Gordie Howe sa vystrábil z nahoršieho

Hokejová legenda Gordie Howe, foto archív

NEW YORK - Nechýbalo veľa a jedna z najväčších legiend svetového hokeja Gordie Howe by už nebola na tomto svete. Pred rokom v októbri sa štvornásobný víťaz Stanleyho pohára v drese Detroitu a 801-gólový strelec v NHL dostal po sérii mozgových príhod na hranu medzi životom a smrťou. Prestal chodiť aj komunikovať, jedol len s pomocou svojho okolia. Prešiel rok a 87-ročný Howe sa takmer zázračne vystrábil.

"Pred rokom to s ním vyzeralo veľmi zle. Nechcel spolupracovať pri terapii, nechcel jesť, za šesť týždňov schudol 18 kíl," uviedol jeden z Howeových synov Mark pre server NHL. Hlavný dôvod výrazného zlepšenia vidí v hospitalizácii a liečbe na klinike Novastem v mexickom meste Tijuana. Tam sa Gordie Howe podrobil procedúre injekčného vpichovania kmeňových buniek do chrbtice, ktorá je v USA a Kanade zakázaná. Prvýkrát ho týmto spôsobom liečili v decembri 2014 a druhýkrát v júni 2015. Výsledok bol viac než povzbudivý, doslova zázračný. Jeho nervová sústava začala znova fungovať. "Otec znova ožil a začal bojovať so svojimi problémami. Nikdy som nevidel väčšieho bojovníka o život,“ vyslovil sa Mark Howe. "Predtým sme mu už takmer nerozumeli, teraz po liečbe vieme rozoznať približne 70 percent z toho, čo povie. On síce iba šepká, ale aj tak je to oveľa lepšie. Zvládne aj menšiu prechádzku či pobyt v nákupnom centre, chodí na rybačku. Je celkovo oveľa veselší ako predtým,“ konkretizoval ďalší zo synov Marty Howe.

Gordie Howe odohral v drese Detroitu 25 sezón v NHL a v 1767 zápasoch tzv. regular season zaznamenal 1850 bodov. Zámorskú kariéru v drese Detroitu ukončil v sezóne 1970/1971, už o rok neskôr ho uviedli do Siene slávy NHL. Neskôr ešte pokračoval v Houstone a New Englade vo WHA a jednu z posledných sezón odohral v Hartforde v NHL (1979/1980). Mr. Hockey mal vtedy 51 rokov, a predsa ešte strelil 15 gólov a pridal 26 asistencií. Ako hráč Detroitu štyrikrát zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár (1950, 1952, 1954, 1955) a celkovo v 22 po sebe idúcich sezónach (1949 - 1971) nastrieľal minimálne 20 gólov, čo je dodnes rekord NHL. Šesťkrát sa stal držiteľom Art Ross Trophy pre víťaza kanadského bodovania a šesťkrát mu dali aj Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča, čo ho radí medzi najväčšie legendy NHL.