Brankár Mike Smith: Šampionát vyhral výnimočný tím

Puk na maske kanadského brankára Smitha v semifinále s ČR, foto SITA/APPuk na maske kanadského brankára Smitha, foto SITA/AP

PRAHA - Hlasy aktérov po nedeľňajšom finálovom stretnutí na 79. majstrovstvách sveta v hokeji v Prahe, v ktorom Kanada zdolala Rusko vysoko 6:1:

Sidney Crosby (útočník a kapitán Kanady): "Sú to skvelé pocity, že sme vyhrali majstrovstvá sveta. Pre mňa je to o to sladšie, že som skompletizoval zbierku do Triple Gold Clubu. Dnes sme odohrali skutočne dobrý zápas, bojovali sme jeden za druhého, Rusom sme toho veľa nedovolili. Každý bojoval za Kanadu."

Mike Smith (brankár Kanady): "Mal som pred sebou neuveriteľnú obranu, uľahčovala mi život. Navyše sa útočníci skvele vracali. Odviedli sme skutočne výbornú prácu počas celého turnaja. Dnes vyhral šampionát tento výnimočný tím. Získali sme zlaté medaily, je to veľká česť vybojovať titul pre Kanadu. Vytvorili sme skutočne skvelú partiu a teraz nás čakajú veľké oslavy."

Jason Spezza (útočník Kanady): "Najväčší rozdiel vo finále bol v korčuľovaní a rýchlosti. Na toto sme sa proti Rusom špeciálne pripravili. Bol to z nášho pohľadu takmer dokonalý zápas. Tešíme sa z titulu."

Claude Giroux (útočník Kanady): "Vedeli sme, že vo finále to nebude jednoduché. Preto sme sa chceli dobre nachystať najmä v defenzíve. Vyšlo nám to a tešíme sa z titulu. Neviem, či súčasná Kanada je najlepšia v histórii. Ako dlho budeme oslavovať? Neviem, ale vychutnáme si to."

Alexander Ovečkin (útočník Ruska): "Kanada hrala dnes veľmi dobre, je to tím majstrov. Ukázali svoje kvality. Pre nás je veľkým plusom, že mladí chlapci hrali proti týmto profesionálom. Život ide ďalej, musíme sa zmieriť s touto prehrou."

Vladimir Tarasenko (útočník Ruska): "Kanada nás vo všetkom prehrala. Chcem sa skloniť pred fanúšikmi, pred touto kulisou sme mali hrať inak. Všetkým nám je to nepríjemné a hanbíme sa. Musíme si rozobrať chyby, aby sme sa im na budúcich turnajoch vyhli."

Dmitrij Kulikov (obranca Ruska): "Kanaďania hrali skutočne dobrý hokej. Ľahko nás dostávali pod tlak, skvele forčekovali, korčuľovali a nič nám nedovolili. Od prvej do poslednej minúty hrali výborne. Som veľmi sklamaný, je len veľmi ťažké nájsť po tomto výsledku slová, ktoré by opísali naše pocity."