Igor Nemeček chce naďalej pomáhať

Igor Nemeček a Martin Kohút, foto Ján SúkupMartin Kohút a Igor Nemeček, foto Ján Súkup

BRATISLAVA - Po piatich rokoch opúšťa pozíciu prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček. Päťdesiatštyriročný Bratislavčan predtým dlhé roky pracoval pri hokeji. "Vo vrcholových funkciách na zväze som bol dlho. Zažil som dobré aj horšie obdobia. To najhoršie bolo za posledný rok. Myslel som si, že to štyri roky potiahneme. Mohol som kandidovať, no povedal som nie. Nič neľutujem a verím, že slovenský hokej bude napredovať,“ povedal vo štvrtok Nemeček. Na poste šéfa slovenského hokeja ho nahradil Martin Kohút.
Odchod z postu zväzového prezidenta neznamená Nemečkov odchod zo slovenského hokeja. "Mám ešte nejaké vízie, ktoré by som chcel naplniť. Chcel by som byť nápomocný pre slovenský hokej, ale o tom musí rozhodnúť nové vedenie zväzu v najbližších dňoch či týždňoch,“ povedal Igor Nemeček. na otázku, či sa chce priamo podieľať na organizácii seniorských majstrovstiev sveta v roku 2019, odpovedal: "Všetci vidia len seniorské MS v roku 2019. O rok však máme šampionát hráčov do 18 rokov a vzápätí MS v in-line hokeji. To sú tri podujatia, ktorým sa treba venovať. Je to jedna z vecí, o ktorej sa budeme rozprávať.“

Igor Nemeček od roku 1985 bol metodikom TJ Slovan Bratislava a od roku 1987 pôsobil ako tréner mládeže na SZĽH. V rokoch 1991-1999 trénoval v Rakúsku aj Taliansku a v rokoch 1999 - 2009 bol generálnym sekretárom SZĽH. Následne vykonával funkciu generálneho riaditeľa organizačného výboru majstrovstiev sveta 2011. Od roku 2001 bol členom Výkonného výboru Slovenského olympijského výboru a od roku 2004 aj ako viceprezident SOV zodpovedný za zimné športy. Od roku 2003 bol členom juniorskej komisie Medzinárodného zväzu ľadového hokeja (IIHF). V olympijskom roku 2006 viedol výpravu slovenských športovcov na ZOH v Turíne. Bol manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie na MS, na svojom konte má 2. miesto z MS v Petrohrade 2000, zlato z MS v Göteborgu 2002 aj 3. miesto z MS v Helsinkách. Od júna 2011 bol prezidentom SZĽH, v roku 2015 úspešne obhájil svoj post v súboji s Richardom Lintnerom. Prišiel však bojkot mnohých slovenských hráčov smerom k reprezentácii a Nemeček sa po roku rozhodol viac neuchádzať o post šéfa zväzu. Od septembra 2012 do mája 2016 bol členom exekutívy IIHF.