Jágr ukončil reprezentačnú kariéru

Hviezdny večer Jaromíra Jágra aj proti Fínom, foto SITA/APJarokíra Jágra v tomto drese možno neuvidíme, možno...., foto SITA/AP

PRAHA - Český hokejista Jaromír Jágr ukončil svoju reprezentačnú kariéru. Štyridsaťtriročný krídelník sa lúčil s národným mužstvom už vlani po šampionáte v Minsku, napokon sa však nechal zlomiť na domáci turnaj v Prahe. Česi skončili na majstrovstvách sveta na konečnom 4. mieste, s Američanmi prehrali 0:3.
"Keby sa nehralo v Prahe, už by som asi nehral. Nastúpil som najmä kvôli fanúšikom, prehováral ma otec i Martin Ručinský, s ktorým som sa chcel rozlúčiť na domácom šampionáte. Škoda, že sa zranil. Som rád, že som sa na týchto majstrovstvách sveta zúčastnil. Snažil som sa v každom zápase odovzdať maximum," povedal po poslednom vystúpení na šampionáte Jaromír Jágr.
Presviedčanie českej hviezdy na ďalší štart v reprezentácii je asi zbytočné. V budúcnosti sa chce venovať už iba klubovému hokeju. "Život ide ďalej, minimálne rok budem hrať na Floride. S hokejom ešte nekončím," dodal Jágr, ktorý je majstrom sveta 2005 a 2010 i olympijským víťazom 1998. Na tohtoročných MS sa stal druhým najproduktívnejším hráčom českého mužstva s bilanciou 6 gólov a 3 asistencie.

V Jágrovom prípade ešte nemusí byť nič definitívne. Odchod do reprezentačného dôchodku oznamoval už niekoľkokrát. "Nie, jednoducho asi nie... Ja už na to nemám," krčil ramenami a následne vyzval mladších hráčov, aby neodmietali pozvánky do reprezentácie a chodili na šampionáty.
V Prahe pritom žiaril a je jedným z kandidátov na ocenenie pre najužitočnejšieho hráča MS 2015. Vo štvrťfinále rozhodol dvoma gólmi duel s Fínskom. "Som rád, že som hral na týchto majstrovstvách sveta. Diváci boli perfektní, vždy som aj vďaka nim išiel na doraz. Radšej by som posledný duel s USA odohral v lepšom svetle a najmä víťazne, ale aj tak to chodí," uviedol Jágr po súboji o bronz, ktorý Česi prehrali 0:3 a nedali gól v druhom stretnutí v rade.
Napriek sklamaniu zo štvrtého miesta našla česká hviezda v nedeľu večer v O2 Arene aj pozitíva pre český tím. "Niektorí chlapci si vyskúšali, ako sa hrá proti silným tímom. Predovšetkým Kanada má kvalitných hráčov. Keď sa človek pozrie na súpisku, sú na nej všetci, ktorí sú vo svojich tímoch medzi tromi najlepšími. Naši hráči si vyskúšali, že aj proti nim sa dá hrať," tvrdil rodák z Kladna.