MS 2015: kádre formujú aj lekári

Logo MS 2015 v Prahe a Ostrave

BRATISLAVA - S  blížiacim sa  začiatkom  hokejových majstrovstiev sveta  (1. - 17. mája) sa začínajú formovať kádre 16 reprezentačných tímov, ktoré sa predstavia na ľade v Prahe a Ostrave.

ŠTOKHOLM - Tréner švédskej hokejovej reprezentácie Pär Maarts počíta na svetový šampionát  zatiaľ s osmičkou hokejistov z NHL. Na šampionáte by sa mali predstaviť brankár Jhonas Enroth z Dallasu, obrancovia Oliver Ekman-Larsson z Arizony, ktorý dal spomedzi zadákov v tejto sezóne NHL najviac gólov (23), a Oscar Klefbom z Edmontonu a útočníci Anton Lander z Edmontonu, Elias Lindholm s Victorom Raskom z Caroliny, Joakim Lindström z Toronta. V stredu potvrdil účasť aj ďalší ofenzívny hokejista Jacob Josefson z New Jersey. 

Švédska hokejová federácia

Maarts pôvodne počítal aj s kapitánom Colorada Gabrielom Landeskogom, ale ten sa mu podobne ako Alexander Wennberg, Nicklas Grossmann či Patrick Hersley z Novosibirsku ospravedlnil pre zdravotné problémy. Maarts mal záujem aj o Melkera Karlssona zo San Jose, ktorý má za sebou vydarenú sezónu. Končí sa mu však zmluva a nechce riskovať zbytočné zranenie pred rokovaniami o novej. "Chceme do tímu aj Johna Klingberga z Dallasu, ešte nie je stopercentne v poriadku. Má však záujem," tvrdí pre Aftonbladet Maarts, ktorý sa chystá so svojimi zverencami v mestečku Umea na prípravný duel s Českom. Na budúci týždeň absolvujú Švédi generálku na MS 24. a 25. apríla v Moskve. "Chceme zostaviť čo najsilnejší tím. Mám k dispozícii viac hráčov z NHL, ako som pôvodne počítal. Ale je to len v prospech veci," dodal pre Aftonbladet Maarts. Švédsko bude hrať na MS v základnej A-skupine v Prahe, šampionát začne 1. mája súbojom s Českom od 20.15 h.

Český svaz ledního hokeje

PRAHA - Bez skúseného obrancu Miroslava Blaťáka si na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave musí poradiť tréner domácej reprezentácie hokejistov Vladimír Růžička. Ako informoval server hokej.cz, účasť 32-ročného zadáka je vylúčená pre problémy s krvnou zrazeninou v nohe. Bek ruského Omska dostal voľno na prípravný dvojzápas so Švédskom a predpokladalo sa, že sa do reprezentácie ešte vráti, čo sa napokon nestane. Majster sveta 2010 Blaťák v KHL 2014/2015 nastúpil na 45 zápasov základnej časti s bilanciou 2 góly a 6 asistencií, v ôsmich dueloch play-off nebodoval.

EDMONTON - Dvojica útočníkov klubu zámorskej hokejovej NHL Edmonton Oilers - Kanaďan Ryan Nugent-Hopkins a Rus Naiľ Jakupov - sa pre zdravotné problémy nepredstaví na májových majstrovstvách sveta v Česku. Informuje o tom periodikum Edmonton Journal. Obaja mladí hokejisti neprešli výstupnou zdravotnou prehliadkou lekármi "olejárov". Jakupov má údajne problémy v bedrovej oblasti, u Nugenta-Hopkinsa diagnostikovali zlomeninu v pravom chodidle.

Radosť Francúzov, foto iihf.com

PARÍŽ/PHILADELPHIA - Francúzskeho hokejistu Pierra-Édouarda Bellemara čaká operácia pravého ramena a bude musieť pauzovať osem až desať týždňov. Útočník Philadelphie Flyers musí z tohto dôvodu zrušiť účasť na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave. Tréner Francúzska Dave Henderson môže z NHL počítať na šampionáte len s útočníkom Antoinom Rousselom z Dallasu.
Tridsaťročný center Bellemare odohral vlani výborný svetový šampionát, v Minsku nazbieral v ôsmich stretnutiach v produktívnom útoku so Stéphanom Da Costom a Rousselom rovnaký počet bodov (3+5) a pomohol Francúzom do štvrťfinále. Vďaka tomu získal kontrakt vo Philadelphii, vo svojej premiérovej sezóne v 79 dueloch strelil šesť gólov a pridal rovnaký počet asistencií. Francúzsko bude na MS hrať v A-skupine v Prahe, začne 2. mája o 16.15 h proti Nemecku.
Generálny manažér Philadelphie Ron Hextall zároveň potvrdil, že operačným zákrokom si bude poškodený meniskus pravého kolena liečiť český obranca Radko Gudas. Flyers povolili účasť na svetovom šampionáte Švajčiarovi Markovi Streitovi, Kanaďanovi Claudovi Girouxovi, Čechovi Jakubovi Voráčkovi a Rakúšanovi Michaelovi Rafflovi. Kanaďania mali záujem aj o brankára Steva Masona, s Flyers sa však dohodol na pauze a doliečení problematického pravého kolena.
Informácie zverejnil Philly.com a L´Equipe.

 

Matúš Chovan s Radoslavom Tyborom pred švajčiarskym brankárom Berrom, foto SITA/APChovan s Tyborom pred švajčiarskym brankárom Berrom, foto SITA/AP

BERN - Švajčiarsky brankár Reto Berra z tímu Colorado Avalanche potvrdil svoj štart na májových majstrovstvách sveta v Česku. Dvadsaťosemročný gólman v ostatných rokoch patrí medzi stabilných účastníkov vrcholných turnajov, Švajčiarsko reprezentoval na MS v rokoch 2012 - 2014 i na ZOH 2014 v Soči. Hlavný kouč hokejového výberu krajiny "helvétskeho kríža" Glen Hanlon stále čaká na vyjadrenie skúseného obrancu Marka Streita z Philadelphie. Teoreticky je v hre aj iný bek Mirco Müller zo San Jose. Správu priniesol portál HockeyFans.ch.

USA Hockey

COLORADO SPRINGS - Tréner americkej hokejovej reprezentácie Todd Richards nemôže na májových majstrovstvách sveta v Česku počítať s obrancom Alexom Martinezom a chýbať bude aj útočník Joe Pavelski. Obaja dostali pozvánku do národného mužstva, no museli ju odmietnuť. Bek tímu Los Angeles Kings má zdravotné problémy, skúsený Pavelski zo San Jose sa ospravedlnil z rodinných dôvodov. Martinez zatiaľ nereprezentoval USA na MS ani na ZOH, Pavelski sa predstavil na ZOH 2010 aj 2014 či na MS 2009. Správu priniesol portál hokej.cz s odvolaním sa na zámorské médiá. V americkej nominácii na svetový šampionát je momentálne 16 hráčov - jeden brankár, šesť obrancov a deväť útočníkov. Okrem hokejistov z NHL dostanú šancu obliecť si americký dres najlepší strelec základnej časti KHL Steve Moses z Jokeritu Helsinki, Dan Saxton z Neftechimiku Nižnekamsk a aj štyria mladíci z univerzít. V mužstve je tiež Justin Faulk, ktorý reprezentoval USA aj vlani na ZOH v Soči. Obranca Caroliny pomohol Američanom už k trom medailám na vrcholových podujatiach, je majstrom sveta do 18 rokov 2010, získal bronz na MS 2011 do 20 rokov i na seniorskom šampionáte 2013. Tituly juniorských svetových šampiónov majú Jake Gardiner, Jeremy Morin, Connor Murphy a Mike Reilly. Informácie zverejnila americká federácia USA Hockey. Výber USA sa na MS predstaví v ostravskej B-skupine, proti Slovensku nastúpi v utorok 12. mája o 16.15 h.