Skvelý obrat Slovákov proti USA, ale bez víťaznej bodky pri rozlúčke s trénerom

Bartovičov úspešný blafák dal gólovú bodku za vystúpením Slovákov za 79. MS, foto SITA/APBartovičov úspešný blafák dal gólovú bodku za vystúpením Slovákov za 79. MS, foto SITA/AP

OSTRAVA - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v Ostrave s favorizovaným výberom USA 4:5 po predĺžení v utorkovom zápase na 79. majstrovstvách sveta v Česku. Slováci v základnej B-skupine nazbierali dovedna 9 bodov, skončili na 5. mieste a na turnaji im celkovo patrí 9. priečka.

 

Július Hudáček sa zaskvel aj v dueli s USA, slovenský hokej má ďalšieho brankára špičkových kvalít, hSITA - Ján ViazaničkaJúlius Hudáček sa zaskvel aj v dueli s USA, slovenský hokej má ďalšieho brankára najvyšších kvalít, SITA - Ján Viazanička

Stretnutie v ostravskej ČEZ aréne Slováci začali zle a J. Laco inkasoval z prvých štyroch striel dva góly z hokejok B. Smitha a S. Jonesa. V bránke ho potom nahradil J. Hudáček. Lee zvýšil v úvode druhej časti na 3:0, no Gáborík v presilovke odpovedal a po ňom obranca A. Jánošík skorigoval na rozdiel jedného gólu.

Vladimír Dravecký (v objatí kapitána Tomáša Kopeckého) aj v poslednom zápase MS potvrdil formu (1+1), foto SITA - Ján ViazaničkaVladimír Dravecký (v objatí kapitána Tomáša Kopeckého) aj v poslednom zápase MS potvrdil formu (1+1), foto SITA - Ján Viazanička

Na 3:3 vyrovnal v 37. min Dravecký a vedúci gól vzápätí dal Bartovič. Na 4:4 upravil 52 sekúnd pred druhou sirénou Coyle. Tretie dejstvo po gólovo bohatom druhom neprinieslo zmenu skóre. V predĺžení rozhodol o triumfe Američanov mladík Eichel. Aj priebeh stretnutia s Američanmi opäť dokumentoval, že hráčsky i  herný potenciál predurčoval reprezentáciu Slovenska vybojovať si minimálne postup do vyraďovacích bojov. Naši hokejisti sa vo večerných hodinách vydajú domov.
V 21. vzájomnom zápase sa zrodil jedenásty triumf Američanov, deviaty súboj oboch súperov na MS sa skončil piatym úspechom tímu USA.

USA - SLOVENSKO 5:4 po predĺžení

Už v 3. min sa Američania natlačili pred J. Laca a po skrumáži musel až videorozhodca potvrdiť, že puk neskončil v bránke. Vzápätí však už Slováci inkasovali, keď strelu obrancu Moora od modrej čiary tečoval B. Smith. Na opačnej strane mal veľkú šancu Gáborík, ale netrafil čiastočne odkrytú americkú svätyňu. S ľahkosťou hrajúci Američania potom využili presilovku pri vylúčení Gáboríka, do streleckej listiny sa zapísal S. Jones. Kouč Vladimír Vůjtek po druhom inkasovanom góle stiahol z bránky J. Laca a nahradil ho J. Hudáčkom. V 9. min slovenskej defenzíve unikol Larkin a trafil žŕdku, Kopeckého strelu v brejku zneškodnil Hellebuyck. Pred prvou sirénou ešte mohol znížiť Pánik, no puk sa mu nepodarilo prestrčiť popod ležiaceho Hellebuycka.
V 27. sekunde druhej tretiny prestrelil J. Hudáčka útočník Lee a Američania mali už trojgólový náskok. Slováci pohrozili v 23. min, no kapitán Kopecký sa nepresadil pred brankárom súpera a nepodarilo sa to ani Tatarovi o tri minúty neskôr. Slovenské mužstvo sa však predsa dočkalo: Draveckého pokus v 27. min tečoval Gáborík a upravil na 1:3. V 31. min rozjasal fanúšikov na tribúnach A. Jánošík, ktorého strelu nasmeroval za vlastného brankár B. Nelson. V 37. min sa odrazený pokus Mareka Ďalogu dostal k voľnému Draveckému a ten bekhendom do odkrytej bránky tímu USA vyrovnal na 3:3. Dokonalý priebežný obrat dokonal o dve minúty neskôr Bartovič, ktorý sólo zakončil blafákom na bekhendovú stranu a ponad Hellebuyckov ľavý betón poslal Slovákov do vedenia 4:3. Radosť tímu SR však netrvala dlho, pretože Coyle využil zaváhanie defenzívy a bolo 4:4.
V úvodných minútach tretej časti zaujali najmä bitky L. Hudáčka s Krugom a Viedenského s Moorom. Šancí na oboch stranách ubudlo, v 57. min J. Hudáček zneškodnil veľkú príležitosť Mosesa.
V predĺžení 28 sekúnd jej koncom rozhodol o triumfe Američanov mladík Eichel

Hlasy po stretnutí

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Dnes sme sa krátko pred zápasom dozvedeli, že už nemáme šancu postúpiť do štvrťfinále. V takom prípade je ťažké, aby sa hráči nachystali na svoj zápas. Začali sme duel pod dojmom neúspechu, keďže sme nepostúpili. Od druhej časti sme sa dostali do hry a až do konca sme stretnutie zdramatizovali. Duel sa musel divákom páčiť. Myslím si, že sme prehrali nešťastne - takou náhodnou strelou."

Todd Richards (tréner USA): "Mali sme veľmi dobrý začiatok a získali sme dvojgólový náskok. V druhej časti sme pridali tretí gól, no potom súper dokázal svojou aktívnou hrou zdramatizovať priebeh. Slováci ukázali, že v mužstve majú technicky zdatných a talentovaných hráčov, zároveň ich dopredu hnalo skvelé publikum."

B-skupina (Ostrava):
USA - Slovensko 5:4 po predĺžení (2:0, 2:4, 0:0 - 1:0)
Góly: 3. B. Smith (J. Moore, Arcobello), 5. S. Jones (Eichel, T. Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 40. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel - 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. A. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Marek Ďaloga, T. Kopecký), 38. Bartovič (Graňák)
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Piechaczek (Nem.) - Dahmén (Švéd.), Fluri (Švaj.), 8812 divákov (vypredané)
Zostavy:
USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, C. Murphy, J. Moore, Redmond - Coyle, Lee, Bonino - B. Smith, Arcobello, Vesey - B. Nelson, Eichel, T. Lewis -Larkin, Hendricks, Moses - od 21. Morin
Slovensko: J. Laco (5. J. Hudáček) - Meszároš, Graňák, J. Mikuš, Marek Ďaloga, Sersen, Jurčina, A. Jánošík, Baranka - Gáborík, Surový, L. Hudáček - Miklík, Viedenský, Tatar - Bližňák, Bartovič, Lušňák - Dravecký, T. Kopecký, Pánik

Tabuľka B-skupiny:
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17 - postup do štvrťfinále
2. Rusko 6 4 1 0 1 28:13 14 - postup do štvrťfinále
3. Fínsko 6 4 1 0 1 19:7 14 - postup do štvrťfinále
4. Bielorusko 7 4 0 2 1 20:19 14 - postup do štvrťfinále
------------------------------------------
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Nórsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
------------------------------------------
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3 - zostup do A-skupiny I. divízie MS