MS v hokeji na sánkach: Slováci opäť zdolali Britov a obhájili bronz

Slováci už s bronzovými medailami, gratulujú strieborní Japonci, foto spv.skSlováci už s bronzovými medailami, gratulujú strieborní Japonci, foto spv.sk

TOMAKOMAI - Slovenskí hokejisti na sánkach obsadili tretie miesto na turnaji B-divízie majstrovstiev sveta v japonskom Tomakomai. Bronzovú pozíciu potvrdili sobotňajším triumfom nad hráčmi Veľkej Británie, keď zvíťazili hladko 5:1 (2:0, 2:0, 1:1). Rovnakého súpera zdolali deň predtým tesne 1:0 ešte v rámci základnej časti MS. Slováci v Tomakomai zároveň obhájili bronz z vlaňajšieho šampionátu vo švédskom Ostersunde.
Sobotňajším dvojgólovým strelcom slovenského tímu bol Martin Joppa, po góle pridali Miroslav Stašák, Erik Fojtík a Marián Ligda. Zverenci trénera Miroslava Drába si vďaka zisku tretieho miesta vybojovali účasť v kvalifikačnom turnaji o postup na zimné paralympijské hry v Pjongčangu 2018. Slováci v Tomakomai odohrali štyri stretnutia s bilanciou 2 víťazstvá - 2 prehry a celkovým skóre 7:7.
Víťazmi turnaja B-divízie MS sa stali suverénni Česi, ktorí si vo finále jasne poradili s Japoncami 6:0. Oba tieto tímy si vybojovali účasť v elitnej divízii MS.

Výsledky - B-divízia MS v hokeji na sánkach - sobota:

o 3. miesto:
Slovensko - Veľká Británia 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Góly: 7. Stašák (Rauš), 15. Fojtík (Ligda), 23. Ligda (Večerek), 25. Joppa, 34. Joppa - 38. Clarkson (Nicholson)

Vylúčenia: 3:5, pomer striel: 30:5 (12:1, 9:1, 9:3). Najlepší hráči zápasu: Joppa - Clarkson

Zostava SR: Lepáček - Štít, Gergely, Kardoš, Ferenčík - Ligda, Fojtík, Večerek, StašáK, Rauš, Joppa

Povedali po stretnutí:

Kapitán Peter Štít: „Zahrali sme lepší zápas ako včera. Vzadu sme nerobili chyby a dokázali sme strieľať góly“.

Marián Ligda: „Obhajoba bronzových medailí zo švédskeho Ostersundu sa nášmu tímu podarila na výbornú. Súpera sme nepustili do žiadnej vážnejšej šance a aslúžene sme nielenže získali vytúženú "placku", ale navyše sme sa po prvýkrát v krátkej histórií slovenského sledge hokeja prebojovali na kvalifikačný turnaj. Je to sen, v ktorom budeme spoločne pokračovať už v roku 2017. Čaká nás veľa práce, zážitkov a vytúžených víťazstiev“.


finále:
Česko - Japonsko 6:0 (3:0, 3:0, 0:0)

Konečné poradie:
1. Česko, 2. Japonsko, 3. Slovensko, 4. Veľká Británia