Libor Hudáček: Proti Rusom musíme zabrať od prvej do poslednej sekundy

Útočník Libor Hudáček, foto SITA - Ján ViazaničkaÚtočník Libor Hudáček, foto SITA - Ján Viazanička

KOLÍN NAD RÝNOM 12. mája - Slovenskú hokejovú reprezentáciu po dvoch voľných dňoch čaká v sobotu popoludní už piaty zápas na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku. Zverenci trénera Zdena Cígera o 16.15 h nastúpia proti výberu Ruska, ktorý na tomto turnaji zaznamenal štyri víťazstvá a stratil iba jeden bod.

Kým Slovákom sa v Kolíne nad Rýnom nedarí najmä v ofenzíve, Rusi v tomto smere nemajú problém. Strelili už 21 gólov a medzi elitnou šestkou v produktivite figurujú až traja hráči "zbornej". Už desať bodov má na svojom konte útočník Artemij Panarin, ktorý okrem troch presných zásahov zaznamenal aj sedem asistencií. O tri gólové prihrávky menej má NIkita Kučerov a rovnako sedem bodov nazbieral aj Vadim Šipačov (2+5). "Veľmi ma teší produktivita Artemija Panarina,“ povedal tréner Rusov Oleg Znaroks. Pred duelom proti tímu SR ešte poznamenal: "Na tento zápas sa opäť dôkladne pripravíme. Na majstrovstvách sveta nemožno podceniť žiadneho súpera, každý výber na tejto úrovni už má svoju kvalitu.

Slováci v štyroch zápasoch získali štyri body a v tabuľke kolínskej A-skupiny im patrí šiesta pozícia. Hokejisti spod Tatier by radi pridali nejaké body aj v súbojoch proti favoritom, výbery Ruska, USA a Švédska nimi nepochybne sú. “Máme pred sebou troch silných súperov. Oklepali sme sa trochu a musíme hrať tak, ako proti Nemcom. Každý pre tím - krátke striedania, dohrané súboje a bojovnosť. Hádzali sme sa do striel, takto by to malo vyzerať,“ myslí si brankár Július Hudáček.

Zaváhania s predchádzajúcimi súpermi dávajú slovenskému tímu len malé šance na prienik do štvrťfinále. Nádej však umiera posledná. „Boli by sme zlí športovci, keby sme to vopred zabalili. Do každého zápasu ideme s cieľom sa ukázať v čo najlepšom svetle a zabojovať o kvalitný výsledok. Rusi predstavujú stále veľmi silné družstvo. Niečo si k nim povieme a pripravíme sa na nich,“ odhodlane tvrdí kapitán Vladimír Dravecký.

Útočník Libor Hudáček si na turnaji pripísal zatiaľ dva presné zásahy. "Rusi si vedia veľmi dobre prihrať, puk je rýchlejší ako hráči. Musíme sa na to pripraviť, dať hlavy dokopy a zabrať od prvej až do poslednej sekundy. Ak by sme to dotiahli do tretice až do nájazdov, bolo by to pre nás dobré,“ povedal mladší z Hudáčkovcov.

V sobotu sa v nemeckom Kolíne nad Rýnom uskutoční už 37. vzájomný zápas Slovenska a Ruska. Slovenský výber doteraz zaznamenal jedenásť víťazstiev, Rusi triumfovali dvadsaťkrát a päť duelov sa skončilo nerozhodne. Na vrcholnom podujatí tím SR zdolal Rusko zatiaľ naposledy na ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri (2:1 po samostatných nájazdoch), na svetovom šampionáte Slováci zvíťazili 2:0 v Ostrave 2004.