Na MS v Minsku s tuctom nováčikov, Šatanov dvanásty šampionát

Reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek, foto SITA

BRATISLAVA -  Do kabíny prišli s trofejou Slovakia Cupu, rozdali niekoľko interview pre elektronické a písané médiá a potom sa za nimi dvere kabíny zavorili. Po štvrťhodine už šéftréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vüjtek zamieril do presscentra Zimného štadióna Ondreja Nepelu, aby  krátko po 20. hodine oznámil polstovke akreditovanýách žurnalistov nomáciu na majstrovstvá sveta v bieloruskej metropoel Minsku. V 25-člennom kádri je dvanásť hráčov, ktorí absolvujú premiéri na svetovom šampionáte!

Obrancovia Radek Deyl a Martin Štajnoch a útočníci Rastislav Špirko, Martin Bartek, Patrik Lušňák, Peter Zuzin sa nevošli do záverečnej nominácie trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjtka na majstrovstvá sveta v Bielorusku, ktoré sa uskutočnia od 9. do 25. mája v Minsku. Kouč tímu SR sa spoločne s asistentmi rozhodol pre trio brankárov, osmičku obrancov a štrnásť útočníkov. 

 

Kapitán Miroslav Šatan preberá víťaznú trofej Slovakia Cup od a bývalého  reprezentanKapitán Miroslav Šatan preberá víťaznú trofej Slovakia Cup od a bývalého  reprezentanta Dáriusa Rusnáka, kapitána majstrov sveta 1985, foto SITA/ - Ján Slovákta Dáriusa R

Najskúsenejším hráčom vo výbere je kapitán Miroslav Šatan, ktorý pocestuje už na svoj dvanásty svetový šampionát elitnej kategórie. Doteraz v bojoch o titul majstra sveta odohral 81 stretnutí a dal v nich 36 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. Tridsaťdeväťročný Šatan reprezentoval Slovensko aj na turnajoch C a B-kategórie majstrovstiev sveta. V tíme je z majstrov sveta 2002 aj útočník Ladislav Nagy, ktorý sa predstaví na šiestom svetovom šampionáte v kariére.

Premiéru na MS absolvujú obrancovia Ján Brejčák, Peter Čerešňák, Karol Sloboda, Juraj Valach a Martin Marinčin a útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko, Martin Réway, Dávid Skokan, Andrej Šťastný, Radoslav Tybor a Marek Viedenský. "Všetci hráči, ktorí sa zúčastnili na príprave, chceli ísť na majstrovstvá sveta a robili preto všetko. Je to najhoršia práca trénera, keď musí oznámiť hráčovi, že nepocestuje na šampionát. Nenominovaní hokejisti sú veľmi sklamaní," povedal Vladimír Vůjtek.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta 2014 v Minsku (9. - 25. apríla 2014):
Brankári: Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 12), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 28)
Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 16 zápasov/2 góly), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 10/1), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 29/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 42/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 24/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 72/3), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 11/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 8/0)
Útočníci: Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 47/3), Marek Hrivík (New York Rangers, USA/NHL, 2/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 14/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 61/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 78/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 73/24), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, 21/2), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 5/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 12/2), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 176/85), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 18/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 23/3), Marek Viedenský (Worcester Sharks,USA/AHL, 2/1), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, USA/NHL, 34/7)