MS 18 v Grand Forks: Po 16 rokoch zlatí Fíni, o rok elita na Slovensko

Fínsky kapitán Juha Jaaska s pohárom majstrov sveta, foto iihf.comFínsky kapitán Juha Jaaska s pohárom majstrov sveta, foto iihf.com

GRAND FORKS - Majstrami sveta v hokeji do 18 rokov sa v americkom Grand Forks stali reprezentanti Fínska. V severskom európskom finále Fíni nečakane prevalcovali Švédov 6:1 (3:0, 1:1, 2:0) a získali prvý titul od víťazného double z rokov 1999 a 2000. Fíni prežívajú zrejme najjagavejšiu éru ich mládežníckeho hokeja, keďže sú aj úradujúcimi majstrami sveta do 20 rokov a vlani získali na šampionáte "osemnástok" striebro. Hrdinom severského finále bol ich útočník Jesse Puljujärvi, ktorý troma gólmi v 32., 46. a 60. min definitívne zložil Švédov na kolená. "Tri korunky" čakali na cenný kov na svetovom šampionáte do 18 rokov od MS 2012, keď boli rovnako strieborní. Švédi a Fíni sa stretli v súboji o zlato na MS tejto vekovej kategórie vôbec po prvý raz. Bolo to prvé finále bez účasti čo len jedného zámorského tímu od roku 2001. Vtedy si to o zlato v Helsinkách rozdali Rusi a Švajčiari. "Všetko do seba správne zapadlo, finále bolo v našej réžii. Bol to veľký zápas, cítil som obrovskú snahu všetkých chlapcov na ľade," uviedol fínsky kouč Jussi Ahokas na portáli iihf.com. "Semifinále a finále sme odohrali akoby mimo reality. Nemám slov, hrali sme tak dobre," nadchýnal sa fínsky kapitán Juuso Valimäki. "Som hrdý na svoje mužstvo, ak sa obzriem za celým turnajom. Vo finále hráči nevydali zo seba všetko to, na čo majú. V tomto stretnutí to jednoducho nevyšlo," hodnotil švédsky tréner Torgny Bendelin.

 

Fín Jesse Puljujärvi, tretí hokejista v histórii s mládežníckym double - zlatom z MS 20 i 18 v jednej sezóne, foto iihf.comFín Jesse Puljujärvi, tretí hokejista v histórii s mládežníckym double - zlatom z MS 20 i 18 v jednej sezóne, foto iihf.com

Autor finálového hetriku Puljujärvi dokázal v tejto sezóne, čo len dvaja hráči pred ním. V januári mu v Helsinkách zavesili na krk zlato po svetovom šampionáte do 20 rokov a o tri mesiace neskôr sa najjagavejšej medaily dočkal aj v Grand Forks ako hráč fínskeho výberu do 18 rokov. Pred ním sa tento zlatý mládežnícky double podaril iba Američanom Jasonovi Zuckerovi a Jackovi Campbellovi v roku 2010. Puljujärvi sa pridal k fínskemu tímu na MS do 18 rokov až vo vyraďovacej časti a napriek problémom so zápästím a chorobe v troch zápasoch strelil 5 gólov a pridal 2 asistencie. "Puljujärvi hral vo finále neuveriteľne. Takých hráčov, ako je on, veľmi potrebujeme," poklonil sa útočnému klenotu svojho tímu tréner Ahokas.
Súboj sklamaných zámorských tímov o bronz pre seba rozhodli favorizovanejší Američania, ale až príliš jednoducho a bezbolestne (10:3). Kanaďanom doručili dvojcifernú zásielku, keď už po prvej tretine viedli rozhodujúcim rozdielom 6:1. Po dva góly strelili Logan Brown a Joey Anderson, túžbu po desiatke domácim fanúšikom splnil 1:01 min pred koncom tretej tretiny William Lockwood.
Mladí Američania útočili na zlatý hetrik a siedmy titul za ostatných osem rokov, ale Fíni im to v semifinále prekazili. Takto sa tešia aspoň z pokračujúcej medailovej kontinuity, ktorá trvá od roku 2004. "Trhá nám srdce semifinálová prehra, na druhej strane sme hrdí na to, že sme napokon vybojovali medailu. Budem si tieto chvíle pripomínať počas celej kariéry," povedal americký útočník Kailer Yamamoto na webe MS 2016. "Pociťujem maximálnu hrdosť na tento tím. Spôsob, akým pristúpil k zápasu o bronz, bol skvelý," poďakoval sa svojim zverencom americký tréner Danton Cole. "Na tento zápas sme neboli dobre pripravení. Po nevydarenom dueli so Švédmi sme si niečo povedali, ale nezvládli sme hneď prvú tretinu. Potom sa to už viezlo," povedal kanadský kapitán Tyson Jost, s 15 bodmi najproduktívnejší hráč šampionátu.
V rozhodujúcom treťom súboji o záchranu si Lotyši poradili s Dánmi až po samostatných nájazdoch 4:3. A to ešte desať minút pred koncom tretej tretiny Dáni viedli 3:1. Dánsko minimálne na jeden rok opúšťa elitnú desiatku MS do 18 rokov.
Budúcoročné majstrovstvá sveta do 18 rokov sa uskutočnia v slovenských mestách Poprad a Spišská Nová Ves. Nováčikom na vrcholnej scéne budú Bielorusi.

MS do 18 rokov - semifinále - Grand Forks (USA) - záverečné výsledky:

finále:
Fínsko - Švédsko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Góly: 2. Tolvanen (Kotkansalo), 16. Somppi (Kuokkanen), 17. Tuulola (Valimäki, Räsänen), 32. Puljujärvi (Kuokkanen), 46. Puljujärvi (Kuokkanen, Kotkansalo), 60. Puljujärvi (Tolvanen) - 33. Andersson (A. Nylander)

o 3. miesto:
USA - Kanada 10:3 (6:1, 1:0, 3:2)
Góly: 5. Anderson (Keller), 6. L. Brown (Yamamoto, Mittelstadt), 8. Bellows (Keller, Greenway), 12. L. Brown (Mittelstadt, Yamamoto), 15. Anderson (Keller, Greenway), 17. Pastujov (Howdeshell, Lockwood), 22. Yamamoto (Mittelstadt, L. Brown), 45. Walker, 46. Luce (Hellickson, Frederic), 59. Lockwood (Hellickson, McPhee) - 7. Bitten (M. Shaw, Phillips), 47. C. Hall (M. Shaw, Malenstyn), 52. Tippett (Malenstyn, C. Hall)

o záchranu - tretí zápas (hralo sa na 2 víťazstvá):
Lotyšsko - Dánsko 4:3 po sam. nájazdoch (0:1, 0:1, 3:1 - 0:0, 1:0) - konečný výsledok série: 2:1
Lotyšsko sa udržalo medzi elitou, Dánsko zostúpilo do A-skupiny I. divízie MS hráčov do 18 rokov