Cesty Dominika Haška do Košíc boli náročné

PRAHA - Český hokejový brankár Dominik Hašek sa dočkal v nedeľu na poludnie uvedenia do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie. Od vlaňajška je dnes 50-ročný rodák z Pardubíc už aj vo dvorane slávy NHL. "Je to veľmi pekné ocenenie, trochu iné ako od NHL či od našej českej Siene slávy. Ide o ocenenie toho, čo človek dokázal na medzinárodnej úrovni. Na prvé miesto síce človek asi dá najstaršiu a najprestížnejšiu Sieň slávy v Toronte, ale aj toto ocenenie je pekné," priznal po ceremónii Dominik Hašek, ktorého uviedli aj s ďalším skvelým českým hokejistom Robertom Reichelom.

Dominik Hašek a Robert Reichel sú už v Sieni slávy IIHF, foto FBDominik Hašek a Robert Reichel sú už v Sieni slávy IIHF, foto FB

Počas uvedenia do Siene slávy si najskôr vychutnal spomienkové video, ktoré zmapovalo jeho kariéru. Následne dostal pamätný dres a ocenenie. "Väčšinu tých záberov som videl, ale vždy je to veľmi pekne spracované. Človeka tie zábery dojmú, aj keď to prežil už dávno," tvrdil Hašek.
Olympijský víťaz z Nagana 1998 si zaspomínal aj na časy Česko-Slovenska. S Pardubicami často zavítal do Košíc. "Boli to náročné cesty. Išli sme vlakom, cestovali v noci a ráno potom skoro vstávali. Nie je to ako dnes, keď sa lieta a všeobecne cestuje pohodlnejšie. Patrilo to však k tomu a my sme si to patrične užívali. Hral som v Pardubiciach a bolo to skutočne dobré mužstvo," zaspomínal si Dominik Hašek.
V súčasnosti vládne medzi českými a slovenskými hokejistami veľká rivalita. Legendárny brankár však zažil iné časy, v reprezentácii mal množstvo spoluhráčov zo Slovenska. "Skôr si pamätám z ľadu nerivalitu ako terajšiu rivalitu. Boli sme jedno mužstvo, ťahali za jeden povraz. Mal som vynikajúcich spoluhráčov ako Igora Libu, Dara Rusnáka, Dušana Pašeka či Vinca Lukáča. Dnes je medzi oboma národmi už rivalita a súboje Česka so Slovenskom majú veľký náboj," skonštatoval nový člen Siene slávy.
Vo svojej ďakovnej reči počas ceremónie poslal odkaz zástupcom NHL, aby súhlasili s účasťou hokejistov z profiligy na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu. Funkcionárom odkázal, aby nechali vychutnať si po Pjongčangu Jaromíra Jágra oslavy na pražskom Staromestskom námestí. "Bol to trochu vtip, ale keď ho vidíte, ako dnes hrá, nikdy to nie je úplný vtip," doplnil Dominik Hašek.