Ľ. Višňovský v budúcnosti možno opäť v Slovane i reprezentácii

BRATISLAVA - Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský má v zámorskej NHL zmluvu s klubom New York Islanders len do konca júna a ani v najbližších dňoch sa to pravdepodobne nezmení. Skúsený bek zatiaľ neplánuje podpísať nový kontrakt, budúcnosť necháva otvorenú. "Rozhodnem sa podľa ponúk. Ešte nikdy som nebol na trhu voľných hráčov a tentokrát si to asi vyskúšam. Zdravie a rodina sú a budú v rozhodovaní na prvom mieste," prezradil v utorok popoludní 38-ročný rodák z Topoľčian.

Obranca tímu New York Islanders Ľubomír Višňovský počas brífingu v Bratislave, foto SITA - Ján SlovákObranca tímu New York Islanders Ľubomír Višňovský počas brífingu v Bratislave, foto SITA - Ján Slovák

Minimálne jednu sezónu chce Višňovský potiahnuť v kanadsko-americkej profilige, no nebráni sa ani iným možnostiam. Definitívne rozhodnutý je len v tom, že nechce hrať v KHL. Predstaviť si vie aj opätovné pôsobenie v Slovane Bratislava, ale len v prípade štartu v domácej extralige. "Nehovorím, že už teraz, ale niekedy v budúcnosti. Veď prečo nie? Slovenská liga potrebuje pomôcť a pozdvihnúť. A pomohol by tomu návrat Slovana," pokračoval majster sveta z Göteborgu.

Za "belasých" už v minulosti hral v KHL aj v extralige, tento klub je jeho srdcu veľmi blízky. Súčasná situácia v Slovane ho neteší. Stále totiž nie je jasné, v ktorej súťaži bude osemnásobný slovenský šampión štartovať v najbližšom súťažnom ročníku. Navyše má poriadne dlhy. "Nechcem to veľmi komentovať, v Slovane mám výborné vzťahy. Hrával som tu a nie je mi to jedno, v akej je situácii. Je to smutné voči hráčom, ktorí tu majú zmluvu, nemôžu rokovať s iným klubom a nevedia, čo bude ďalej. Stále totiž budú patriť Slovanu, ak zostane v KHL. Prichádzajú o čas a ak si budú musieť hľadať niečo nové, budú poriadne znevýhodnení. Nie je férové ani voči fanúšikom, lebo je pár mesiacov do štartu ligy a vôbec nevedia, čo a kde. Je to veľmi smutná situácia. A k dlhom. Hráči nedostali výplatu päť a pol mesiaca, viacerí chalani však nemajú našetrené na to, aby prežili. Musia aj tak živiť rodiny a splácať ďalšie záväzky. Neviem si predstaviť, ako vlastne žili," poznamenal Ľubomír Višňovský a jedným dychom pokračoval: "Nechcel by som ako tréner viesť taký tím. Každé ráno prísť do kabíny a počuť len to, či niekto dostal výplatu alebo nie. Motivovať takých hráčov je potom extrémne náročné. A chcieť ešte niečo navyše, to hráč isto povie, že to môže kašľať, keď hrá prakticky zadarmo. To sa nabaľuje a ide to zlým smerom. Toto sa mi nepáči. Podľa mňa by mal ísť Slovan do extraligy. Mal by hrať súťaž, na ktorú má. Nie v takej, na ktorú má niečo sľúbené. Som realista, nie je možné lietať v oblakoch. Slovan je moja srdcovka, ale toto sa mi nepáči."
Skúsený bek naposledy reprezentoval Slovensko na domácich majstrovstvách sveta v roku 2011, počas štyroch rokov pôsobenia tréner Vladimíra Vůjtka ani raz. "Asi je to osud. Už keď som mal ísť do Třinca po sezóne 1999/2000 a klub trénoval pán Vůjtek, mal som podpísanú zmluvu, no do cesty prišla NHL. V reprezentácii to tiež nevyšlo. Už v lete som vravel, že keď vypadneme a budem zdravý, tak by som prišiel reprezentovať. Nebol však o mňa záujem, tak som to nechal tak. Na druhej strane, zranenie zo záveru sezóny by mi asi nedovolilo hrať. Chalanom som aspoň držal na šampionáte v Ostrave palce," informoval Ľubomír Višňovský a doplnil, že nevylučuje možný štart na budúcoročných MS v Rusku.