Draftom prešlo päť Slovákov, Černák sa teší na LA Kings

NEW YORK - Obranca Erik Černák je najvyššie draftovaným slovenským hokejistom v NHL za rok 2015. V Sunrise v domovskom stánku Floridy Panthers si 18-ročného talentovaného zadáka (nar. 28. mája 1997) vybral v 2. kole celkovo zo 43. miesta tím Los Angeles Kings, kde pôsobia aj dvaja skúsení Slováci Marián Gáborík a Andrej Sekera. Ako je známe, jednotkou vstupného draftu zámorskej hokejovej NHL bol ešte v piatok útočník Connor McDavid, ktorý "patrí" Edmontonu Oilers.

 

Erik Černák už v drese LA Kings - zo Slovákov najvyššie v  drafte 2015,f foto SITA/APErik Černák už v dresed LA Kings - zo Slovákov najvyššie v  drafte 2015,f foto SITA/AP

"Prvé dojmy sú excelentné. Som veľmi, veľmi šťastný. Ďakujem Kings, že si ma vybrali. Teším sa aj z toho, že v klube pôsobia Marián Gáborík a Andrej Sekera. V nastávajúcej sezóne budem možno hrať v AHL, možno juniorskú súťaž CHL," povedal v prvom rozhovore už v drese Kings priamo v Sunrise pre klubový web Černák, ktorého vzorom zo súčasných obrancov je Shea Weber.

Erik Černák bol na prelome rokov 2014 a 2015 členom slovenskej reprezentácie do 20 rokov, ktorá si vybojovala bronz na šampionáte tejto vekovej kategórie v Kanade. Rodák z Košíc odohral v uplynulej extraligovej sezóne v základnej časti 43 zápasov s bilanciou 5 gólov a 8 asistencií. V play-off pridal jednu gólovú prihrávku v siedmich dueloch a napokon sa tešil z majstrovského titulu. V drafte nováčikov NHL sa očakávalo, že Černák môže skončiť vysoko. Napokon si ho vybrali "králi" z Los Angeles v druhom kole. Stal sa najvyššie draftovaným obrancom zo Slovenska od roku 2005, keď si Tampa Bay vybrala ako tridsiateho Vladimíra Mihálika.
Celkovo kluby vybrali päť Slovákov. V 3. kole siahla Philadelphia po talentovanom brankárovi Matejovi Tomekovi, ktorý chytal v ostatnej sezóne zo Topeku v NAHL a teraz ho čaká pôsobenie v univerzitnej súťaži v tíme zo Severnej Dakoty, ktorého doterajší tréner Dave Hakstol sa stal novým kormidelníkom Flyers. Aj z tohto dôvodu siahol po Tomekovi, keďže ho v poslednom čase pozorne sledoval.
Slovenskou draftovou trojkou sa stal Christián Jaroš, obrancu švédskej Luley si vybrala v 5. kole zo 139. miesta Ottawa. O dvanásť výberov neskôr siahli víťazi Stanleyho pohára z Chicaga po Radovanovi Bondrovi. V siedmom kole si New York Rangers poistili práva na brankára Adama Húsku, ktorý chytal v USHL v Green Bay. Napriek preddraftovým prognózam nezostalo miesto v tímoch pre brankára Denisa Godlu.
V sobotu sa vyberali hokejisti v druhom až siedmom kole. Zaujímavosťou bol výber New York Islanders, "ostrovania" si zvolili v šiestom kole zo 172. miesta Andonga Songa, ktorý sa stal prvým Číňanom draftovaným do ligy.

Draft hokejových nádejí 2015:
1. kolo: 1. Connor McDavid, útočník, Edmonton, 2. Jack Eichel, útočník, Buffalo, 3. Dylan Strome, útočník, Arizona, 4. Mitchell Marner, útočník, Toronto, 5. Noah Hanifin, obranca, Carolina, 6. Pavel Zacha, útočník, New Jersey, 7. Ivan Provorov, obranca, Philadelphia, 8. Zachary Werenski, obranca, Columbus, 9. Timo Meier, útočník, San Jose, 10. Mikko Rantanen, útočník, Colorado, 11. Lawson Crouse, útočník, Florida, 12. Denis Gurianov, útočník, Dallas, 13. Jakub Zbořil, obranca, Boston, 14. Jake DeBrusk, útočník, Boston, 15. Zachary Senyshyn, útočník, Boston, 16. Mathew Barzal, útočník, New York Islanders, 17. Kyle Connor, útočník, Winnipeg, 18. Thomas Chabot, obranca, Ottawa, 19. Jevgenij Svečnikov, útočník, Detroit, 20. Joel Eriksson Ek, útočník, Minnesota, 21. Colin White, útočník, Ottawa, 22. Iľja Samsonov, brankár, Washington, 23. Brock Boeser, útočník, Vancouver, 24. Travis Konecny, útočník, Philadelphia, 25. Jack Roslovic, útočník, Winnipeg, 26. Noah Juulsen, obranca, Montreal, 27. Jacob Larsson, obranca, Anaheim, 28. Anthony Beauvillier, útočník, New York Islanders, 29. Gabriel Carlsson, obranca, Columbus, 30. Nicholas Merkley, útočník, Arizona
2. kolo: 43. Erik Černák, obranca, Los Angeles Kings
3. kolo: 90. Matej Tomek, brankár, Philadelphia Flyers
5. kolo: 139. Christián Jaroš, obranca, Ottawa, 151. Radovan Bondra, útočník, Chicago
7. kolo: 184. Adam Húska, brankár, New York Rangers