Šéf SZĽH Kohút ani na chvíľu nemyslel na možné vypadnutie Slovákov

Oznámenie nominácie v predvečer odchodu na MS (zľava) prezident Martin Kohút, tréner Zdeno Cíger a GM Róbert Švehla, foto SZĽH - Ján Súkup(zľava) prezident SZĽH Martin Kohút, tréner Zdeno Cíger a GM Róbert Švehla, foto SZĽH - Ján Súkup

KOLÍN NAD RÝNOM - Do dejiska hokejových 81. majstrovstiev sveta v Nemecku a Francúzsku v piatok predpoludním priletel aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút a priamo v kolínskej Lanxess Arene bude sledovať nasledujúce súboje zverencov trénera Zdena Cígera proti Rusom, Američanom či Švédom v základnej A-skupine. Na stretnutie s novinármi prišiel šéf zväzu v slovenskom drese s číslom 79, ktoré v národnom tíme nosí útočník Libor Hudáček. "Toto je môj obľúbený dres. Libor je môj obľúbený hráč, ale nie preferovaný,“ poznamenal s úsmevom. Okrem podpory hráčov SR na neho v Kolíne nad Rýnom čakajú stretnutia s predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a zároveň účasť na kongrese IIHF.

V dejisku MS 2017 síce Martin Kohút doteraz chýbal, pravidelne však bol v kontakte s vedením slovenského tímu. Hráčov pôjde pozrieť neskôr. "Komunikoval som počas šampionátu s trénerom, ale rady mu nedávam. Do tímu mu nezasahujem, snažím sa skôr povzbudiť,“ informoval Kohút. Pridal aj názor na odozvu zo Slovenska na výkony a výsledky hokejistov spod Tatier na aktuálnom svetovom šampionáte.

"Ľudia na Slovensku, ktorí sa venujú a rozumejú hokeju, majú rôzne názory ako reprezentácia hrá a vystupuje. Je to stála diskusia, čo je potrebné v národnom tíme zmeniť, aby sme boli konkurencieschopní. Všetci majú radosť z osemnástky, ale nikto si neuvedomuje, že keď pracujeme koncepčne, dokážeme byť konkurencieschopní, hoci nedosiahneme výsledok hneď. Minimálne v kategórii do 18 rokov to však už dokážeme. Poctivou prácou sa dopracujeme neskôr k víťazstvám a k zisku trofejí. Opačný postup nie je. Ak sa budeme naháňať za titulmi a medailami, naháňali by sme niečo, na čo nemáme. Otázka znie, či si zaslúžime byť medailisti z MS zato, ako ten hokej na Slovensku robíme. Dnes musíme povedať, že si to nezaslúžime.“

Slováci na turnaji v Kolíne nad Rýnom v štyroch doterajších zápasoch získali štyri body. "Prvé zápasy nesplnili očakávania hokejovej verejnosti. Myslím si, že postupne sa to zlepšuje a čo som mal možnosť vidieť, tak aj atmosféra v kabíne sa dostáva do stavu, aký by mal byť. Verím, že všetko bude pokračovať tak, ako sme to videli v stredu v zápasoch s Nemeckom. Doma na Slovensku sú zatiaľ zmiešané pocity, pretože ľudia sa na to pozerajú s ohľadom na to, čo videli v prvých zápasoch. Zatiaľ posledný duel však priniesol očakávania, čo sa bude diať počas tohto víkendu. Ja sám som plný očakávaní, aký výkon chlapci podajú vo víkendových zápasoch s Ruskom a USA,“ prezradil Martin Kohút.

Prezident SZĽH pozorne sledoval prvé štyri stretnutia Slovákov na turnaji, niektoré okamihy ho nenechali pokojným. "Dlhé roky som bol fanúšik, potom som bol sponzor a teraz som prezident zväzu. Stále to vnímam emocionálne. Bol som ako každý v napätí a aj som si pri niektorých situáciách zanadával. To najhoršie bol koniec druhej tretiny v zápase s Dánskom, kde to nevyzeralo dobre, no potom prišiel úžasný obrat. O tom je hokej. Človek zažije aj veci, ktoré neočakáva, dokáže prejaviť emócie. A ja ich prejavujem,“ pokračoval.

Slovenská hokejová reprezentácia sa teší z gólu do siete Dánska na MS v Kolíne, foto iihf.comPrezident SZĽH Martin Kohút verí v úspech slovenskej reprezentácie,  foto iihf.com


Martin Kohút od úvodu MS 2017 ani na chvíľu nemyslel na zo, že by sa Slovákom nepodarilo zachrániť v elitnej kategórii. "Som životný optimista a nepočítam s vecami, ktoré mi do môjho názoru nezapadajú,“ ozrejmil a pridal aj svoj názor na to, či má slovenské družstvo nádej na prípadný postup do štvrťfinále: "Všetko je možné. Verím, že chalani podajú čo najlepší výkon, pre mňa výsledok nie je až tak dôležitý. Pre mňa je dôležité, akým spôsobom pristúpia k svojim povinnostiam reprezentanta a aký výkon na ľade podajú. Výsledok zápasu musí byť len výsledkom toho, čo sa na hracej ploche bude diať. Chceme, aby chlapci bojovali a vydali zo seba maximum. Ak sa tak stane, potom isto získajú aj dôveru verejnosti.

Slovenský tím sa po víťazstve v prvom zápase na šampionáte nedočkal štátnej hymny SR. Ako situáciu vnímal prezident SZĽH? "Prvá emócia bolo prekvapenie, čo sa deje. Netreba však tomu prikladať veľkú vážnosť. Došlo k chybe človeka, bol to začiatok šampionátu a verím, že sa to už nezopakuje. Nebolo to len o hymne, celý súbor zvukov bola zámena Slovenska so Slovinskom. Hneď sme to komunikovali s nemeckou federáciou a prišlo aj oficiálne ospravedlnenie, či už na tlačovej konferencii alebo aj listom. Kto niečo robí, spraví aj chybu. Je potrebné uznať si ju a nemecký zväz aj organizátori tak urobili. Neviem, čo viac by sme s týmto mohli urobiť. Verím, že počas víkendu nebudeme počuť našu hymnu len raz, ale dvakrát,“ povedal Martin Kohút.

Po prílete do dejiska MS 2017 sa nevyhol ani otázke na budúce obsadenie pozície generálneho manažéra slovenskej reprezentácii. Už dlhšie sa hovorí o možnej spolupráci s legendárnym útočníkom Miroslavom Šatanom."Ponuku, aby prebral pozíciu generálneho manažéra reprezentácie, má a stále sa o tom bavíme. Je to však skorá téma, pretože aktuálny šampionát sa ešte neskončil a všetko musí prejsť výkonným výborom zväzu. Zatiaľ ide o debatu mňa s Mirom Šatanom. Ja si prajem, aby taký človek a s takými kvalitami bol na pozícii generálneho manažéra národného tímu,“ poznamenal šéf zväzu a pokračoval: "Ak by mal prísť a prevziať pozíciu, nie je to len o našej dohode, ale vyžaduje si to zmenu v Mirovom spôsobe života, keďže pôsobí v zahraničí. Znamenalo by to presťahovanie sa na Slovensko. Musí sa udiať veľa vecí, aby ponuku mohol prijať, pretože on nerobí nič len na polovicu. V takom prípade by bolo len na ňom, ako sa rozhodne zadeliť povinnosti vo svojom tíme.“