Kytnár chváli postupovú asistenciu Rosandiča

Erupcia postupovej radosti v podaní  Kytnára (vľavo) a Čížka z HC´05 Banská Bystrica na ľade v Nitre, foto SITA - Martin HavranErupcia postupovej radosti v podaní  Kytnára (vľavo) a Čížka z HC´05 Banská Bystrica na ľade v Nitre, foto SITA - Martin Havran

NITRA - Po strele Banskobystričana Milana Kytnára v druhej minúte predĺženia zamrzol vypredaný zimný štadión v Nitre a v hlavách domácich hokejistov a fanúšikov sa rozľahol veľký smútok. Na striedačke Banskej Bystrice naopak zavládla veľká radosť, tím spod Urpína sa premiérovo dostal do finále najvyššej slovenskej súťaže. Kytnár rozhodol o víťazstve 2:1 po predĺžení v rozhodujúcom siedmom semifinále Slovnaft play-off Tipsport extraligy. Finále sa začne 1. apríla na košickom ľade.
"Je to výborný pocit. Dnes sme odviedli kus dobrej práce. Počas celého zápasu sme si verili, v predĺžení urobil Mislav Rosandič skvelú prácu, stiahol si súpera a ja som iba zlízol smotanu," chválil spoluhráča autor víťazného zásahu. "Vo finále som ešte nehral, navyše som strelil rozhodujúci gól, preto je postup o to sladší. Je to zásluha celého mužstva. Séria s Nitrou bola o detailoch a drobných chybách. Povedali sme si, že sa ich musíme vyvarovať a sme radi, že sme urobili o jednu menej."
Banská Bystrica oslavuje najväčší úspech vo svojej klubovej histórii. Pod Uprínom bolo doteraz maximom 3. miesto z rokov 2011 a 2014. Teraz majú "barani" istotu minimálne strieborných medailí. Nitre odplatili vlaňajšiu semifinálovú prehru. Tohtoročný boj o finále bol veľmi vyrovnaný, ani jednému tímu sa nepodarilo v ňom odskočiť na rozdiel dvoch bodov a rozhodnúť musel siedmy zápas. "Som rád, že nám to vyšlo. Keď sme mali nôž na krku, tak sme vyhrávali. Nemohli sme prehrať posledné dva zápasy, teraz sme vo finále. Rozhodla hlava a dnes aj výkon nášho brankára. V minulosti som už zažil finále, teraz to bude emotívne, lebo je to prvý zápas o titul pre Bystricu. Postup je snom, ale teraz sa už sústredime na to, aby sme boli v stredu pripravení," uviedol kapitán HC ´05 Michal Hudec.
V nitrianskej kabíne bol veľký smútok. Po vlaňajšom striebre, čo bol najväčší úspech klubu, zavesili bronzové medaily Nitranom na krk tretíkrát v histórii (2006, 2013, 2015). Hráčov veľmi mrzela situácia z predĺženia, z ktorej sa zrodila rozhodujúca akcia Banskej Bystrice. Domáci sa v pre nich napokon poslednom zápase sezóny snažili, bojovali, ale jeden gól na víťazstvo nestačil. "Takto sme si to nepredstavovali. Všetkých nás to mrzí. Diváci videli vynikajúcu sériu. Po prehre prevládajú negatívne emócie, škoda toho. V druhej tretine sme mali dať ešte jeden gól, aby sme odskočili súperovi, lebo v tretej hrali oba tímy pozorne v defenzíve. V predĺžení rozhodla naša individuálna chyba, gól do prázdnej bránky by sme nemali dostať," priznal útočník Nitry Marek Slovák.