Strelec prvého gólu Fafrák: Švajčiari sa podobali na Kanaďanov

Miloš Fafrák cenu pre najlepšieho v zápase prevzal od Jozefa Golonku, zo Švajčiarov ocenili Nico Hischiera, foto iihf.com Miloš Fafrák cenu pre najlepšieho v zápase prevzal od Jozefa Golonku, zo Švajčiarov ocenili Nico Hischiera, foto iihf.com 

POPRAD - Vo víťaznom súboji so Švajčiarmi (2:1) si otvorili strelecký účet na svetovom šampionáte do 18 rokov ďalší dvaja slovenskí hokejisti. Mimoriadne dôležitý prvý gól v čase narastajúceho tlaku Švajčiarov strelil Miloš Fafrák,  po skvelej akcii prvého útoku v 32. min prekonal švajčiarskeho brankára Akiru Schmida.

"Bol to náročný zápas. Švajčiari nás prekvapili. Boli neskutočne technickí a dôrazní, podobali sa na Kanaďanov. Mali sme s nimi veľa problémov," uviedol Miloš Fafrák v mixzóne. Útočník MHC Martin bol vôbec najaktívnejší spomedzi Slovákov v ofenzíve, keď okrem gólu si pripísal aj štyri strely na bránku a zápas ukončil s jedným plusovým bodom.

"Nebolo to o výkone dvoch-troch hráčov, ale celého tímu. Po rýchlom švajčiarskom vyrovnaní sme si povedali, že budeme hrať svoj systém zo zabezpečenej obrany a ono to príde. Aj sa tak stalo. Rozhodne sme sa nechceli nechať strhnúť publikom. Na to máme predsa trénera, aby nás upokojil. Počúvame ho celú sezónu a aj teraz počas majstrovstiev sveta to nie je inak," pripomenul Fafrák. 

V závere stretnutia za stavu 1:2 potrebovali Švajčiari streliť minimálne gól, aby dostali zápas do predĺženia a tam pridali ďalší gól znamenajúci ich posun v tabuľke A-skupiny pred Slovákov. Domáci ich však v koncovke riadneho hracieho času nepustili do vážnejšej šance a takmer ani k hre bez brankára. "Taktika na konci bola jasná. Rýchlo nahadzovať puky do ich pásma, a najmä žiadne zbytočné prihrávky, aby sme im nenechali priestor na protiútoky. Treba povedať, že v tomto stretnutí nás výborne podržal aj brankár Sklenár. Sme radi, že sme základnú skupinu zakončili víťazstvom a postupne môžeme preladiť na štvrťfinále," dodal Fafrák.

Adamovia - Ružička (8) a Dúžek - asistujú brankárovi Sklenárovi pri úspešnom zákroku, foto iihf.comAdamovia - Ružička (8) a Dúžek - asistujú brankárovi Sklenárovi pri úspešnom zákroku, foto iihf.com

V čase, keď slovenskí hokejisti po triumfe nad Švajčiarmi odpovedali na otázky médií, ešte nebolo stopercentne jasné, proti komu nastúpia vo štvrťfinále. Napokon z toho boli Rusi, ale brankár Juraj Sklenár vravel, že to nebolo podstatné. "Neriešime, proti komu nastúpime. Ako počas celej sezóny, budeme chcieť zvíťaziť. Proti každému súperovi pôjdeme naplno," rozhodne povedal Sklenár.