Draftová jednotka spred piatich rokov bez kvalifikačnej ponuky

Nail Jakupov. Foto SITA/APNail Jakupov. Foto SITA/AP

NEW YORK - Jednotka draftu nováčikov zámorskej hokejovej NHL v júni 2012 ruský útočník Naiľ Jakupov nedostal kvalifikačnú ponuku na ďalšiu spoluprácu v klube St, Louis Blues. Od 1. júla sa tak stane voľným hráčom. "Bluesmani" takú ponuku predostreli Magnusovi Pääjärvimu, Oskarovi Sundqvistovi, Coltonovi Paraykovi, Petterimu Lindbolmovi a Jordanovi Binningtonovi. Jakupov debutoval v NHL v sezóne 2012/2013 vo farbách Edmontonu, do St. Louis prišiel v lete 2016. V NHL doteraz odohral 292 zápasov s bilanciou 53 gólov a 67 asistencií.

Bez kvalifikačnej ponuky zostalo mnoho ďalších hráčov - okrem Jakupova aj ďalší Rusi Alexander Burmistrov (Arizona), Sergej Kalinin (Toronto) a Nikita Nesterov (Montreal). Carolina už neráta s českým útočníkom Andrejom Nestrašilom, Washington s Brettom Connollym a Calgary s Alexom Chiassonom.

Dostali ich však Jevgenij Kuznecov, Dmitrij Orlov a Philipp Grubauer z Washingtonu, Andrew Copp a Connor Helleybuck z Wininipegu, Roman Ľubimov z Philadelphie, český brankár Marek Mazanec (Nashville), Švajčiar Nino Niederreiter (Minnesota), Leon Draisaitl z Edmontonu, Radek Faksa z Dallasu, Sam Bennett a Curtis Lazar z Calgary či Zemgus Girgensons a Robin Lehner z Buffala.