V hre o štvrťfinále Ligy majstrov aj Slováci, Vítkovice chcú dohnať manko

Obranca Karol Sloboda, autor gólu proti Kanade, foto SITA - Ján ViazaničkaObrancovi Karolovi Slobodovi sa v LM darí, foto SITA - Ján Viazanička

BRATISLAVA - Iba obhajca trofeje Frölunda Göteborg má pred odvetou osemfinále hokejovej Ligy majstrov 2016/2017 postup do osmičky najlepších tímov prakticky vo vrecku. Švédsky klub zvíťazil v prvom zápase na ľade nemeckého Eisbärenu Berlín vysoko 6:1 a v utorok by v pokoji mal spečatiť prienik do štvrťfinále. O postupujúcom rozhoduje počet víťazstiev, resp. gólový rozdiel. V prípade vyrovnaného skóre po sčítaní oboch výsledkov (neuplatňuje sa predpis o vyššom počte gólov dosiahnutých na súperovom ihrisku ako vo futbale, pozn.) nasleduje 10-minútové predĺženie troch proti trom, resp. samostatné nájazdy s piatimi pokusmi na každej strane.

Výsledky prvých stretnutí zvyšných siedmich osemfinálových dvojíc dávajú väčšie či menšie právo pomýšľať na ďalšiu fázu všetkým 14 tímom. Značne náročné to však bude mať pražská Sparta s piatimi Slovákmi na súpiske, ktorá doma podľahla inému švédskemu zástupcovi HV71 Jönköping 2:4. Ostatné duely sa skončili remízou alebo minimálnym rozdielom jediného gólu.

Dramatický súboj sľubuje odveta medzi Vítkovicami a Libercom s viacerými Slovákmi na oboch stranách. Pod Ještědom sa zrodilo futbalové víťazstvo úradujúceho českého majstra 1:0, o ktorom tri minúty pred koncom rozhodol v oslabení útočník Milan Bartovič. "Je zlé inkasovať, keď celý čas odolávate a práve v tej chvíli, keď môžete preklopiť zápas na svoju stranu. Liberec zahral na riziko a vyšlo mu to. Je to škoda, ale séria sa hrá na skóre a my zaostávame len o jeden gól. Je to stále 'hrateľné'," skonštatoval na klubovom webe útočník Vítkovíc Ondřej Roman. Jeho spoluhráč Karol Sloboda, skúsený 33-ročný obranca, je najproduktívnejším Slovákom v doterajšom priebehu LM 2016/2017 - v šiestich dueloch strelil tri góly a dvakrát asistoval. Z krajanov za ním nasleduje ďalší hráč Vítkovíc Michael Vandas (2+3) a spomenutý Milan Bartovič (3+1).

Denis Godla pri svojom premiérovom štarte v LM v bránke fínskeho tímu KalPa Kuopio inkasoval iba raz proti švajčiarskemu HC Fribourg-Gottéron (1:1) a šance oboch tímov pred odvetou sú aj vďaka nemu vyrovnané. Rovnaký nerozhodný výsledok sa zrodil aj v dueli IFK Helsinki - Linköping HC. Obaja slovenskí zástupcovia - HK Nitra aj HC Košice - sa so súťažou rozlúčili v šestnásťfinále. Tretí ročník LM vyvrcholí finálovým zápasom 7. februára 2017.

Program odvetných zápasov osemfinále play-off Ligy majstrov 2016/2017:

utorok 8. novembra
HC Vítkovice (ČR) - Bílí Tygři Liberec (ČR) /17.00/ - prvý zápas 0:1
JYP Jyväskylä (Fín.) - SC Bern (Švaj.) /18.00/ - prvý zápas 2:3
IFK Helsinki (Fín.) - Linköping HC (Švéd.) /18.00/ - prvý zápas 1:1
Växjö Lakers (Švéd.) - SaiPa Lappeenranta (Fín.) /19.00/ - prvý zápas 2:3
HV71 Jönköping (Švéd.) - HC Sparta Praha (ČR) /19.30/ - prvý zápas 4:2
HC Fribourg-Gottéron (Švaj.) - KalPa Kuopio (Fín.) /19.45/ - prvý zápas 1:1
Frölunda Göteborg (Švéd.) - Eisbären Berlín (Nem.) /20.00/ - prvý zápas 6:1

streda 9. novembra:
Zürich SC Lions (Švaj.) - HC Lugano (Švaj.) /19.45/ - prvý zápas 2:3

Ďalšíe termíny play-off:
štvrťfinále / prvé zápasy a odvety (6. / 13. 12. 2016)
semifinále / prvé zápasy a odvety (10. / 17. 1. 2017)
finále - jediný zápas (7. 2. 2017)