Handzušova asistencia pomohla Chicagu, paráda Granlunda

Michal Handzuš gratuluje Crawfordovi po shutoute, foto SITA/AP

 

NEW YORK - Slovenský útočník Michal Handzuš asistenciou prispel k domácemu víťazstvu Chicaga 2:0 nad St. Louis v pondelňajšom treťom zápase 1. kola play-off Západnej konferencie zámorskej hokejovej NHL. Stanley Cup obhajujúce Chicago v tejto sérii hranej na štyri víťazstvá znížilo na 1:2. Ďalší slovenský útočník v drese Blackhawks Marián Hossa odohral 19:47 min a mal štyri strelecké pokusy. Hráči Chicaga vstupovali do prvého domáceho zápasu v sérii po dvoch nešťastných prehrách v predĺžení na ľade súpera, ale otriasli sa a dostali späť do postupovej hry.
"Kadečo vám víri v hlave, keď prehráte dvakrát v predĺžení a pritom ešte v tretej tretine vediete. Tento tím však v ostatných pár rokoch prekonal veľa zložitých situácií a tak to je aj teraz. Máme lídrov, ktorí odvádzajú v zlomových momentoch výbornú prácu a ťahajú za sebou celé mužstvo," uviedol pre server NHL brankár Corey Crawford, ktorý sa blysol 34 zákrokmi a shutoutom. Tréner Chicaga Joel Quenneville pochválil svojich hráčov za obetavosť a bojovnosť a osobitne vyzdvihol defenzívnu prácu 37-ročného stredného útočníka Michala Handzuša, ktorý zblokoval tri strely súperových hráčov. "Je to bojovník a typ hráča, ktorý nechá na ľade všetko. Nedá sa ani opísať, čím všetkým je pre mužstvo užitočný. Je to veľký profesionál," povedal Quenneville o Handzušovi.
Na 1:2 znížila v Západnej konferencii aj Minnesota zásluhou triumfu 1:0 po predĺžení nad Coloradom. Domáci zasypali hosťujúceho gólmana Semiona Varlamova 46 strelami, ale ujala sa až tá zo šiestej minúty predĺženia, keď sa individuálnou ekvilibristikou zaskvel Mikael Granlund.

 

Po vyhratom súboji s Janom Hejdom pri mantineli si to 22-ročný Fín namieril priamo pred bránku, obišiel obrancu aj brankára a strelou do prázdnej bránky rozhodol. "Našiel som si cestičku a napokon to parádne vyšlo," komentoval Granlund. "Svojou šikovnosťou má na to, aby sa dostával cez obranné hradby súpera a šiel s pukom až do siete. Jeden takýto pokus mu teraz vyšiel," pochválil Granlunda spoluhráč Zach Parise.
Dallas si na vlastnom ľade poradil s Anaheimom 3:0 a v sérii s víťazom Západnej konferencie znížil na 1:2. Fínsky brankár v službách Stars Kari Lehtonen pochytal všetkých 37 striel, ktoré na neho smerovali z hokejok hráčov Ducks. "Mám tridsať a konečne som sa dočkal prvého shutoutu v play-off. Už bolo načase," poznamenal Lehtonen.
Veľký obrat z 1:3 na 4:3 predviedli v Columbuse hokejisti Pittsburghu a v sérii 1. kola play-off na Východe sa ujali vedenia 2:1. Hostia dosiahli v tretej tretine tri góly za 2:13 min. Ten víťazný padol po strele fínskeho obrancu Oliho Määttu, ktorú jemne tečoval jeho krajan Jussi Jokinen. "Len som chcel dostať puk smerom k bránke a mal som pri tom aj trochu šťastia," opísal rozhodujúci moment iba 19-ročný Määttä, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu.

Sumáre pondelňajších tretích stretnutí 1. kola play-off zámorskej hokejovej NHL (hrá sa na štyri víťazstvá):

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Minnesota - Colorado 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0) - stav série: 1:2
Gól: 66. Mikael Granlund (Pominville, Parise)

Chicago - St. Louis 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) - stav série: 1:2
Góly: 5. Toews (Keith, Brookbank), 60. Krüger (Saad, HANDZUŠ)
Michal Handzuš odohral 12:18 min, 1 asistencia, 1 plusový bod, 3 zblokované strely, 42% úspešnosť na vhadzovaní (5 z 12), vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu, Marián Hossa (obaja Chicago) odohral 19:47 min, 4 strely na bránku

Dallas - Anaheim 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) - stav série: 1:2
Góly: 20. Jamie Benn (Horcoff, Daley), 38. Ničuškin (Seguin, Sceviour), 48. Garbutt (Eakin, Roussel)

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Columbus - Pittsburgh 3:4 (2:0, 0:1, 1:3) - stav série: 1:2
Góly: 2. Jenner (Skille, Johansen), 4. J. Johnson (Dubinsky, Savard), 42. Atkinson (Dubinsky, Calvert) - 40. Orpik (Bennett, P. Martin), 46. B. Sutter (P. Martin, Bennett), 48. Stempniak (Kunitz, Crosby), 49. J. Jokinen (Määttä, Malkin)