Anaheimu nepomohli v Chicagu ani tri góly za 37 sekúnd, Hossa asistoval (video)

Center Chicaga Vermette (80) strieľa víťazný gól v druhom predĺžení štvrtého finále s Anaheimom, foto SITA/APCenter Chicaga Vermette (80) strieľa víťazný gól v druhom predĺžení štvrtého finále s Anaheimom, foto SITA/AP

CHICAGO - Hokejisti Chicaga využili výhodu domáceho ľadu a vo štvrtom zápase finále Západnej konferencie NHL zvíťazili nad Anaheimom 5:4 po predĺžení. Stav série je vyrovnaný 2:2. Strelcom víťazného gólu bol v šiestej minúte druhého predĺženia útočník Blackhawks Antoine Vermette. Slovenský krídelník v drese "čiernych jastrabov" Marián Hossa odohral 24:37 min a pripísal si asistenciu pri góle kapitána Jonathana Toewsa, ktorý v 43. min poslal domácich do vedenia 2:1. Hossa najprv sám strieľal a odrazený puk potom posunul na hokejku Toewsa, ktorý oklamal brankára Frederika Andersena a chladnokrvne zakončil "Vedeli sme, že nesmieme pred ďalším zápasom v Anaheime prehrávať 1:3. Sme veľmi šťastní, že nám to vyšlo. Teraz máme istotu, že sa ešte vrátime na domáci ľad na šiesty zápas a najlepšie by bolo, keby sme viedli 3:2," cituje Mariána Hossu server Daily Herald.
Domáci hokejisti pripravili 22 404 divákom v United Center poriadnu drámu. Hráči Chicaga viedli v 48. min po góle Brenta Seabrooka už 3:1, ale potom prišiel málo vídaný obrat Anaheimu. Hostia v rozpätí 37 sekúnd v 49. a 50. min strelili tri góly a otočili skóre na 4:3 v ich prospech. Štatistici NHL hneď vyrátali, že ide o druhý najrýchlejší trojgólový zápis v histórii vyraďovacích bojov. Rýchlejšie dosiahli tri góly iba hráči Toronta Maple Leafs do siete Atlanty Flames 12. apríla 1979, keď na to potrebovali 23 sekúnd. Chicagu v aktuálnom súboji play-off potom za stavu 3:4 pomohol do predĺženia presilovkový gól kanoniera Patricka Kana v 53. min, keď puku za bránkovú čiaru pomohol aj gólman Andersen. Prvá nadstavená dvadsaťminútovka o víťazovi nerozhodla. V 6. min tej druhej netradičný strelec Antoine Vermette z pomerne veľkého uhla do poloodkrytej bránky rozhodol o tom, že Anaheim nešiel vo finále konferencie do trháku na 3:1. Piaty súboj odohrajú práve na ľade Anaheimu v pondelok 25. mája.

"Skvelý pocit dosiahnuť víťazstvo v zápase, ktorý sme takmer stratili. Tvrdo sme bojovali, aby sme si to zaslúžili," uviedol brankár Chicaga Corey Crawford, ktorý zlikvidoval 47 striel z hokejok hráčov Anaheimu. "Víťazný gól bol veľkou odmenou pre Vermetta a hráčov jemu podobných v našej šatni, ktorí potláčajú vlastné ego a robia všetko v prospech tímu," povedal kapitán Blackhawks Jonathan Toews. Tréner Anaheimu k tesnej prehre pre server NHL poznamenal:
"Ak sa pozriete na všetky štyri doterajšie zápasy v tejto sérii, boli to všetko úžasné hokejové bitky. V jednej sa zvíťazí, potom zase príde prehra. To spravidla vtedy, keď jeden z tímov urobí chybu a ten druhý ju dokáže potrestať. Presne to sa nám stalo aj dnes, hoci sme mali šance na víťazstvo. Musíme na to zabudnúť a sústrediť sa na ďalší zápas tak, ako by sa hralo na tri víťazstvá."

NHL play off - finále Západnej konferencie - štvrtý zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):
Chicago - Anaheim 5:4 po dvojnásobnom predĺžení (1:0, 0:1, 3:3 - 0:0, 1:0) - stav série 2:2
Góly: 20. Saad, 43. Toews (HOSSA, Saad), 48. Seabrook (Saad, Toews), 53. P. Kane (B. Richards, Keith), 86. Vermette (Sharp, Teräväinen) - 39. Etem (Palmieri, Beauchemin), 49. Kesler (Silfverberg, Cogliano), 50. Beleskey, 50. Perry (Getzlaf)
Marián Hossa (Chicago) odohral 24:37 min, 3 strely, 1 asistencia, 2 plusové body, 1 zblokovaná strela