Pozitívne správy zo zámoria, v prvých tímoch NHL sa udržali Jurčo i Daňo!

Marko Daňo v drese Columbusu, foto darkbluejacket.comMarko Daňo v drese Columbusu Blue Jackets

BRATISLAVA (SZĽH) – Pondelok 6. októbra bol dňom, keď sa brány kempov 30 klubov v NHL zavreli a generálni manažéri spoločne s trénermi spravili posledné rezy. Tie sa dotkli aj slovenských hráčov, ktorí sa ich zúčastnili. V porovnaní s Marekom Hrivíkom, ktorého poslalo vedenie New Yorku Rangers na farmu do Hartfordu, boli natešení Marko Daňo s Tomášom Jurčom. Kým krídelník Detroitu Red Wings má už v NHL prvé zápasy z minulej sezóny za sebou, trenčiansky odchovanec si atmosféru NHL zápasu vyskúša premiérovo len teraz. „Vyzerá to tak, že sen sa stal skutočnosťou. Najlepšie na tom je, že hráčovi nikdy neoznámia správu, že spravil mužstvo. Oznamujú, iba keď hráč odchádza. Takže ten, čo mu nič neoznámili, musí mať dobrú matematiku, aby si vypočítal, či už je koniec vyraďovania, alebo ešte niekoho budú musieť poslať preč. (Nečudujem sa tomu, keďže je to len biznis.) No dnes nastal ten deň, keď som si to spočítal a vyšlo mi to tak, že zostávam v Columbuse,“ podelil sa o svoju radosť so svetom 19-ročný hokejista, ktorého draftoval Columbus v roku 2013 v 1. kole z 27. miesta.

Vo vyberanej spoločnosti hviezd v Detroite sa ocitol aj Tomáš Jurčo, ktorý má s „červenými krídlami“ dvojcestnú zmluvu. To, že sa v prvom tíme udrží po podpise jednocestného kontraktu Tomáš Tatar, sa čakalo. Jurčo odohral v uplynulom ročníku v drese Detroitu už 36 zápasov a pripísal si v nich 15 bodov (8+7).

Aj vrátane dvoch slovenských mladíkov bude na súpiskách NHL tímov dokopy 12 slovenských hokejistov, čo je 7 najväčšie zastúpenie jednej krajiny v rámci zámorskej ligy. Netreba zabúdať na to, že ešte skraja sezóny sa do prvého tímu Edmontonu zrejme vráti obranca Martin Marinčin a rovnako sa na súpiske v NHL môže objaviť aj meno brankára Petra Budaja.

 

POČET HOKEJISTOV Z JEDNEJ KRAJINY V NHL

KANADA             372

USA       153

ŠVÉDSKO            60

ČESKO  29

FÍNSKO                24

RUSKO 24

SLOVENSKO       12

ŠVAJČIARSKO   10

NEMECKO          5

DÁNSKO              5

RAKÚSKO           3

FRANCÚZSKO   2

LOTYŠSKO          1

LITVA    1

SLOVINSKO        1

BIELORUSKO     1

NÓRSKO              1

 

SLOVÁCI NA SÚPISKÁCH NHL TÍMOV

BOSTON BRUINS             ZDENO CHÁRA (o)

BUFFALO SABRES            ANDREJ MESZÁROŠ (o)

CAROLINA HURRICANES             ANDREJ SEKERA (o)

COLUMBUS BLUEJACKETS          MARKO DAŇO (ú)

CHICAGO BLACKHAWKS             MARIÁN HOSSA (ú)

DETROIT RED WINGS     TOMÁŠ JURČO (ú)

                                               TOMÁŠ TATAR (ú)

FLORIDA PANTHERS      TOMÁŠ KOPECKÝ (ú)

LOS ANGELES KINGS      MARIÁN GÁBORÍK (ú)

NEW YORK ISLANDERS JAROSLAV HALÁK (b)

                                               ĽUBOMÍR VIŠŇOVSKÝ (o)

TAMPA BAY LIGHTNING             RICHARD PÁNIK (ú)