Po prehre s Rusmi Slováci do Montrealu na štvrťfinále MS 20 proti Švédom

Situácia pred prvým gólom Rusov v našej bránke, foto iihf.comSituácia pred prvým gólom Rusov v našej bránke, foto iihf.com


TORONTO - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov vo svojom štvrtom vystúpení na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade podala doposiaľ svoj najepší výkon, ale neuspela. V sobotu v poslednom súboji základnej B-skupiny podľahla v Toronte rovesníkom z Ruska 0:2. Slováci v priamom súboji o 3. miesto ťahali za kratší koniec, Rusi ich v stretnutí prestrieľali 30:15. Napriek tomu si brankár Matej Tomek držal čisté konto takmer do polovice zápasu - v 30. min ho prekonal Denis Gurianov. Gólovú poistku Rusov pridal v 50. min Jakov Trenin.

 

Slovenský obranca Bodák odzbrojil Rusa Rubcova, foto SITA-APSlovenský obranca Bodák odzbrojil Rusa Rubcova, foto SITA-AP

Zverenci trénera Ernesta Bokroša v B-skupine obsadili so ziskom troch bodov štvrté miesto a po dni voľna ich na šampionáte čaká štvrťfinále proti víťazom A-skupiny Švédom. Duel sa uskutoční 2. januára od 15.30 h miestneho času (21.30 h SEČ) v montrealskej hale Belle Centre, Slováci sa tam musia sťahovať z Toronta.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade - piatok:
Rusko - Slovensko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 30. Gurianov (Kvartaľnov, P. Karnauchov), 50. Trenin (Urakov, Beľajev)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0,, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rohatsch (Nem.), Šír (ČR) - Kohlmüller (Nem.), Vanoosten (Kan.), 5269 divákov

Zostavy:
Rusko: Samsonov - Sidorov, Rykov, Kudako, Sergačov, Zborovskij, Voronkov, Dronov - Kaprizov, Polunin, M. Vorobiov - Kvartaľnov, P. Karnauchov, Gurianov - Urakov, Rubcov, Trenin - Beľajev, Alexejev.
Slovensko: T. Tomek - Fehérváry, Černák, Michal Roman, Hatala, Bodák, Grman, Košecký, Hain - Hecl, Sádecký, Pataky - Andrisík, Struška, Oško - R. Bondra, A. Ružička, Studenič - Lešťan, M. Sloboda, Miloš Roman

Mladí Rusi začali zostra a už v 10. sekunde Kaprizov trafil žŕdku Tomekovej bránky. Ten istý hráč v 3. min skóroval, ale gól rozhodcovia neuznali, pretože ho dosiahol s vysokou hokejkou. V 15. min Tomek opäť predviedol svoje umenie - betónom zneškodnil pokus súpera od modrej čiary a neinkasoval ani pri dorážke Karnauchova.

Matej Tomek likviduje v Toronte akciu tímu Ruska 20, foto SITA-APSlovenský obranca Bodák odzbrojil Rusa Rubcova, foto SITA-AP

V druhej časti si Vorobiev v 28. min nakorčuľoval do útočného pásma, no trafil iba žŕdku. Vzápätí putoval na trestnú lavicu M. Sloboda a v početnej výhode Gurianov prekonal Tomeka jednou z dorážok. Neskôr sa Slováci ubránili pri ďalšej presilovke Rusov a stále boli v hre o body.
V úvode tretej časti Lešťan iba tesne minul bránku súpera, neskôr tím SR nevyužil početnú výhodu a v 50. min opäť inkasoval - pred Tomekom zostal úplne voľný Trenin a po prihrávke od Urakova spoza bránky zvýšil na 2:0. Slováci v závere neskorigovali v ďalšej presilovke, vo štvrťfinále tak narazia na víťazov základnej A-skupiny Švédov.

Konečná tabuľka B-skupiny:
1. USA 4 4 0 0 0 17:6 12
2. Kanada 4 3 0 0 1 21:8 9
3. Rusko 4 2 0 0 2 16:9 6
4. Slovensko 4 1 0 0 3 6:14 3
5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 6:29 0

 

Adam Ružička unikol Rusovi Beljajevovi, foto iihf.comÚtočník Adam Ružička unikol Rusovi Beljajevovi, foto iihf.com

Hlasy po zápase:
Ernest Bokroš (tréner Slovenska): "Možno sme dosiahli prijateľný výsledok, ale strašne ma mrzí naša ofenzívna sila. Po dvoch tretinách sme mali len 6-7 striel, ako keby sme hrali bez útoku na týchto majstrovstvách sveta. spokojnosť môže byť iba s defenzívou - brankármi, obrancami a tiež s útočníkmi, čo sa týka defenzívnej činnosti. Smerom dopredu sa však nevieme presadiť. Nedokážeme si vypracovať väčšie šance. Takže spokojnosť z mojej strany nie je."

 

Najlepší v dueli v Toronte ruský brankár Samsonov a útočník SR 20 Lešťan, foto iihf.comNajlepší v dueli v Toronte ruský brankár Samsonov a útočník SR 20 Lešťan, foto iihf.com

Valerij Bragin (tréner Ruska): "Všetci sme si uvedomovali dôležitosť duelu, chceli sme ho vyhrať. Previedli sme požadovaný výkon a zaslúžene triumfovali. Súper si prakticky nevypracoval šancu, hrozil iba v presilovkách. Čaká nás zápas s Dánskom. Tento tím je silnejší ako pred rokom, a to organizáciou hry aj výberom hráčov."

Kirill Kaprizov (útočník Ruska): "Dosiahli sme dobrý výsledok a predviedli sme aj kvalitnú hru. V prvej polovici duelu sa nám nedarilo v koncovke, ale dôležité je, že sme to zlomili a splnili cieľ."

Michail Sergačov (obranca Ruska): "Každým duelom sa zlepšujeme. Väčšina hráčov pôsobí v KHL, preto nám trochu trvá prispôsobiť sa na menšie klziská. Už sa tešíme na štvrťfinále proti Dánom."