazy" vo finále. "To ma bude navždy mrzieť. Prázdne miesto, ktoré zostane nezaplnené. Aj tak sa ale s vďakou mám k čomu vracať. Bol som súčasťou rôznych tímov," povedal 43-ročný bývalý stredný útočník, ktorý si v NHL obliekal ešte dresy New Yorku Rangers, Toronta Maple Leafs a Dallasu Stars. S Lindrosovými úspechmi bola prepojená aj kariéra trénera Pata Quinna. Kanaďanov doviedol k spomenutému olympijskému zlatu zo Salt Lake City a v sezóne 1979/80 ťahal s Philadelphiou šnúru 35 víťazstiev. Zomrel v novembri 2014. "Pozrel by sa na mená troch hráčov, ktorých dnes nominovali, a povedal by: ´Ako ma mohli vybrať?´. Je to ako šľahačka na torte," povedala Quinnova dcéra Kalli.

 

Útočník Sergej Makarov, foto tniÚtočník Sergej Makarov, foto tni

Igor Larionov bude mať v Sieni slávy NHL spoluhráča z legendárneho sovietskeho útoku Sergeja Makarova. Ľavý krídelník sa dostal do severoamerickej súťaže ako 31-ročný, ale nestratil sa ani v nej. Hneď získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika a celkovo v tímoch Calgary Flames, San Jose Sharks a Dallas Stars zaznamenal 384 kanadských bodov v 424 zápasoch. "Dokázal sa najrýchlejšie presunúť z útoku do obrany a nikdy nestrácal puk," charakterizoval ruského hokejistu McDonald. Larionova uviedli do siene v roku 2008.

 

Vladimír Dzurilla a Rogatien Vachon si vymenili dresy po dueli Kanadského pohára 1976, foto tniVladimír Dzurilla a Rogatien Vachon si vymenili dresy po dueli Kanadského pohára 1976, foto tni

Rogie Vachon vychytal Montrealu tri prvenstvá v Stanleyho pohári a vyslúžil si aj Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny 1967/68. Na pozvánku do hokejovej večnosti čakal 30 rokov a vraj už aj prestal dúfať. "Ako prvý na mňa v NHL vystrelil Gordie Howe z protiútoku. Nepamätám sa, či som zatvoril oči, ale nejako som ho zastavil a možno vďaka tomu som vydržal v súťaži 16 rokov," zaspomínal 70-ročný Kanaďan.
Z favorizovaných kandidátov tento rok neuspeli napríklad Mark Recchi, Paul Kariya, Jeremy Roenick, Dave Andreychuk či Curtis Joseph. V novembri 2015 uviedli do torontskej dvorany hviezdne kvarteto Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Chris Pronger a Phil Housley. O nominovaných rozhodla 18-členná komisia zložená z príslušníkov Siene slávy a odborníkov v oblasti médií.

 

Pat Quinn, tréner zlatej Kanady na ZOH 2002, foto SITAPat Quinn, tréner zlatej Kanady na ZOH 2002, foto SITA