Jednotkou draftu N. Patrick alebo Hischier, prvé bude vyberať New Jersey

Miloš Fafrák cenu pre najlepšieho v zápase prevzal od Jozefa Golonku, zo Švajčiarov ocenili Nico Hischiera, foto iihf.com Miloš Fafrák a Švajčiar Nico Hischier sa možno stretnú na drafte v Chicagu, foto iihf.com 

CHICAGO - Pravdepodobne bez slovenských mladíkov sa v piatok 23. júna v americkom Chicagu uskutoční prvé kolo draftu nováčikov v zámorskej hokejovej NHL. Z prvého miesta si budú vyberať zástupcovia klubu New Jersey Devils, o čom sa rozhodlo ešte v aprílovej lotérii. V nej sa rozdelilo prvých pätnásť pozícií pre kluby, ktoré nepostúpili do play-off a nováčika súťaže Vegas Golden Knights. Za "diablami" budú nasledovať Philadelphia, Dallas, Colorado, Vancouver, Vegas, Arizona, Buffalo, Detroit, Florida, Los Angeles, Carolina, opäť Vegas, Tampa Bay a do tretice Vegas. Ďalšie poradie určili výsledky bojov o Stanleyho pohár. Slováci by mohli prísť na rad v sobotňajších ďalších kolách výberu nováčikov. New Jersey si bude vyberať z prvého miesta premiérovo v histórii klubu. Na predchádzajúcich siedmich draftoch mal až štyrikrát právo prvej voľby Edmonton, pred rokom si Toronto vybralo Austona Matthewsa.

Lídrami hodnotení skautských organizácií sú dvaja centri - Kanaďan Nolan Patrick a Švajčiar Nico Hischier. Z tejto dvojice pravdepodobne vzíde draftová jednotka. Osemnásťročný rodák z Winnipegu Nolan Patrick strávil ostatnú sezónu v juniorskej WHL v tíme Brandon Wheat Kings, v 33 dueloch nazbieral 46 bodov za 20 gólov a 26 asistencií. Takisto 18-ročný Švajčiar hral rovnako v zámorí, v súťaži WMJHL za Halifax Mooseheads mal v 63 zápasoch bilanciu 41 gólov a 52 asistencií. Predstavil sa na juniorskom svetovom šampionáte a v apríli aj na MS hráčov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi.

Kým dvojica najvyššie hodnotených hráčov je dlhodobo známa, ďalší vývoj v drafte je ťažké predpovedať. Skloňujú sa najmä mená Gabriel Vilardi (Kanada, útočník), Miro Heiskainen (Fínsko, obranca), Casey Mittelstadt (USA, útočník), Owen Tippett (Kanada, útočník) či Cale Makar (Kanada, obranca). Spomedzi českých hráčov figuruje v prognózach najvyššie útočník Martin Nečas, ktorý by sa mohol dostať do elitnej desiatky.

Podľa rebríčkov by zo Slovákov mohli kluby NHL draftovať útočníka Adama Ružičku v druhom až štvrtom kole. V hre sú však aj ďalší mladí Slováci - Patrik Hrehorčák, Martin Bodák, Samuel Buček, Samuel Fereta, Dávid Hrenák alebo viacero členov slovenskej "osemnástky" zo sezóny 2016/2017 Miloš Fafrák, Matúš Havrila, Filip Krivošík, Martin Kupec, Marek Korenčík, Juraj Sklenár alebo Juraj Ovečka.

Z posledného 31. miesta prvého kola sa dostanú k slovu zástupcovia víťaza Stanleyho pohára zo Pittsburghu. V piatok si až trikrát budú vyberať zástupcovia Vegas, dvakrát St. Louis, Dallas a Arizona. Bez piatkového výberu sú NY Islanders, Minnesota, Columbus, Washington a Anaheim. Tieto údaje sa ešte môžu zmeniť, ak kluby pristúpia k výmenám. Zaujímavosťou je, že Washington nemá výbery ani v 2. a 3. kole, prvýkrát sa k slovu dostane až v 4. kole pri 120. hráčovi.

Draft nováčikov NHL bude hostiť hala United Center. V domovskom stánku klubu Chicago Blackhawks sa v piatok 23. júna uskutoční 1. kolo výberu, v sobotu je na programe ďalších šesť kôl. Výberom môžu prejsť mladíci narodení medzi 1. januárom 1997 a 15. septembrom 1999.

Poradie výberu v 1. kole draftu NHL 2017: 1. New Jersey Devils, 2. Philadelphia Flyers, 3. Dallas Stars, 4. Colorado Avalanche, 5. Vancouver Canucks, 6. Vegas Golden Knights, 7. Arizona Coyotes, 8. Buffalo Sabres, 9. Detroit Red Wings, 10. Florida Panthers, 11. Los Angeles Kings, 12. Carolina Hurricanes, 13. Vegas Golden Knights (od Winnipegu), 14. Tampa Bay Lightning, 15. Vegas Golden Knights (od NY Islanders), 16. Calgary Flames, 17. Toronto Maple Leafs, 18. Boston Bruins, 19. San Jose Sharks, 20. St. Louis Blues, 21. New York Rangers, 22. Edmonton Oilers, 23. Arizona Coyotes (od Minnesoty), 24. Winnipeg Jets (od Columbusu cez Vegas), 25. Montreal Canadiens, 26. Chicago Blackhawks, 27. St. Louis Blues (od Washingtonu), 28. Ottawa Senators, 29. Dallas Stars (od Anaheimu), 30. Nashville Predators, 31. Pittsburgh Penguins