Bylsma trénerom Buffala, DeBoer na lavičku San Jose

Tréner Američanov Dan Bylsma s triom brankárov, proti našim zrejme nasadí Qucika, foto SITA/APTréner Dan Bylsma, foto SITA/AP

BUFFALO/SAN JOSE - Najhorší tím tejto sezóny hokejovej NHL prevezme tréner Dan Bylsma. Štyridsaťštyriročný Američan sa podľa webu NHL, ktorý sa odvoláva na TSN, dohodol s vedením Sabres na zmluve na päť rokov. Bylsma sa stal sedemnástym hlavným trénerom šablí v ich histórii.

Bylsma naposledy trénoval Pittsburgh, kde však po sezóne 2013/2014 predčasne skončil. Keďže s Penguins mal stále kontrakt, Sabres ho prevzali a prepustili do Pittsburghu tretie kolo draftu 2016. Kouč v minulsti získal trofej Jacka Adamsa pre najlepšieho kormidelníka NHL a Penguins doviedol v roku 2009 k zisku Stanleyho pohára. Nedávno získal na majstrovstvách sveta v Česku bronzovú medailu, bol asistentom Todda Richardsa. Teraz sa pokúsi dostať na vyššiu úroveň Sabres.

 Za nového trénera hokejistov San Jose vymenovali vo štvrtok Petra DeBoera. Kanadský kouč sa v uplynulej sezóne po 36 zápasoch základnej časti porúčal z lavičky New Jersey, na ktorej bol od júla 2011. V ročníku 2011/2012 priviedol Devils až do finále Stanleyho pohára. "Je pre mňa cťou a privilégiom, že som dostal možnosť viesť San Jose Sharks," uviedol na klubovom webe DeBoer.
Štyridsaťšesťročný Kanaďan vystriedal vo funkcii Todda McLellana, s ktorým sa kalifornský klub rozlúčil po siedmich sezónach. V minulosti DeBoer viedol tri sezóny aj Floridu Panthers. Na MS 2015 bol paradoxne pri zlatom kanadskom tíme asistentom dnes už bývalého kouča Sharks McLellana.