Slováci sa chcú viezť na víťaznej vlne aj proti Slovincom

Veríme, že podobne ako Rus Antipin, aj Slováci budú v utorok zamestnávať obranu Slovincov, foto SITA/APVeríme, že podobne ako Rus Antipin, aj Slováci budú v utorok zamestnávať obranu Slovincov, foto SITA/AP

OSTRAVA - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká na 79. majstrovstvách sveta v Česku ďalší dôležitý zápas, ktorý veľa napovie o ambícii výberu Vladimíra Vůjtka postúpiť do štvrťfinále. Kým Slováci v úvodných dvoch dueloch nazbierali štyri body a v tabuľke základnej B-skupiny v Ostrave im priebežne patrí 3. miesto, Slovinci sú zatiaľ bez bodu na predposlednej 7. pozícii. Tím SR môže v utorok večer od 20.15 h urobiť ďalší krok k vysnenému prieniku medzi okteto najlepších výberov na šampionáte, ich súpera v prípade neúspechu čaká boj o záchranu medzi elitou. A to môže zverencov trénera Matjaža Kopitara špeciálne motivovať.

 

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, foto SITA - Ján ViazaničkaTréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, foto SITA - Ján Viazanička

"Zisk štyroch bodov z úvodných dvoch duelov pre mňa nie je sklamanie. Vedel som totiž, že nevyhráme štyri zápasy v riadnom hracom čase. Hráči súpera sú tiež veľmi dobrí, platilo to v prvých dvoch zápasoch a bude aj v prípade Slovinska či Nórska. Každý bod sa počíta a sme radi, že s Dánskom aj Bieloruskom máme bod navyše a lepší vzájomný zápas," myslí si hlavný tréner Vladimír Vůjtek. Dva úspechy počas úvodného víkendu podľa kouča dodali jeho zverencom veľa mentálnej sily. "Pomôže nám aj to, že sme v oboch dueloch otočili nepriaznivý stav. Stálo nás to veľa síl, no víťazstvá omnoho lepšie doplnia stratenú energiu," dodal.

V doterajších desiatich vzájomných dueloch so Slovincami dosiahli Slováci osem víťazstiev, neuspeli v ostatných dvoch meraniach síl. Nepríjemná premiérová prehra 1:3 sa zrodila na ZOH 2014 v Soči, veľmi dobre si ju pamätá útočník Tomáš Jurčo. V spomenutom súboji totiž strelil svoj prvý gól v reprezentácii. "Vôbec na to nemám príjemné spomienky. Dúfam, že v utorok večer nám to vyjde lepšie," prezradil mladý košický hokejista, ktorý pôsobí v zámorskej NHL v tíme Detroit Red Wings.

Jeho klubový spoluhráč Tomáš Tatar si v sobotu pozrel duel Slovincov proti Bielorusom (2:4) a vie, že v utorok večer Slovákov nečaká ľahký súper. "Takého už na tejto úrovni niet. Slovinský výber bude tiež nepríjemný, ako boli v nedeľu aj Bielorusi. Musíme si na nich dávať veľký pozor. Po prvom víkende si oddýchneme, naberieme trochu energie a pomôžeme mužstvu viac," poznamenal odchovanec dubnického hokeja.
Tímu SR na šampionáte zatiaľ chýbajú góly útočníkov vrátane topkanoniera Mariána Gáboríka, ktorý na šampionáte nepremenil už tri trestné strieľania, resp. samostatné nájazdy. "Sám si uvedomuje, že čím skôr dá gól, tým skôr a viac sa zdvihne jeho výkon," poznamenal na Gáboríkovu adresu tréner Vladimír Vůjtek.
Ostravský súboj základnej B-skupiny na MS je na programe v utorok 5. mája o 20.15 h v ČEZ aréne.

SLOVENSKO - SLOVINSKO 10 zápasov, 8 víťazstiev - 0 remíz - 2 prehry, skóre: 39:17
Slovensko - Slovinsko 9:0 (Spišská Nová Ves, C-kategória MS, 19. marca 1994)
Slovensko - Slovinsko 5:2 (Piešťany, 30. augusta 2001)
Slovensko - Slovinsko 4:1 (Prievidza, 2. apríla 2003)
Slovensko - Slovinsko 3:2 (Prievidza, 3. apríla 2003)
Slovensko - Slovinsko 3:1 (Skalica, 24. apríla 2008)
Slovensko - Slovinsko 5:1 (Halifax, MS, 9. mája 2008)
Slovensko - Slovinsko 4:3 po sam. nájazdoch (Halifax, MS, 10. mája 2008)
Slovensko - Slovinsko 3:1 (Bratislava, MS, 29. apríla 2011)
Slovensko - Slovinsko 1:3 (Soči, ZOH, 15. februára 2014)
Slovensko /olympijský výber/ - Slovinsko 2:3 (Viedeň, 6. 2. 2015)