Loui Eriksson má po dvoch hetrikoch v NHL aj prvý reprezentačný

Švéd Loui Eriksson oslavuje hetrik proti Lotyšom, foto SITA/APŠvéd Loui Eriksson oslavuje hetrik proti Lotyšom, foto SITA/AP

PRAHA  - Prvý útok Švédov na majstrovstvách sveta v hokeji začína byť postrachom súperov. Trio Anton Lander, Loui Eriksson, Filip Forsberg má po troch zápasoch MS 2015 v Česku na konte 13 kanadských bodov, z toho dva strelené hetriky. Zaslúžili sa o ne Filip Forsberg proti Rakúšanom (6:1) a Louis Eriksson proti Lotyšom (8:1).
"Bude to tým, že som začal konečne viac strieľať na bránku. Je dobré, že sme proti Lotyšsku pokračovali tam, kde sme skončili proti Rakúšanom," uviedol Loui Eriksson pre Expressen. K svojmu prvému hetriku v drese "troch koruniek" dodal: "Nejaké čiapky sa objavili na ľade, ale zďaleka ich nebolo toľko, ako keď sa dosiahne hetrik v zápase NHL. V zámorí mám už na konte dva zápasy s troma gólmi, v reprezentácii to bol môj premiérový."
Osem gólov a celkovo 13 bodov prvej švédskej formácie na MS v Česku je skvelá vizitka po troch zápasoch na turnaji. Dvadsaťdvagólový strelec Bostonu v tejto sezóne NHL Eriksson vysvetľuje: "Hráme pomerne veľa presiloviek a vieme v nich rozobrať súpera. Môj štýl hokeja je taký, že sa pohybujem pred bránkou a odtiaľ sa snažím dorážať a tečovať puky. Kto ma sleduje v NHL, vie, že práve týmto spôsobom dosahujem najviac gólov."
Švédi majú v A-skupine po troch zápasoch 8 bodov z možných 9, na čele skupiny sú Kanaďania zatiaľ bez bodovej straty. Práve stredajšia konfrontácia Švédov s Kanaďanmi (20.15 h) dá zrejme v predstihu odpoveď na otázku, kto sa stane víťazom A-skupiny.
"Majú v tíme viacero hviezd a sú veľmi šikovní v útoku. Znamená to teda, že musíme vyrukovať s kvalitnou defenzívnou hrou," povedal Eriksson o Kanaďanoch.
Dvadsaťdeväťročný Eriksson je piatykrát na svetovom šampionáte a doma má kompletnú zbierku medailí. Zlatý bol v roku 2013 doma na severe Európy, strieborný na Slovensku 2011 a bronzový dva roky predtým vo Švajčiarsku. Bol aj súčasťou strieborného tímu Švédska na ZOH 2014 v Soči.